A24.com.tr » » YPG PYD nedir lideri kim kuruluş amacı nedir?

YPG PYD nedir lideri kim kuruluş amacı nedir?

YPG PYD nedir lideri kim kuruluş amacı nedir?

YPG ile İŞİD in arasında gerçekleşen Kobani savaşı. Bugünkü yazımı YPG ne demek, YPG nedir?

2014 senesinin sonlarına yaklaştığımız şu günlerde, haber bültenlerini en çok meşgul eden havadis şüphesiz YPG ile İŞİD in arasında gerçekleşen Kobani savaşı. Bugünkü yazımı YPG ne demek, YPG nedir? YPG nin anlamı ne? YPG nin açılımı nedir? YPG gibi soruları merak edenler için yazıyorum. Böylelikle dinlediğimiz, izlediğimiz haberleri tam manası ile anlamış oluruz.

PKK yı genç nesiller pek fazla bilmezler. Oysa benim çocukluğum da batı da yaşamamıza rağmen rüyalarıma girer, evimizi basar, ben ölü taklidi yaparak kurtulmayı başarırdım. Gençliğimizde olmasa da yaş kemale ermeden neyin ne olduğunu anladık.

PKK yı yıllarca sadece Türkiye için yaratılan bir terör örgütü olarak görmek bizi bu coğrafyada, yani kendi coğrafyamız da, ne kadar cahil bıraktıklarının en büyük delili gibi duruyor.
Sizi fala sıkmadan hemen YPG konusuna geleceğim. Kürt silahlı mücadele hareketinin bir parçası olan YPG nedir, YPG ne demek? YPG nin açılımı nedir? Sorularını cevaplayayım.

Kürtler Büyük Kürdistan olarak adlandırılan bölge içinde yıllarca silahlı mücadele vermişlerdir. Bu mücadele hem siyasi yapılanmalar ile hemde kendilerinin savunma gücü dediği, yaşadıkları devletlerin ise Terörist diye adlandırdıkları yapılanmalar ile yapılmıştır.

Türkiye, İran, Irak ve Suriye'de irili ufaklı onlarca Kürt gurubu vardır. Bunlardan en kanlı eylemleri gerçekleştiren ise Türkiye'ye karşı silahlanan PKK dır. Pkk nın İran'da ki koluna silahlı koluna PEJAK, Suriye'deki silahlı koluna ise YPG denir. Yani YPG, Pkk ile aynı işlevi gören fakat faaliyetlerini Suriye'de sürdüren yapılanmadır. PYD ise YPG nin siyasi kanadı dır. Tıpkı Türkiye deki PKK nın siyasi kanadının bugünkü HDP olması gibi.

YPG nin açılımı nedir?
YPG nin açılımını ve anlamının kavraya bilmek için kelime kelime öğrenmekte fayda var.
Yekitiya; Kürtçe anlamı birlik, düzenli hareket edebilen topluluk demektir.
Parastina; Savunma anlamında kullanılır.

Gel; Kürtçede Gel Halk manasına gelir.
YPG nin açılımını tam da budur. Halk Savunma Birliği, Türkçe de tam karşılığı da anlamı da budur.
ypg kürt haritası

Tüm bunların ışığında amaç nedir? YPG nin amacı nedir? YPG nin amacı Suriye'nin kuzeyine düşen Kobani, Halep, El Hasakah gibi şehirler de Kürt nüfus üzerinde siyasi ve askeri anlamda etki yaratıp kendi güç birliklerine güç katıp, Hayallerinde ki Büyük Kürdistan'a ulaşmak. Yukarıdaki resimde A.B.D yayınlanan bir çok makaleye konu olmuş Kürdistan haritası da bu yaklaşımı doğru kılmaktadır.

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 5 yorum yapıldı.
  • Kemal 2017-06-07 06:20:45

    Pkk ve ypg destekleyen namaz kılmasına gerek yoktur.çünkü masum kürt ve türk halkını öldüren bu terör örgütleri abd nin güdümünde tetikçi görevi yapmaktadır.idarecileri kürt değil ermeni dir.atatürk zamanında ermeniler kendilerini kürt olarak nüfusa kaydettirmişlerdir,bunu kılıçdaroğlu inkar etmemektedir.çünkü kendisi de ermeni dir.onuda inkar etmemektedir.

  • EA 2017-03-21 01:25:59

    Karşınızdakini düşman görmeyin,,Amerikanın sizin üzerinizde ne amacı varki sizi destekliyor

  • berfin 2016-05-04 15:27:52

    Kirli oyunlarını zi bozacagiz. Yaşasın Kürdistan yaşasın işçi halk. Yaşasın gençlik. Yaşasın devrim. Ve lanet olsun faşizm. Emperyalizm

  • sws 2016-02-29 18:53:57

    swqkcwk

  Hiç bir zaman yaşlanmayan 40 yaşını geçen ünlüler...
Hiç bir zaman yaşlanmayan 40 yaşını geçen ünlüler...