A24.com.tr » medya » Eleq yarışması 19 Nisan 2019 ipucu sorunun cevabı ne? Eleq ipucu sorusu

Eleq yarışması 19 Nisan 2019 ipucu sorunun cevabı ne? Eleq ipucu sorusu

Eleq yarışması 19 Nisan 2019 ipucu sorunun cevabı ne? Eleq ipucu sorusu

Canlı mobil bilgi yarışması Eleq'in ipucu sorusunun cevabı nedir?

Canlı mobil bilgi yarışması Eleq'in 19 Nisan tarihli yarışması için yaptığı açıklamada, "Herkese merhaba, bugünkü #eleqipucu sorusu hem bilim hem de biraz mitoloji ile ilgili. Adını Antik Yunan mitoloji kahramanından alan, boyun omurlarının üstten birincisi hangisidir, biliyor musunuz eleqseverler? " denildi. Peki, boyun omurlarının üstten birincisinin adı nedir? İşte 19 Nisan Eleq ipucu sorusu ve cevabı...

ELEQ İPUCU SORUSU (12 NİSAN 2019)

Soru: Adını Antik Yunan mitoloji kahramanından alan, boyun omurlarının üstten birincisi hangisidir, biliyor musunuz?

Cevap: Atlas

Atlas Kemiği:

Tıp dilinde ‘Atlas ‘ olarak adlandırılan 1. boyun omuru; çevresindeki kas sistemi ile birlikte başı taşır . Bu kemiğin iki yan çıkıntısı vardır. Bu çıkıntılar, üstten kafatası kemiği, alttan da ikinci boyun omuru ile eklemleşmiştir. Yan çıkıntılarının her birinde birer delik vardır ve içinden beyincik,omurilik soğanı ve arka beyine giden atardamarlar geçer. Sahip olduğu konum itibarıyle beyin ve omuriliği koruyan kafatası-omurga hattının geçiş noktasında önemli bir kemiktir.

Yapılan araştırmalar, bazı hastalarda atlas omurunun anatomik pozisyonunda hafif bir kayma bulunduğunu göstermektedir. Bu durum bazen kişilerde birtakım şikayet ve semptomlara yol açabilmektedir. Bu yüzden hastaların fizik muayenesinde atlas omuru pozisyonu muayenesinin de ihmal edilmemesi gerekmektedir.Çünkü atlas kemiği doğru pozisyonda olmadığında özellikle üst boyun,art kafa, baş,omuz,sırt ağrısı ve tutuklukları,boyun hareketlerinde kısıtlılıkların yanı sıra bel ağrıları,sakroiliak eklem fonksiyon bozuklukları ve buna bağlı bacak uzunluklarında eşitsizlikler görülebilmektedir. Omurganın herhangi bir yerindeki dengesizlik,zincir reaksiyon oluşturarak ilgisizmiş gibi görünen farklı yerleri de etkileyebilmektedir. Bu rahatsızlık; skolyoz, bel-boyun fıtığı ve omurlarda kaymaların oluşumunu tetikleyebilir.Ayrıca atlas kemiğinin yanlış pozisyonda bulunması sadece omurga rahatsızlıklarına değil bazen de baş dönmesi,baş ağrısı,kulak çınlaması,denge problemleri,konsantrasyon bozukluğu,depresyon,uykusuzluk gibi şikayetlere de yol açabilmektedir.

YORUMLAR
  10 kişiden sadece bir kişinin tüm soruları çözdüğü basit ama karmaşık gözüken matematik testi...
10 kişiden sadece bir kişinin tüm soruları çözdüğü basit ama karmaşık gözüken matematik testi...