A24.com.tr » ekonomi » Elektrik ve doğal gaz faturalarında şok!

Elektrik ve doğal gaz faturalarında şok!

Elektrik ve doğal gaz faturalarında şok!

Koronavirüs salgını sonrası elektrik ve doğalgaz faturaları için bir karar alınmış ve önceki yılların aynı ayında gelen ücrete göre faturalar kabarık.

Elektrik ve doğalgaz faturaları...

EPDK geçtiğimiz ay dikkat çeken bir karara imza atmış ve birçok şehirde sayaç okuma işlemlerinin yapılmayacağını , sayaç okuma yerine o evde önceki yıllarda aynı aylarda kullanılan elektrik ile doğalgaza göre bir fiyatlandırma yapılacağı ve faturalara bu şekilde yansıtılacağı bildirilmişti. Bu karara sonrası ilk ay faturaları gelmeye başladı.

Faturalarını sosyal meyda üzerinde paylaşan binlerce vatandaş, doğalgazı daha az kullanmasına rağmen çok dha fazla fatura geldiğini , elektrik faturasının da çok yüksek geldiğini söyledi. TÜKODER yetkilisi Avukat Onur Cingil , konu ile ilgili Independent Türkçe 'den Ali Kemal Erdem' e konuştu ve tepkileri dile getirdi. 

VATANDAŞLARIN TALEPLERİ

Vatandaşlar , koronavirüs sürecinde işlerini kaybettiklerini , ücretsiz izne ayrıldıklarını bu nedenle fatura ödeyemeyecek durumda olduklarını söyleyerek faturaların devlet tarafından karşılanmasını ya da ertelenmesini istiyor. Ancak EPDK , elektrik ile doğalgaz faturalarına devam edileceğini , sadece hesaplamada değişiklik yapacağını duyurdu. 

EPDK 'dan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"- Kurumumuz tarafından yapılan Kıyasen Fatura Düzenlemesi'nin önceliği hem sektör çalışanlarının hem de tüketicilerimizin sağlığının korunmasıdır. Böylece saha çalışanlarının azami düzeyde izolasyonu da sağlanacaktır.

İLAVE BEDEL OLACAK MI?

- Alınan kararla vatandaşlarımızın faturalarına hiçbir şekilde ilave bedel çıkartılması söz konusu değildir. Sayaçlarda yer alan değerlerin okunması esas olmakla birlikte okuma esnasında yaşanabilecek yakınlaşma, sosyal mesafenin ortadan kalkabileceği durumları ortadan kaldırmak hem vatandaşların hem de çalışanların korunması sağlanacaktır.

TÜM İLLERDE OLMAYACAK

- Yeni tip koronavirüsle mücadele kapsamında elektrik ve doğal gaz faturalarında kıyasen fatura düzenlemesi ülkemizin tamamında uygulanmayacaktır.

- İdari kararlar nedeniyle faaliyetleri geçici süreyle durdurulan iş yerlerinde kıyasen fatura düzenlenmeyecektir. Hataen fatura düzenlenmesi durumunda yapılacak olan başvurular neticesinde gerekli düzeltmeler ivedilikle yapılacaktır.

TÜKETİM OLMAYAN YERLERDE

- Meskenler için ise tüketimin olmadığı şirketler tarafından tespit edilebilen öğrenci evi, karantina veya sağlık sebepleri ile boşaltılan evlerde tüketimin olmaması nedenleri ile zaten kıyasen bir fatura çıkartılması söz konusu olamaz, bu şekilde tüketimi olmayan ve kapalı olan yerlere fatura düzenlenmeyecektir.

DOĞALGAZ FATURALARI

- Özellikle doğalgaz tüketicilerimizin dönemsel değişen tüketimlerimiz nedeni ile geçmiş tüketimlerinin kış aylarında olanların dikkate alınmasının fatura tutarını arttıracağı endişesi ise yersizdir. Şöyle ki geçmiş aylar değil geçmiş 2 yılın aynı tüketim döneminin ortalaması üzerinden hesap yapılacağı, geçmiş dönem tüketimlerinin olmaması halinde emsal tüketim veya tüketici beyanı ile kıyas yapılacaktır. Hiçbir vatandaşımıza Ocak veya Şubat tüketimleri baz alınarak Haziran ayında doğalgaz faturası çıkartılamaz."

SOSYAL MEDYADA FATURA PAYLAŞIMLARI 

Sosyal medyada ise vatandaşlar, elektrik ile doğalgaz faturalarının önceki aylardan yüksek geldiğini , doğalgazı daha az kullanmasına rağmen faturanın yüksek geldiğini söyledi. 

Ekonomi gazetecisi Cem Seymen , sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı:

 

"Elektrik ve doğalgaz faturaları geçen aylara göre yarı yarıya daha az kullanmama rağmen bu ay iki kat yüksek geldi. Sizlerde durum nasıl?"

