Kenan KESKİN Sos. Güv. Danış.

kenan.keskin@hotmail.com
10.09.2014 / 12:44

Kenan KESKİN Sos. Güv. Danış.

Torba Yasa kabul edildi

TBMM, yılan hikayesine dönen "İş Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmündeki Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" nam-ı diğer "Torba Yasa"yı nihayet kabul etti. Yasa Cumhurbaşkanı onayı sonrası Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmiş olacak.

 

Neler var:
* Yasa ile işyerindeki asıl işlerde bile taşeron işçi çalıştırmak yasal zemine oturtulurken, çalıştırılacak taşeron işçilerine diğer işçilere verilecek ücret, yıllık izin, tazminat gibi hakların dava açmalarına gerek kalmaksızın verilmesi sağlanıyor.
* Maden çalışanlarının günlük çalışma süresi 6 saate, haftalık çalışma süresi 36 saate düşürülüyor. İş sözleşmesi fesihlerine itiraz için gerekli 6 aylık süre kaldırılıyor. En az 20 yıllık sigortalılık süresi olan madencilerin 55 olan emeklilik yaşı 50′ye düşürüşüyor. İzinli olarak fiilen çalışılmayan süreler için de fiili hizmet haklarından faydalanmaları sağlanıyor.
Soma madeninde hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine 900 günlük çalışma şartı olmaksızın emekli aylığı bağlanıyor.
* Daha önce sadece 2 çocuk için olan doğum borçlanması hakkı 3 çocuğa çıkartılıyor. Bu hak, gerekli şartların sağlanması koşulu ile Emekli Sandığı ve Bağkur sigortalılarına da veriliyor.
* Yurtdışı borçlanması yaparak Türkiye'den emekli olmak isteyen vatandaşlarımızdan İzinle Türk vatandaşlığından çıkanlar (Mavi-Pembe kartlılar) Türk vatandaşlığı süresi içerisinde geçen yurtdışı çalışmalarını dava açmaya gerek kalmaksızın doğrudan borçlanabilecekler.
Uluslararası sosyal güvenlik sözleşmesinde bu konu ile ilgili özel hüküm bulunan ülkelerdeki çalışmalarını borçlananların çalıştığı ülkedeki ilk işe giriş tarihi, dava açmaya gerek kalmaksızın Türkiye’de de işe giriş tarihi olarak tescil edilecek.
* Daha önce gelir testi yaptırmadığı için en yüksek miktar üzerinden borçlandırılan işsizler 3 ay içerisinde gelir testi yaptırırlarsa, yeni çıkacak gelir durumlarına göre 1 ocak 2012 tarihinden itibaren yeniden borçlandırılacak, bu kişilerden geriye dönük faiz alınmayacak. Gelir testi yaptırmış ancak borçlarını ödememiş kişiler de, yasanın yürürlüğe gireceği tarihten itibaren 4 ay içinde başvururlarsa borç faizleri silinecek ve borçlarını 12 aya kadar taksitlendirme imkanı verilecek.
* SGK'ya olan borçların faizleri silinecek, Yİ-ÜFE enflasyon oranlarına göre yeniden yapılandırılarak taksitler halinden ödenmesi sağlanacak.

Neler yok;
* Yaşa takılanlara erken emeklilik yok.
* Yaşa takılanlara bedava veya düşük prim ödeyerek sağlık hakkı yok.
* Güne takılanlara geriye dönük borçlanma hakkı yok.
* Eski Bağkur borçlarına af yok. (Yapılandırma var)
* Bağkur’lulara geömişteki vergi veya oda kayıtlarına istinaden geriye dönük tescil hakkı yok.
* Meslek liselilerin Staj sürelerine ait uzun vadeli sigorta kolları primlerini borçlanma hakkı yok.
* GSS prim borçlarına af yok. (Yapılandırma var)
* Sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı yok.
* İnşaat çalışanlarına yıpranma hakkı yok.
* Taşeron işçilerine kadro hakkı yok.
* Taşeron işçi çalıştırma yasağı yok.
* Kadınlarımıza sigorta öncesi doğumlarını borçlanma yoluyla erken emeklilik hakkı yok.

NOT:
Yasanın birkaç gün içinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor. Ancak yasa hakkında net yorumlar yapılabilmesi için SGK'nın yasayı ne şekilde yorumlayacağı ve ne şekilde uygulayacağını beklemek gerekir.

 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>>  YURTDIŞI ÇOCUK YETİŞTİRME SÜRELERİ SGK BAŞLANGICI SAYILABİLECEK - 06.10.2014
>> TORBA SONRASI YURTDIŞI BORÇLANMASINDA SON DURUM - 22.09.2014
>>  BİR TORBA İLE ÜÇ SEÇİM KAZANMAK.. - 19.08.2014
>> DEĞİŞİM ŞART.. - 14.08.2014
>> EMEKLİLİK BEKLERKEN SAKIN HASTALANMAYIN - 18.04.2014
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar