A24.com.tr » ekonomi » Hurda araç alımı ne zaman başlıyor? Hurda Araç İndirimi Başvuru Belgesi

Hurda araç alımı ne zaman başlıyor? Hurda Araç İndirimi Başvuru Belgesi

Hurda araç alımı ne zaman başlıyor? Hurda Araç İndirimi Başvuru Belgesi

Kamuoyunda 'hurda araç yasası' olarak bilinen, hurda araç teşviği/indirimi yasası Meclis'ten geçti. Peki hurda araç alımı ne zaman başlıyor? Prosedür nasıl işleyecek?

16 yaş ve üzeri araçları trafikten çekmek isteyen hükümet kamuoyunda hurda araç yasası olarak bilinen düzenlemeyi harekete geçirdi. Buna göre 16 yaş ve üzeri tüm araçlar 10 bin TL'ye kadar ÖTV indirimi teşviğiyle yeni araçla değiştirilebilecek.

Peki hurda araç alımı ne zaman başlayacak? Prosedür nasıl işleyecek? Hurda Araç İndirimi Başvuru Belgesi haberimizde...

Milyonlarca araç sahibi vergi borcu bulunan veya bir şekilde kullanım dışı kalmış araçlarını hurda indirimi bekliyordu. Gelen yasa ile milyonları bulan hurda araç indirimi bekleyen araç sahibi devlet kurumlarına akın etti.

16 yaş ve üzerinde hurdaya ayrılan araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki getiriliyor. TBMM Genel Kurulunda kabul edilen, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanuna göre, Enerji Verimliliği Kanunu'na "enerji performans sözleşmesi" tanımı eklenecek ve "uygulama projesi sonrasında sağlanacak enerji tasarruflarının garanti edilmesi ve yapılan harcamaların uygulama sonucu oluşacak tasarruflarla ödenmesi esasına dayanan sözleşme" olarak tarif edilecek.

Araç cinslerine göre veya araçların özelliklerine göre bu 10 bin liraya kadar olan ÖTV teşvikini farklılaştırma ve farklı belirleme konusunda da Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

HURDA TEŞVİKİ

2019 yılı sonuna kadar olmak üzere 16 yaş ve üzerindeki araçlar trafikten sildirilir ve imha edilirse, bu araç karşılığında yeni alınan aynı cinsten araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki getirildi.

Meclis'e sunulan tasarıya göre ikinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araçalımının teşviki amacıyla, 31/12/2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında araç sahiplerine, yurtiçinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkânı getiriliyor.

Yüzbinlerce hurda araç sahibi hurda araç yasasını bekliyor. Son dönemde çıkan torba yasalarda hurda araç yasasını bekleyenlerin beklentisi bir türlü karşılanmıyor.

Türkiye her ne kadar sıfır kilometre araçlar için önemli bir pazar olsada trafikte milyonlarca hurda yılını doldurmuş araç bulunuyor. 16 yıl ve üstü araçlar yasalara göre hurda araç kavramına giriyor.

İLGİLİ HABER Hurda araç alımı ne zaman başlıyor? Hurda Araç İndirimi Başvuru Belgesi Hurda araç alımı ne zaman başlıyor? Hurda Araç İndirimi Başvuru Belgesi

Hurda Araç İndirimi İle Hangi Borçlar Silinebilir?

Hurda yasası 2018 kapsamında hurdaya ayrılacak araçların vergi, ceza, icra, banka borçları silinebilmesi bekleniyor.

Hurda Araçlar ÖTV İndirimi Yasası TBMM'den Geçti

Tasarının hurda araç teşvikine ilişkin maddesi de kabul edildi. 31 Aralık 2019'a kadar 16 yaş ve üzerindeki tır çekicileri, otomobil, panelvan, minibüs, midibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonlarını trafikten sildiren, bu aracını imha merkezlerine teslim eden veya yurt dışına ihraç eden vatandaşlar, bunun karşılığında yeni alacağı aynı cinsten araç için 10 bin liraya kadar ÖTV teşviki alabilecek. Yeni alınacak aracın silindir hacmi 1600 santimetreküpü geçmeyecek. Araç cinslerine göre veya araçların özelliklerine göre bunu farklılaştırmaya Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

Maliye Bakanı Naci Ağbal, bu araçların imha edildiğinin kesin belgeleriyle tespiti üzerine bu uygulamanın yapılacağını bildirdi. Ağbal, tasarıda imha merkezlerini yazmadıklarını, sivil toplum örgütlerinin bu konuyla ilgili taleplerinin bulunduğunu dile getirdi.
Tasarının görüşmelerinin, yarın yeni madde ihdaslarının ele alınmasının ardından tamamlanması bekleniyor.
 

YORUMLAR
  Fahriye Evcen ile Burak Özçivit evliliğinde büyük kavga!
Fahriye Evcen ile Burak Özçivit evliliğinde büyük kavga!