Seymen 'in bu paylaşımına gelen yanıtlardan biri şu şekilde: "Aynı ! Hatta arkadaşım evi boşalttı boş eve 160 tl elektrik geldi"

Sosyal medya üzerinde yapılan paylaşımlarda faturalara tepkiler şu şekilde dile getirildi:

"Geçen ay 223 TL gelen Doğalgaz faturası, daha az kullanıma rağmen bu ay 340 TL geliyor. Elektrik Faturası da aynı şekilde. Sadece su faturaları insaflı. Özelleştirdiğiniz doğalgaz ve elektrik tedarik eden şirketler, milletin canına okuyor."

"3 öğrenci evde kalıyoruz. Virüs nedeniyle arkadaşlarım evde 1 aydır yok. Ocak ayı elektrik faturası 3 kişi 101 TL, Şubat ayı 104 TL, Mart ayı 86 TL (3 kişi) lakin Nisan ayı tek başıma kaldım 131 TL fatura geldi. Yardımcı olur musunuz?"

ÖNEMLİ AÇIKLAMA

Tüketiciyi Dernekleri Federasyonu (TÜDEF) Genel Başkanı Aziz Koçal, yüksek faturalarla ilgili yaptığı açıklamada, "Vatandaşlara “evde kal” dedik, tabii ki evde kalınca faturalar da yükselecekti. Her haneye faturalar gelmeye başlaması ile hanelerden yükselen yüksek fatura çığlıkları beraberinde gelmektedir"  dedi ve şu ifadeleri kullandı:

"Tüketicilerin büyük bir çoğunluğu bu ay gelen faturaların yüksekliğinden şikayetçi. Sayaçların okunmadan geçmiş iki yılın ilgili ayının ortalamasının alınarak kıyasen düzenlenen faturaların doğruluğu şüphelidir. Kıyasen fatura düzenlemesi korona virüsü ile mücadele kapsamında bulaşma riskine karşı alınan bir önlem çerçevesinde EPDK'nın kararı ile düzenleniyor, düzenleme EPDK nın kararında karantinaya alınan bölgelerde, idari kararlar sebebiyle sayaç okumalarının durdurulduğu bölgelerde, sosyal mesafenin korunmasının mümkün olmadığı bölgelerde, uygulanıyor. Buradan da gördüğünüz üzere hemen hemen tüm bölgeleri kapsıyor."

Koçal yaptığı açıklamayı şu şekilde sürdürdü:

"Kıyaslama yolu ile kesilen faturalar konutlara şirketlerin personeli tarafından dağıtılıyor, dağıtım yapan kişi konuta girişine kadar gelebiliyor ise sayacı da okuyabilir. Burada dağıtım şirketlerinin lehine onlara maddi menfaat sağlayacak bir uygulama olduğu kanaatindeyiz. Bu uygulama ile güçsüz olan tüketici yerine güçlü olan şirketler korunmaktadır."

NASIL İTİRAZ EDİLECEK?

"Vatandaşlarımız, kıyaslama yolu ile okuma yada erteleme istemiyor, vatandaşın talebi mücbir sebep bitene kadar, elektrik, doğal gaz, su ve haberleşme faturalarının devlet tarafından dağıtım şirketleri ve operatörler tarafından birlikte ödenmesini istiyor. Devamında ise kdv nin sıfırlanması talebidir. Anayasanın 172'ci maddesi devlete tüketicileri koruyup kollama görevi vermiştir." diyen Koçal, tüketicilere itiraz yollarını şöyle anlattı:

Tüketiciler diğer aylara göre kıyasladıklarında faturaları yüksek geldi ise, mutlaka ilgili kuruma itiraz etsinler, bu itirazlarını ilgili kurumun web sayfası üzerinden veya e-posta ile yada kuruma giderek şahsen yapabilirler. İtirazları sonucu ret gelen tüketiciler ise, yüksek olduğundan emin olduğu faturalarda, itirazını Tüketici Hakem Heyetlerine yapabilirler. Tüketici hakem heyetleri büyükşehir statüsünde olan illerde kaymakamlık binalarında, diğer illerde ise Ticaret İl Müdürlüklerinde bulunmaktadır. Tüketici Hakem Heyetlerine müracaat E-Devlet üzerinden yapılabileceği gibi, şahsen de yapılabilmektedir, şikayet ekine mevcut fatura ve geçmiş dönem faturalarında konulmasın gerekir.

BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Bakan Dönmez, şu ifadeleri kullandı;

*Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettikleri üzere salgın süresince evlerimizde elektrik ve doğal gaz arzında hiçbir kesinti yaşanmayacak. Aksi bir durum olursa vatandaşlarımızdan bizlere ulaşmalarını rica ediyoruz.

*Vatandaşlarımızın mağdur olmaması için ne gerekiyorsa kararlılıkla yerine getireceğiz. Bütün vatandaşlarımızdan da istirhamımız bu süreci aklıselimle, paniğe kapılmadan yürütmeleri.

*Bugün sağlıktan enerjiye, gıdadan lojistiğe kadar güçlü altyapımızla bu salgının en kısa sürede üstesinden geleceğiz inşallah. 

YORUMLAR
  Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?
Yeni sezonda hangi ünlü isim, hangi dizide yer alacak?