A24.com.tr » yaşam » Uçan kaykay nedir nasıl çalışır?

Uçan kaykay nedir nasıl çalışır?

Uçan kaykay nedir nasıl çalışır?

Fransız mucit Franky Zapata, Manş Denizi'ni uçan kaykayla geçmeye çalıştı ancak başarılı olamadı. Peki uçan kaykay nedir?

14 Temmuz Bastille Günü törenlerinde geliştirdiği kaykayla uçan Fransız Mucit Franky Zapata, İngiltere'yle Fransa'yı ayıran Manş Denizi'ni geçmeyi deneyecek. Denizcilik idaresi 'Tehlikeli' diye uyarıda bulunurken, sivil havacılık ise uçuşa onay verdi.

Ancak Zapata geçiş denemesinde başarısız oldu.

Uçan Kaykay nedir?

Uçan kaykaylar seneler önce imkansız görünen bir teknolojiydi. Uçak ve uçma teknolojilerinin eski yıllardan beri var olmasına rağmen bu gibi bir teknolojinin yapımı, kaykay boyutlarında bir alete yerleştirilebilecek ve insanı taşıyabilecek kadar güçlü ölçüde itiş kuvveti sağlayabilecek herhangi bir cihazın bulunmamasından ötürü gerçekleştirilemiyordu.

Lexus, geçtiğimiz aylarda bu teknolojiyi sonunda hayata geçirdiğini açıkladı. Lexus Hoverboard adı verdikleri bu uçan kaykayın çalışma prensibi bir takım çok güçlü mıknatısa bağlı. Bu mıknatıslar, süperiletkenlerden oluşan mıknatıslar. İtriyum baryum bakır oksit adlı bir maddeden oluşan bu iletkenler, maddelerin sahip olduğu dirençten dolayı elektriği ne kadar iyi iletseler de ısınıyorlar.

Hem ısınmanın bu maddelerin akım gücünü azaltacağından, hem de süperiletkenlerin sadece belirli maddeler çok fazla soğutulduğunda oluşacağından dolayı bu iletken maddenin soğutulması gerekiyor. Bu noktada devreye "sıvı nitrojen" giriyor. Sıvı nitrojen, Dünya atmosferinde hiçbir koşulda doğal olarak bulunmayan bir madde. Çünkü nitrojenin kaynama ısısı, normal basınçta -195°C. Fakat bu basınç yeteri kadar düşürüldüğü zaman sıvı nitrojen, formunu süperiletkenleri soğutabilecek kadar koruyor.

Uçan kaykayın yan kısımlarından çıkan duman, görevini tamamlamış ve ısı/basınç düzeyleri normale dönmüş nitrojen gazı. Gaz bu halde işe yaramayacağından kaykayda barındırılmıyor ve dışarı atılıyor. Kaykay, maalesef sadece kaykaya özel olarak tasarlanmış alanlarda kullanılabiliyor. Bunun nedeni kaykayın altında bulunan platformun kuzey ve güney kutuplarından oluşan iki farklı mıknatıs sistemine sahip olması.

Bir anlamda ray görevi gören bu platform, iki farklı mıknatıstan oluşuyor. Bu mıknatıslar yan yana sadece farklı kutuptan olma şartıyla gelebiliyor. İki farklı kutbun bulunduğu bu ray sistemi de kaykayı hem itiyor hem de çekiyor. Yan yana koyulmuş iki yarım daireden oluşmuş bu yaydaki mıknatıslar, kaykaya uyguladıkları çekme ve itme kuvvetleriyle hem kaykayı havada sabit bir noktada tutuyorlar, hem de kaykayın iki yarım daire şeklinde bulunan manyetik alandan çıkmamasını yani rayda sabit kalmasını sağlıyorlar.

Hoverboard, gerçekten iyi düşünülmüş bir teknoloji. Kullanım alanları kısıtlı olsa da bu bir başlangıç ve sadece bu haliyle bile çok eğlenceli görünüyor.

YORUMLAR
  11 Eylül Saldırılarının 16. Yılında hiç yayınlanmamış kareler basın ile paylaşıldı...
11 Eylül Saldırılarının 16. Yılında hiç yayınlanmamış kareler basın ile paylaşıldı...