A24.com.tr » dünya » Eylül'deki Erdoğan-Merkel görüşmesi kritik önem taşıyor

Eylül'deki Erdoğan-Merkel görüşmesi kritik önem taşıyor

Eylül'deki Erdoğan-Merkel görüşmesi kritik önem taşıyor

Trump'ın dış politika uygulamaları Türkiye'nin yanı sıra Avrupa Birliği tarafından da tepkiyle karşılanırken, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Merkel arasında Eylül'de gerçekleşecek zirve büyük önem taşıyor.

ABD'nin dış politikadaki tutumu Avrupa Birliği ile Türkiye'yi yeniden iş birliği yapma yoluna itti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Almanya Başbakanı Angela Merkel, Eylül ayında ekonomik ve bölgesel konuları görüşmek üzere bir araya gelecek.

Prof. Dr. Faruk Şen’in yorumu:

28 Eylül’de Berlin’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Alman Başbakanı Angela Merkel buluşacaklar. Bundan bir hafta önce de iki ülkenin maliye bakanları bir araya geliyor.

Almanya, Türkiye konusunda İngiltere’nin bugüne kadar mali politikalarda üstlendiği görevi üstlenmeye hazır. Alman bankaları Türkiye’ye kredi musluğunu açacak. Buna karşılık Almanya’ya ne garantiler vereceğiz, beklememiz lazım.

Atılacak adımlar neler olacak?

1) Almanya bugüne kadar Gümrük Birliği’nin yenilenmesi konusunda taviz vermiyordu. 28 Eylül’den sonra gümrük birliğinin yenilenmesi konusunda da 2019’da görüşmeler başlayacak. Almanya takriben bir yıldır geciktirdiği bu olaya olumlu yaklaşacak.

2) Almanya belirli mali konularda Türkiye’ye yardım yapacak.

3) Almanya kendi ülkesindeki yatırımcıları Türkiye’ye yatırım yapmak için teşvik edecek. Bu yatırımlar Deichmann gibi ayakkabı markaları değil, ciddi firmalardan oluşacak. Bu da Türkiye için olumlu bir gelişme olacaktır.

4) Almanya, ülkesinde yaşayan Türklerin belirli konularda özellikle AGİT anlaşması çerçevesinde mal beyanları konusunda iyimser bir yaklaşıma girecektir.

5) Almanya, Türkiye’nin FETÖ konusunda anlatıları çerçevesinde FETÖ politikasını değiştirecektir.

6) PKK konusunda Türkiye ciddi bir beklenti içine girecektir.

Eylül ayında yapılacak bu görüşme iki ülke ilişkilerinde milat olabilecek. 

YORUMLAR
  Google, Apple'ı 2 dakikalığına satın aldı dünya borsalarında ortalık karıştı
Google, Apple'ı 2 dakikalığına satın aldı dünya borsalarında ortalık karıştı