TÜBİSAD Plus'ta scale-up'lar konuşuldu
Saat: 18:22

TÜBİSAD'ın yüksek teknoloji dünyasının nabzını tuttuğu YouTube serisi TÜBİSAD Plus'ın yeni bölümü yayınlandı.
Serinin 66'ncı bölümünde TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı Koordinatörü Özlem Atan ve Sistem Global Danışmanlık COO'su Ülkü Şengül, scale-up'ların önemini, büyüme yolculuğunda karşılaştıkları temel sorunları ve çözüm yollarını konuştu.
TÜBİSAD Plus'ın 66'ncı bölümünde, Sistem Global Danışmanlık COO'su Ülkü Şengül TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programı Koordinatörü Özlem Atan'ın sorularını yanıtladı.
Sistem Global açısından scale-up'ların öneminden bahseden Ülkü Şengül, “Kuruluşumuzdan bugüne kat ettiğimiz mesafede geriye dönüp baktığımızda, bilişim sektörü ve katma değerli üretim yapan şirketler, Sistem Global'in asıl odaklandığı, değer yaratmak ve önünü açmak istediği firmalar oldu. Dolayısıyla bilişim sektörü bizim için çok kıymetli. Çünkü ülkemiz için çok kıymetli. Aslında teknolojinin dönüşümü, ekonomiye sağladıkları ve sağlayacakları katkı, globalde alacakları roller açısından baktığımızda bu sektörü çok önemsiyoruz. Bu ekosistemin içinde olmayı çok önemsiyoruz. Dolayısıyla sizlerin burada yürüttüğünüz faaliyetler, firmalara sağladığınız destekler çok kıymetli. Bu paydada TÜBİSAD'la çok net buluştuğumuzu düşündüğümüz için de programın içinde yer almak ve katkı sağlayabilmek bizim için çok keyifli” dedi.
Scale-up'ların en temel problemlerini anlatan Ülkü Şengül, şunları söyledi: “Birkaç başlıkta toparlamak gerekirse; her şeyden önce doğru bir stratejiyle yola çıkmaya ihtiyacımız var. Bu anlamda TÜBİSAD Scale-Up Gelişim Programında verilen mentorlukların da çok kıymetli olduğunu düşünüyorum. Çünkü sadece kendi işletmenize ve pazarınıza baktığınızda — teknolojideki dönüşümü kaçırırsanız — hem rakiplerinize karşı hem de ülke olarak geride kalabiliyoruz. Dolayısıyla doğru strateji oluşturmak ve bunu sürdürebilmek çok kıymetli. Fakat özellikle scale-up ölçeğinde bu stratejiyi tek başınıza oluşturmak oldukça zor ve ciddi kaynak gerektiriyor. İlk olarak, doğru stratejinin oluşturulması önemli. İkinci olarak, bu stratejinin hayata geçirilmesinde finansmana erişim ihtiyacı doğuyor. Bu sadece yatırımcıya ulaşmak anlamına gelmiyor. Aynı zamanda çok ciddi teşvik ve destek mekanizmaları da var, özellikle bilişim sektörü özelinde. Bunları ıskalamamak gerekiyor. Firmalar operasyona gömüldüklerinde bu fırsatları kaçırabiliyorlar. Yatırıma erişimi sadece sıcak para olarak görmemek lazım; cebinize para almak kadar, cebinizdeki parayı korumak da kıymetli.
Üçüncü başlık ise operasyonel verimlilik. Gerçekten operasyonu doğru yönetmek, ürünü doğru ticarileştirmek, pazarda doğru konumlanmak, hangi pazarlarda büyüyeceğini belirlemek, insan kaynağının profesyonelleşmesi ve ekibin büyümesiyle ilgili süreçleri de kapsıyor. Son olarak, sadece lokal pazarda kalmayıp global arenada yer almak, uluslararası pazarlara açılmak için de mutlaka çalışılması gerektiğine inanıyorum.”