A24.com.tr » yaşam » Diskalkuli nedir tdk sözlük anlamı ne | diskalkuli ne demek?

Diskalkuli nedir tdk sözlük anlamı ne | diskalkuli ne demek?

Diskalkuli nedir tdk sözlük anlamı ne | diskalkuli ne demek?

Bugün düzenlenen Milli Savunma Üniversitesi sınavından sonra, diskalkuli terimi gündeme geldi. Peki diskalkuli nedir ne anlama geliyor? İşte diskalkuli hakkında ayrıntılı bilgiler...

Diskalkuli nedir? Diskalkuli ne demek? Milli Savunma Üniversitesi sınavına giren adaylar, sınavdan sonra diskalkuli olduklarını öğrendiklerini ifade ede paylaşımlarda bulundu.

Diskalkuli) Nedir: Ortada zihinsel bir problem olmadığı halde sayı ve sembolleri kavrama, matematiksel işlemleri gerçekleştirme ve ilişkilendirmede güçlük yaşatan özel öğrenme bozukluğudur.

Yukarıdaki tanımda vurgulandığı gibi, diskalkulinin kesinlikle zeka geriliği olmadığını hatırlatalım. Aksine, matematik öğrenme bozukluğu olan birçok kişinin özel yetenekli olduğu gözlemlenmektedir. Hatta disleksi veya diskalkuli gibi özgül öğrenme bozukluklarına “Einstein hastalığı” da denilmektedir. Buna rağmen önlem alınmadığında çocuklarda büyük psikolojik hasarlara yol açabilecek, akranlarından geride kalmasına sebep olabilecek ciddi bir güçlüktür. Bu yazıda, matematik öğrenme bozukluğu olan çocukların nasıl desteklenmesi gerektiğinden ve tedavi yöntemlerinden bahsediyoruz. Diskalkuli belirtilerinden başlayalım.

Matematik öğrenme bozukluğu belirtileri genellikle çocuk yaşlarda ortaya çıkar. Özellikle okula başlayan diskalkulik çocuklarda veya okul öncesi eğitimi alan diskalkulik çocuklarda anında belirgin davranışlarla kendini gösterir. Diskalkuli (matematik öğrenme güçlüğü) belirtileri şu şekildedir:

İLGİLİ HABER MSÜ sınav soru kitapçığı cevap anahtarı 2019 | msu ne zaman açıklanacak | msü sınav yorumları 7 Nisan 2019 MSÜ sınav soru kitapçığı cevap anahtarı 2019 | msu ne zaman açıklanacak | msü sınav yorumları 7 Nisan 2019

MATEMATİK ÖĞRENME BOZUKLUĞU BELİRTİLERİ

- Toplama, çıkarma, çarpma, bölme gibi temel matematik işlemlerinde (soru çok basit olsa dahi) zorlanma, uzun süre düşünmek zorunda kalma.
- Matematik problemlerinde sonuca ulaşmayı sağlayan işlem sırasını oluşturamama.
- Çarpım tablosunu ezberleyememe veya birkaç gün içinde unutma.
- Hafıza problemleri yaşayarak, çok basit hesap hataları yapma.
- Matematiksel sembolleri birbiri ile karıştırma.
- Sağ-sol kavramını öğrenememe veya sürekli bu konuda hata yapma.
- Dikkat bozukluğu, konsantre olamama.
- Tarih, saat, zaman kavramlarına hakim olamama.
- Basit geometrik şekilleri öğreneme.
- İşlemlerde sürekli parmak saymak zorunda kalma.
- Güncelik hayatta, alışveriş esnasında hatalı para verme veya para üstü hesaplayamama.
- Bozuk para saymada güçlük çekme.
- Mantıksal ve stratejik oyunlarda çokça hata yapma.
- Yukarıdaki belirtilerin bazılarını, tamamını veya benzer örneklerini çocuğunuzda gözlemliyorsanız bir uzmana danışmanız gerekebilir. Çocuğun hiçbir şekilde zihinsel problemi yoksa bir takım yöntem ve egzersizlerle bu eksiklikleri büyük ölçüde gidermek mümkündür.

ATEMATİK ÖĞRENME GÜÇLÜĞÜ OLAN ÇOCUKLARA NASIL YARDIMCI OLUNUR?

Aile bireyleri olarak:

- Birinci adım tabi ki çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanlığından destek almak. Gerekli testler (örnek: Diskalkuli ayırıcı testi) ve gerekli tıbbi ölçümleri yaptırın. Teşhis konulursa yönlendirme alın.
- Kesinlikle suçlayıcı ifadeler kullanmayın ve devamlı olumlu motive edin.
- Çeşitli matematik problemleriyle sık sık egzersiz yapın. Çözemediği sorular öfkelenmesine veya karamsarlığa kapılmasına neden olabileceği için soruyu çözene kadar ona yardım edin. Bir kısmını çözmüş olmasını da başarı olarak kabul edip tebrik edin. Hatta bu egzersizleri oyun haline getirin.
- MentalUP Eğitici Matematiksel Oyunlar gibi diskalkuliye iyi gelen oyunlar oynatın. Oyunlaştırma, en iyi öğretme yöntemlerinden biridir. Oyun, çocuğu cezbeder ve dikkatini vermesini sağlar. Bu da çok güçlü bir egzersiz yöntemidir.
- Sınıf öğretmeniyle ve rehberlik öğretmeniyle takım çalışması yapın. Çocuğunuzun özel durumunu aktarıp hassasiyetle yaklaşmalarını sağlayın. Öğretmenlerden aldığınız tavsiyeleri değerlendirin ve siz de mevcut bilgilerinizi öğretmenlerle paylaşarak onlara yardımcı olun. Bu şekilde çocuğunuza özelleştirilmiş biröğrenim süreci sağlamış olursunuz.
- İmkanınız varsa özel eğitmen veya eğitim kurumlarından destek alabilirsiniz.
- Dikkat ve hafıza egzersizleri yaptırın. Dikkat oyunları ve hafıza oyunları oynayın.
- Diskalkulik çocuğunuzun ilgi alanlarını ve yetenekli olduğu konuları tespit edin. Bu alanlara yönelerek yaşam sevincini ve motivasyonunu artırabilirsiniz.Matematik öğrenme güçlüğü çeken çocuklar arkadaşları tarafından “beceriksizlikle” itham edilme riskiyle karşı karşıya oldukları için başarma duygusuna ihtiyaç duyarlar. Özel yeteneklerini keşfedebilirseniz başarma duygusunu sık sık yaşatabilirsiniz.
- Küçük aritmetik zeka oyunları oynatın. Mantık ve strateji gerektiren oyunlar ile problem çözebilme becerilerini geliştirmesine yardımcı olun.
- Çok sabırlı olun. Basit işlemleri yapamadığında kızmayın veya yılmayın. Tekrar, tekrar ve tekrar yardımcı olmaya çalışın.

YORUMLAR
  9 bin yıl önce kadınlar böyle gözüküyordu
9 bin yıl önce kadınlar böyle gözüküyordu