A24.com.tr » ramazan » Ezan okunurken su içmek orucu bozar mı

Ezan okunurken su içmek orucu bozar mı

Ezan okunurken su içmek orucu bozar mı

Sahurda ezan okunduğu sırada su içersek oruç kabul olur mu? Sahurda yemek yedikten sonra ezanın okunduğu sırada su içerek orucu riske atmış olur muyuz, yani oruç bozulur mu, bozulmaz mı?

 Ramazan'da sahura kalkınca yemek yeriz ve daha sonra su içerek susuzluğumuzu gideririz. Peki tam su içerken ezan okunması orucu bozar mı?

Her ramazan ayında bazı sorular özellikle vatandaşların aydınlanmasında büyük rol oynuyor. Diş fırçalamak, sigara içmek, ağız gargarası yapmak, duş almak, vücudun belirli yerlerinden kan gelmek gibi hususlarda orucun bozulacağı yönündeki sorular cevaplanır. Bunlardan biri de sahurda ezan okunduğu esnada su içmenin orucu kazaya uğratabileceği konusu. Emre Dorman, konu hakkında bilinmeyenleri ve ezan zamanında su içmenin günah olup olmayacağını açıkladı. İşte 'sahurda ezan okunurken su içmek orucu bozar mı?' sorusunun cevabı...

İLGİLİ HABER Cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı Cinsel ilişkiye girmek orucu bozar mı

İLGİLİ HABER Balgam yutmak orucu bozar mı bozmaz mı Balgam yutmak orucu bozar mı bozmaz mı

Ezan okunurken su içmek orucu bozmaz. Zaten ezanlar biraz tedbir vakti olarak erken okunuyor. O yüzden ezan esnasında son anda uyanmış veya su içmeyi unutmuş olabilirsiniz bundan dolayı ezan okunurkende çok rahatlıkla suyunuzu içebilirsiniz. Tedbir vakti olarak belirlenen vakit içerisinde olmuş olacaksınız. Bu yüzden o gün tutacağınız orucu engelleyecek bir şey değildir ezan okunurken su içmeniz

TÜRKİYE BÜTÜN İLLER İMSAK VAKİTLERİ İÇİN TIKLAYIN

Oruca nasıl niyet edilir?

Niyetle İlgili Bazı Ayrıntılar. Oruca niyetin vaktiyle ve şekliyle ilgili ayrıntı sayılabilecek bazı bilgiler de bu ibadetin geçerliliğini yakından ilgilendirir. Bunlar şu şekilde sıralanabilir:
1. İçinde bulunulan gün, güneş batmadan önce ertesi günün orucuna niyet edilemez.
2. Güneş battıktan sonra herhangi bir oruca niyet edilmesi halinde, ikinci fecre kadar yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunmak niyete ve oruca zarar vermez. Çünkü bu niyet ikinci fecirden itibaren başlayacak olan oruç ibadeti için yapılmıştır. Nitekim bu şekilde niyet eden kimse, herhangi bir sebeple, ikinci fecrin doğmasına kadar, bu niyetini geri alabilir.
3. Oruç tutup tutmayacağında tereddüt olması durumunda veya niyetin bir şarta bağlanması durumunda niyet gerçekleşmiş olmaz. Niyet, kesin azim ve karar demektir.
4. Ramazanda, ramazan orucundan başka oruç tutulamayacağı için, hangi oruca niyet edilirse edilsin ramazan orucu yerine geçer. Fakat, daha önceden oruç tutmayı adadığı belirli günde, başka vâcip bir oruca (meselâ; kefâret orucuna veya bir ramazan orucunun kazâsına) niyet ederek oruç tutacak olsa, ağırlık kazanan görüşe göre bu oruç, niyetlendiği vâcip oruç yerine geçer, belirli adak orucunu kazâ etmesi gerekir.
5. Hem kefârete hem de nâfileye niyet edilerek tutulan oruç, kefâret orucu yerine geçer; fakat hem kazâya hem de yemin kefâretine niyet edilerek tutulan oruç, her ikisi de vâciplik açısından eşdeğer olduğu için, hiçbirinin yerine geçmez, nâfile olur.

İLGİLİ HABER Kan aldırmak orucu bozar mı Kan aldırmak orucu bozar mı

İLGİLİ HABER Kolonya koklamak orucu bozar mı Kolonya koklamak orucu bozar mı

Sahura kalkıp yeme ve içme de niyet yerine geçer.

6. Tutulamamış ramazan oruçlarını kazâ ederken, bir belirleme yapmaksızın, “kazâsı gereken oruca” diye niyet edebileceği gibi, belirleme yaparak da niyet edebilir. Üzerinde çok sayıda kazâ borcu varsa "kazâsı gerekli ilk oruca" diyerek niyet edilebilir.

Sahur yemeğini yedikten neler yapmalıyız?
Sahur yemeği zevk ve neşe içinde yenir. Sahur yemeği oruca dayanma gücünü artırır. Böylece oruç ibadetinin daha kolay yerine getirilmesine katkı sağlar. Yemek bitince eller yıkanır, dişler fırçalanır. Oruç için hazırlanılır ve niyet edilir. Oruç tutmak için niyet şarttır. Niyet, akşam ya da sahurda yemek yedikten sonra "Allah rızası için ramazan orucunu tutmaya niyet ettim" diyerek edilir. Mutlaka bu cümleyi söylemek şart değildir. Zihinden geçirmekle de niyet olur. Sahura kalkmak da ayrıca bir niyettir.

İmsak ne demektir?
İmsak: Sözlük anlamı, tutmaktır. Yemek yemenin yasaklandığı, orucun başlama zamanına imsak vakti denir. Sabah şafak sökmeden önceki vakitte imsak vakti denir. İmsak vaktinin başlamasından itibaren orucu bozacak davranışlardan sakınmak gerekir. Orucun vakti akşam gün batıncaya kadar devam eder.
 

 

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 2 yorum yapıldı.
  • Semra 2018-06-14 10:05:52

    Ezan 2ci allahuekber derken ben 3 yudum su ile hapimi içtim orucu olurmu bu saate kadar niyet etmedim saat sabahın 10 nu oldu orucum olurmu

  • Fatma 2017-06-14 04:14:47

    Ben sahurda gec kalktm 2 dakika varmış ezana hemen bir seyler atıstirirken ezan basladı bende su ictim ezan olurken ve bi tatimlik ekmek yedim ama ezan bitmeden biraktim orucum olur mu

  Öğretmenler gününe ait en komik capsler
Öğretmenler gününe ait en komik capsler