A24.com.tr » sağlık » SAĞLIK İÇİN ETİ DOĞRU SAKLAYIN!

SAĞLIK İÇİN ETİ DOĞRU SAKLAYIN!

SAĞLIK İÇİN ETİ DOĞRU SAKLAYIN!

Kurban Bayramı’nda etin hijyeni kadar, bilinçli saklama yöntemleri de sağlık açısından büyük önem taşıyor.

Kurban Bayramı’nın bereketi sofralara gelirken, bayram döneminde eti sağlıklı tüketmek de en az paylaşmak kadar önemli. Kurban etinin doğru koşullarda saklanması, hem besin değerinin korunması hem de vücut sağlığının desteklenmesi açısından kritik rol oynuyor. Çünkü etin nasıl muhafaza edildiği, sadece lezzetini değil, bağışıklık sistemimizden sindirim sistemi sağlığımıza kadar pek çok alanı etkileyebiliyor.

Et Dinlendirme = Sindirim Desteğinin İlk Adımı!

Acıbadem Life Sağlıklı Yaşam Hizmetleri’nden Uzm. Diyetisyen Kumsal Kurucu, kurban etinin dinlendirilmesi konusunda şu noktalara dikkat çekti: “Kesilen et hemen pişirilmemelidir. Çünkü, taze kesilmiş ette kas kasılmaları devam eder, bu da etin sert olmasına ve mideyi yormasına neden olur. Et, serin ve temiz bir ortamda en az 5-6 saat dinlendirilmelidir. Ayrıca, yüksek ısıda pişirme yöntemlerinden kaçının. Bu yöntemler hem besin değerini azaltır hem de sindirimi zorlaştırır.”

Kurban Etleri Nasıl Saklanmalı?

Saklama biçiminin sadece raf ömrünü değil, bağışık sistemini etkilediğini de belirten Uzm. Diyetisyen Kumsal Kurucu, “Sıcakken dondurulan etlerin protein yapıları bozulur, bu da bağırsakta proinflamatuar yanıtı tetikleyebilir. Bununla birlikte paketleme aşamasında çapraz kontaminasyon olmamasına da dikkat edilmelidir” dedi ve saklama yöntemlerini şöyle sıraladı:

1. Buzdolabında Kısa Süreli Saklama

Kesilen etler, sıcakken dondurulmamalıdır. Sıcakken dondurulan etlerde bakteri çoğalması ve besin değeri kaybı olabilir. Etler mutlaka önce dinlendirilmeli, sonra dondurulmalıdır. Kıyma yapılacaksa hemen kıyma haline getirilip küçük porsiyonlar halinde dondurulmalıdır. Buzdolabında kısa süreli saklamak için ise et parçaları, temiz kaplarda veya streç filme sarılarak +4°C'de, deliksiz kaplarda 1-2 gün muhafaza edilebilir.

2. Derin Dondurucuda Uzun Süreli Saklama

Etler, 250-500 gramlık porsiyonlara ayrılarak hava almayacak şekilde buzdolabı poşetlerine, vakumlu torbalara veya streç filme sarılmalıdır. Bu şekilde derin dondurucuda -18°C'de 6 aya kadar güvenle saklanabilir.

3. Çözülmüş Eti Tekrar Dondurmayın!

Derin dondurucudan çıkan et, buzdolabında yavaş yavaş çözülmelidir. Oda sıcaklığında veya mikrodalgada hızlı çözündürme önerilmez. Bir kez çözülen et tekrar dondurulmamalıdır.

4. Buzdolabını Tıklım Tıklım Doldurmayın!

Çok miktarda gıdanın buzdolabına yerleştirilmesi, pişirilmiş gıdaların iç kısımlarının gerektiği kadar kısa sürede soğutulamamasına neden olabilir. Bu durum, mikropların kolayca gelişmesine ve hastalık yapıcı seviyeye ulaşmasına yol açabilir.

5. Ne Tür Saklama Gereçleri Kullanılmalı?

Etlerinizi saklamak için vakumlu poşetler, cam saklama kapları veya BPA içermeyen plastik kutular kullanın. Bu önerilere uyarak kurban etlerini sağlıklı ve güvenli bir şekilde saklayabilir, besin değerlerini koruyabilirsiniz.

YORUMLAR
  Ufak Tefek Cinayetler’e tepki geldi! “Koskoca bölümü bir yangın olayıyla harcadınız!”
Ufak Tefek Cinayetler’e tepki geldi! “Koskoca bölümü bir yangın olayıyla harcadınız!”