A24.com.tr » yaşam » Tsunami nedir nasıl oluşur? Tsunami ve deprem arasındaki bağlantı

Tsunami nedir nasıl oluşur? Tsunami ve deprem arasındaki bağlantı

Tsunami nedir nasıl oluşur? Tsunami ve deprem arasındaki bağlantı

Özellikle Asya'daki kıyı ülkelerinde görülen tsunami, şiddetli depremlerden sonra deniz ve okyanuslarda oluşan doğa olayıdır. Tsunami dünya tarihinde binlerce kişinin ölümüne neden oldu.

Deniz ve okyanuslarda oluşan dev dalgalar, yaşam alanlarına vurunca ortaya korkunç sonuçlar çıkabiliyor. Tsunami adı verilen bu dalgalar, sismik deniz dalgası şeklinde de adlandırılabilir.

Tsunami anındaki dalgalar, saatte 800 km hızla ilerleyebilir. Bu devasa dalgaların boyu ise 30 metreye kadar ulaşabiliyor.

Tsunami oluşumundan sonra büyük zararlar verir ve bu zararlar çoğunlukla tamir edilemez büyüklüktedir. Çok sayıda can ve mal kaybınasebebiyet verir.

Bunun yanı sıra devlet bütçesini de olumsuz yönde etkileyerek mali kayıplara neden olarak ülkenin gelişimi açısından büyük bir zarara mal olur.

Yunan tarihçi Tukididis tsunamileri denizaltı depremlerinden kaynaklanan bir doğal afet olarak ileri süren ilk kişidir.

Ancak tsunaminin oluşumu hakkında 20. yüzyıla kadar pek bir şey bilinmemekteydi. Tsunamiler deniz ve meydana gelen dev dalgalar demektir. Peki bu dev dalgalar hangi olaylar ile meydana gelir?

Çok şiddetli depremler, denizlerin altında meydana gelen volkanik patlamalar, nükleer patlamalar, meteor düşmesi, tektonik olaylar sonucu deniz zeminin çökmesi ve dev kasırgalar… İşte bu saydığımız faktörlerin hepsi deniz ve okyanuslarda dev dalgaların yani tsunamilerin oluşmasına sebep olmaktadır.

Tsunami Nedir?

Tsunami okyanus ya da denizlerin tabanında meydana gelen deprem, volkan patlaması ve bunlara bağlı taban çökmesi, zemin kaymaları gibi tektonik olaylar sonucu denize geçen aşırı enerji nedeniyle oluşan uzun periyotlu deniz dalgasını temsil eder.

Tsunami Nasıl Oluşur?

Bazen denizin tabanında bir deprem ya da volkan patlaması meydana gelir. Bu olaylarda biri okyanusun dibindeki suyu yüzeye doğru iterek iki yönde ilerler. Kimi zaman kıyılara ulaşınca kilometrelerce yol alır. Bu dalgalar açık denizde saatte 800 kilometre hızla ilerler fakat o sırada boyları çok uzun değildir. Suyun çok derin olmadığı bir yere ulaşınca dalgaların hızı kesilir. Hızı bir anda azalan dalga iyice yükselir. Dalganın boyu kimi zaman 30 metreye kadar ulaşır. Tropikal kasırga gibi bazı meteorolojik şartlar, büyük alçak basınç alanları oluşturarak fırtınalarda denizin fazla yükselmesi durumunda tsunamilere neden olabilir. 

YORUMLAR
  Nusret şovunu bu sefer Dr. Mehmet Öz'ün programında yaptı
Nusret şovunu bu sefer Dr. Mehmet Öz'ün programında yaptı