A24.com.tr » eğitim » YKS erken açıklanır mı? 2019 YKS sınav sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak?

YKS erken açıklanır mı? 2019 YKS sınav sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak?

YKS erken açıklanır mı? 2019 YKS sınav sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçları için yüz binlerce aday meraklı bekleyiş içinde. Peki YKS sınav sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak? YKS erken açıklanır mı? İşte detaylar...

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından 15-16 Haziran tarihlerinde düzenlenen YKS 2019 sonuçları için heyecanlı bekleyiş başladı. Sınav sonuçlarının açıklanacağı tarih yüz binlerce üniversiteli adayı tarafından araştırılıyor. Peki 2019 YKS sonuçları ne zaman saat kaçta açıklanacak? YKS erken açıklanır mı?

YKS SONUÇLARI NE ZAMAN VE NEREDEN AÇIKLANACAK?

Milyonlarca aday ve aileleri YKS sonuçlarının açıklanmasını bekliyor. 2,5 milyon kişi TYT, 2 milyon kişi AYT ve 135 bin kişi ise YDT sonuçlarını görmek için heyecanla bekliyor.

YKS-2019 sonuçları 18 Temmuz 2019 Perşembe günü ÖSYM'nin resmi sitesi olan https://osym.gov.tr üzerinden açıklanacak. Adaylar, TC Kimlik numaraları ve ÖSYM şifreleri ile giriş yapabildikleri gibi e-devlet girişi yaparak da sonuçlarını görebilecekler.

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL OLACAK?

Adayların, ÖSYM'nin yayınladığı “YÜKSEKÖĞRETİM KURUMLARI SINAVI (YKS) YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU”nu internet sitesinden indirmeleri ve incelemeleri gerekiyor. Tüm işlemler, 600'den fazla sayfası olan bu kılavuzda anlatılıyor.

Üniversiteye yerleşmek için adayların önünde iki seçenek var:

1. Merkezi Yerleştirme için tercih yapmak ve ÖSYM'ye göndermek.
2. Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek için ilgili üniversitelere bireysel başvuru yapmak.

YETENEK SINAVI İLE YERLEŞMEK

Özel Yetenek Sınavı ile yerleşmek isteyen adaylar, üniversitelerin ve gidecekleri fakültenin duyuru sayfalarını takip etmeler gerekiyor. Bu duyuru sayfalarında başvuru tarihleri, başvuru için gereken belgelerin listesi ve diğer bilgileri içeren kılavuzlar yer alıyor. Bu bilgiler üniversiteden üniversiteye farklılık gösterebildiği için adayların her üniversitenin sayfasına ayrıca bakması gerekiyor.

YKS TERCİHLERİ NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Tercih işlemleri, 23 Temmuz salı günü başlıyor ve 29 Temmuz Pazartesi gecesi 23:59:59'da sona eriyor. Tüm işlemler https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılacak. 

Tercih Yaparken Nelere Dikkat Etmek Gerekiyor?

Adayların Başarı Sırası bilgisine göre tercih yapması gerekiyor. Sınavların yıllar içindeki zorluk seviyeleri değiştiği için puanlarda büyük oynamalar olabiliyor. Ancak adayların yerleştirmedeki tercih eğilimleri çok değişmediği sürece sıralamalarda büyük değişiklikler olmuyor.

2 Yıllık ve 4 Yıllık Nasıl Seçilir?

Eğitim süresine göre doğru tabloyu incelemek gerekiyor. Önlisans programları (iki yıllık) için Tablo 3 ve lisans programları (4+ yıllık) için Tablo 4 kullanılıyor.

Vakıf Üniversitesi Ücretlerine Nereden Bakılır? Hazırlık Sınıfı Var Mı?

Her programın satırındaki “ ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR ” sütununda bulunan sayıların kılavuzun “ TABLO 3 VE TABLO 4’TE YER ALAN YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARININ KOŞUL VE AÇIKLAMALARI ” alanından bulunması ve okunması gerekiyor. Bu sayı biçimindeki kodlar sayesinde, bölümün öğretim dili, hazırlık sınıfı zorunluluğu olup olmadığı, vakıf üniversitelerinin ücretleri vb. bilgilere ulaşılıyor.

Her İstediğim Bölümü Yazabilir Miyim?

Tablo 1A ve Tablo 1B 'deki kısıtlamaların kontrol edilmesi gerekiyor. Örneğin, Tıp Fakültesi tercihi yapmak isteyen bir adayın SAY puan türündeki sıralaması en düşük 50 bin olabilir. 50 binden daha düşük sıralamadaki bir aday, mesela 60 bininci aday, bir önceki seneye göre puanı yetiyor gözükse bile tercihlerinde Tıp Fakültesine yer veremiyor, sistem uyarı veriyor.

Tercihlerimi Nasıl Sıralamalıyım?

Tercihlerin istek sırasına göre yapılması gerekiyor. Sistem adayı yerleştirdikten sonra aday, puanının yettiği başka bir yere gitmeyi istese de bunu yapamıyor. Bunu bir örnek ile açıklayalım.

İki tercihim var: 1. Sırada İstanbul Üniversitesi ve 2. Sırada Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi. Sonuç açıklandığı zaman İstanbul Üni. Kazandığımı ve puanımın Marmara'ya da yettiğini öğrendim. Fikir değiştirip Marmara Üniversitesi'ne kayıt yaptırmam mümkün değil. İstanbul Üniversitesi'ne kayıt yaptırmak zorundayım.

24'ten fazla tercih yapmak isteyen bir kişi, çok yüksek puanlı olup da listenin aşağılarında kalmış bir tercihini silerek, daha düşük puanlı ve liste dışı kalmış olan bir tercihini listeye ekleyebilir. Bu sayede yerleşme şansını arttırmış olur.

Yerleştirme Sonuçları Ne Zaman Açıklanacak?

– ÖSYM tarafından kesin bir tarih belirtilmemiş olsa da geçtiğimiz senelerde sonuçlar iki hafta sonra açıklanmıştı. Bu sene kayıt hakkı kazanan adayların kayıt işlemleri 19-23 Ağustos 2019 tarihleri arasında yapılacak. Dileyen adaylar, 19-21 Ağustos 2019 tarihleri arasında elektronik kayıtlar yaptırabilecek.

Ek Yerleştirme İşlemleri Nasıl Yapılacak?

Kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM'ye bildirilecek ve boş kalan veya kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlarına ÖSYM tarafından merkezî olarak Ek Yerleştirme yapılacak. Genel kural olarak, bir yere yerleşmiş adaylar, aynı sene içinde Ek Yerleştirme tercihi yapamıyor.

YORUMLAR
   23 Ocak KHK göreve iade edilen memurların listesi
 23 Ocak KHK göreve iade edilen memurların listesi