18.04.2016 / 10:34

Ahmed KAYMAK

ÖZGECAN OLAYI VE MAHKUMUN ADALETİ

“Adalet mülk ün temelidir.” Der. Hz Ömer. İkinci halife Hz. Ömer dönemin Şam valisinin, bir cami yaptırması fakat bu caminin de bir yahudinin arsası üzerine yapıldığı, yahudinin de rızası olmaması üzerine; “VALİİ VALİİ, CAMİ Yİ YIK AMA ADALETİ YIKMA” demiştir.

Özgecanın katili içeride katledildi. Evet, belki ona az bir ceza, belki kurtuluş ama bunun yine bir mahkum tarafından yapılması, bir okadar büyük bir yanlıştır.
Sen devlet olarak bir mahkum için idam cezasını kaldır, diğer idamı hakedenleri bağışla. Eli kanlı katili asamadığın için, (büyük katil için, küçük katilleri bağışla.)
Olmadı, bu tür yaratıkların cezasını devlet bizzat kendi eliyle, ibreti alem için göstere, göstere vermeli. En azından kamu vicdanı açısından bu böyle olmalı.
Suçu, suç işleyerek engelleyemezsiniz. Sonra, herkes hakim olup kendi adaletini sağlamağa kalkarsa ?

Bir adalet sistemi düşünün ki mahkumundan adalet bekliyor. Hal böyle olunca da bu tür olayların önüne geçilemez. Bu arada küçük bir kriter gözden kaçmamalı;
şimdi asansörde bir bayanla aşağı indiğinizde kadın;” Bu adam bana saldırdı dese?”
Buyrun ispatlayın, sistem adil olup suç tam anlamıyla aydınlanmadan ceza vermemeli, (Suudi Arabistan örneği) üstelik idam gibi bir cezada durum böyle olmalı.
Suçu sabit olunduğunda ve üstelik itiraf edilmişse işte o zaman kalem kırılmalı.
Bir dönem ASALA bitirildiğinde devletin destek verdiği adamlar, bir süre sonra kendi hesabına çalıştılar. Çiller döneminde özel harekatçılar terör bitme aşamasına geldiğinde sivil hayata intibakta zorluk yaşamadı mı? Bazı şeylere göz yumanlar ileride zor anlar yaşamamak için ADİL olmalı söz konusu devlet ise, herkes size güvenmeli, bağımsız yargı en olmazsa olmazlardandır.

Bu arada Dastoyevski den SUÇ VE CEZA yı birkez daha okunmalı.
Kısacası insanlar adalete güvenmeli. Yoksa içerideki mahkumların adaletine değil. Kıtalararası okyanus ötesi bir savcının adaletine hiç değil. Dünyanın neresinde olursa olsun başınıza hep adil olan işler gelsin.

 

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Yoruldum dinlenmekten - 21.05.2020
>> Korona günlükleri - 13.04.2020
>> Aptal kutusu - 22.11.2019
>> Fırça - 31.10.2019
>> GEL DE YAZMA - 09.09.2019
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar