A24.com.tr » sağlık » Sağlık teşkilatlarında 3600 ayrımcılığı çalışma barışını bozar!

Sağlık teşkilatlarında 3600 ayrımcılığı çalışma barışını bozar!

Sağlık teşkilatlarında 3600 ayrımcılığı çalışma barışını bozar!

Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Sayın Necip Taşkın'ın, Sağlık Bakanlığı'nda sadece hemşirelere 3600 ek gösterge düzenlemesinin çalışma barışını bozacağını belirtti.

 Sağlık Bakanlığı’na bağlı teşkilatlar da çalışanları yakından ilgilendiren 3600 ek gösterge düzenlemesinin yazılı ve görsel medya da, sendikaların konuyla ilgili açıklamalarına yer verilmeden sadece hükümetin aynı türden açıklamalarına yer verilmesinin sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu bozduğunu belirten Anadolu Sağlık Sen Genel Başkanı Necip Taşkın, 3600 ayrımcılığının çalışma barışını bozacağını belirterek basın açıklaması yaptı.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı teşkilatlar da hemşire olarak çalışanlara yönelik 3600 ek gösterge düzenlemesi üzerinde çalışıldığına dair açıklamaların, sağlık çalışanlarının sinirlerini bozduğunu, gergin bir bekleyiş içine girdiklerini belirten Necip Taşkın, “MHP tarafından Meclis’e sunulan 3600 ek gösterge kanun taslağını önemsiyoruz. Taslakta, ek gösterge rakamları tüm hizmet sınıflarını kapsayacak şekilde genişletilerek hiyerarşik sıra ile yeniden belirlenmiş. Ayrıca yardımcı hizmetler sınıfında çalışanlar da ek gösterge kapsamına alınıyor. Sendika olarak bizim de tam olarak talep ettiğimiz budur. Kimseye ayrıcalık ve haksızlık yapılmasın. Herkes yararlansın” açıklamasında bulunarak şunları söyledi.

“Hükümet tarafından düzenlenen 3600 ek gösterge taslağının sağlık teşkilatlarında sadece hemşireleri kapsayacak olmasını anlayamıyoruz! Yetkililerin de böyle bir düzenlemenin yanlış olduğunu bildikleri hâlde neden ısrar ettiklerine bir anlam veremiyoruz. Bu düzenlemeyi kimler, hangi düşünceyle yapıyor? ‘İltimas’ yasasının gerekçeleri kamuoyuna açıklanmalıdır.
TKHK'de çalışan personel sayısı pek çok kurumun personel sayısından fazladır. Bu sayıyı en çok hemşire kadrosunda çalışanlar oluşturuyor. Bu sayı da 110 bin civarındadır. TKHK’daki personeli, sağlık memuru, uzman tabip, ebe ve diğer hizmet sınıflarında çalışan personel oluşturuyor. Bu kadroları dolduran Sağlık Meslek Lisesi, önlinas ve lisans mezunlarının kıdemleri de dikkate alındığında, yeni göreve başlayan lise mezunu bir hemşirenin 10-20 yıllık, hatta emekliliği gelmiş olan bir sağlık memuru, bir doktor, bir idari kadrodaki memurun çok üstün de bir ek göstergeyle işe başlayacak olması adil olmadığı gibi, çalışma barışını bozacak ve teşkilatta huzursuzluk çıkmasına neden olacaktır.

Düzenleme de eğitimin kriter olarak değerlendirilmemesini uygun bulmuyoruz. Teşkilatta yıllardır çalışarak emek ve zaman harcayan, ter döken üniversite mezunlarına haksızlık yapılmış olmuyor mu? Aldıkları eğitimle bilgilerini ve hizmette kaliteyi artıran üniversite mezunlarının, bu düzenlemenin kapsamı dışında tutulmasında hukuken dayanak nedir? Aynı birim de çalışan, görevleri farklı olsa da; 7/24 saat esasına göre hizmet veren Yataklı Tedavi kurumları’ndaki hizmetli, memur, ebe, hemşire, doktor ve diğer kadrolar da çalışan sağlık personelleri birlikte nöbet tutuyorlar. Aynı riskle karşı karşıya kalan ilköğretim mezunu çalışanlar dahil, lise ve üniversite mezunlarının içinden sadece hemşirelere iltimas sayılabilecek bir düzenleme yapılması ne vicdanen ne de hukuken uygun değildir. Sağlık hizmetleri, en alt kadrodan en üst kadroya kadar bir ekip işidir. Bu ekip üyelerinin yaptıkları görevler birbirinden farklı olsa da, her birinin önemi ve önceliği diğerinden farklıdır. Birbirinden ayırt edilemez. Bu nedenle bu ekip üyelerinden sadece birine “sen iyi çalışıyorsun, yıpranıyorsun” gözüyle bakılamaz. Bu ekibin içerisinden sadece birini seçip baş tacı yapmak diğer ekip üyelerini rencide eder. Orada huzur kalmaz, ekibin moral ve motivasyonu bozulur, birlikte iş görme ve dayanışma duyguları zedelenir.

Sağlık Bakanlığı’nda sadece hemşire kadrosunda çalışanlara 3600 ek gösterge verilecek olmasını doğru bulmuyoruz. Zira 7/24 saat esasına göre gece gündüz özverili bir şekilde çalışan tüm sağlık çalışanları böyle bir düzenlemeyi hak etmiyorlar. Hemşireler de yapılan bu haksızlığı doğru bulmadıklarını belirtiyorlar. Bu düzenlemeyi yapanların öncelikle sağlık teşkilatlarında çalışma barışını bozacak ‘iltimas’ düzenlemesini yeniden gözden geçirmelerini istiyoruz. MHP tarafından Meclis’e sunulan 3600 ek gösterge kanun taslağının kabul edilerek kanunlaşması sağlık teşkilatlarındaki herkesi sevindirir. Sendika olarak arzumuz budur. 3600 ek gösterge düzenlemesi, bütün personeli kapsayacak şekilde adil olmalıdır. Sağlık çalışanları, yıpranma payında olduğu gibi 3600 ek gösterge düzenlemesinde de bir hüsran yaşamak istemiyor.”

YORUMLAR
  Tarihin en unutulmaz reytingleri alan Türk dizileri hangisi?
Tarihin en unutulmaz reytingleri alan Türk dizileri hangisi?