A24.com.tr » ekonomi » E-ticaret kayıt zorunluluğu nedir, nasıl yapılır, ETBİS kayıt

E-ticaret kayıt zorunluluğu nedir, nasıl yapılır, ETBİS kayıt

E-ticaret kayıt zorunluluğu nedir, nasıl yapılır, ETBİS kayıt

Elektronik Ticaret (E-Ticaret)'e kayıt zorunluluğu getiren tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Peki E-Ticaret kayıt zorunluluğu ne anlama gelir, kimler kayıt yaptırmak zorunda, kayıt nasıl yapılır?

 Elektronik ticarete (e-ticaret) kayıt zorunluluğu getiren tebliğ, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından “Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi ve Bildirim Yükümlülükleri Hakkında Tebliğ” ile e-ticaret sitelerine Elektronik Ticaret Bilgi Sistemi’ne (ETBİS) kayıt zorunluluğu getirildi. Uygulama kimleri kapsıyor? E-ticaret ve online satış yapanların yükümlülükleri neler olacak? E-ticaret kayıt zorunluluğu nasıl işleyecek?

Uluslararası vergi ve danışmanlık kuruluşu KPMG’nin hukuk uzmanları Özge Tuncel ve Neslihan Çetin tarafından hazırlanan rehbere göre e-ticaret ve online alışveriş yapılan sitelerde yeni dönem şu şekilde olacak.

Tebliğ’in getirdiği hukuki yükümlülükler neler?
Tebliğ’e göre, e-ticaret siteleri, aracı hizmet sağlayıcılar, aracı hizmet sağlayıcı üzerinden sözleşme yapan veya sipariş alan hizmet sağlayıcıların ETBİS’e kayıt olmaları gerekmektedir.

Kayıt için ETBİS’e girilmesi gereken bilgiler neler?
Gerçek veya tüzel kişi tacirlerin MERSİS numarası ve vergi kimlik numarası; esnaf ve sanatkârların T.C. kimlik numarası ve vergi kimlik numarası; elektronik ticaret veya aracılık faaliyetinde bulunulanların ise mobil uygulama ve alan adını girmeleri gerekmektedir.

ETBİS’e bildirime tabi tutulan konular neler?
Elektronik ticaretin türü, elektronik ticaret dışındaki ticari faaliyetleri, elektronik ticaret ortamında sunulan mal ve hizmetlerin türü ve ödeme yöntemleri ile ikinci el malların satışa sunulup sunulmadığı ve satışa sunulan ikinci el malların türü gibi birçok konu ve bakanlıkça gerekli görülebilecek diğer bilgiler hakkında bildirimde bulunulması gerekecektir.

Bildirim ne kadarlık bir süre içinde yapılacak?

Bildirim, ETBİS’e kayıt tarihinden itibaren 30 gün içinde yapılmak zorunda. Sınır ötesi elektronik ticaret gerçekleştirilmesi halinde ise ticaretin yıllık hacmine ilişkin bildirim her yıl Mart ayı sonuna kadar yapılacak.

Ödeme ve elektronik para kuruluşları, bankalar, Bankalararası Kart Merkezi (BKM), kargo ve lojistik işletmecileri, elektronik ticaret altyapı sağlayıcıları ve aracı hizmet sağlayıcılar tarafından internet üzerinden yapılan sözleşme ve verilen siparişlere ilişkin istatistiki bilgiler ise aylık dönemler halinde bildirilecektir.

Bildirim ne şekilde yapılacak?
Gerçek kişiler tarafından yapılacak bildirimler kendileri veya yetkili temsilcileri; tüzel kişiler tarafından yapılacak bildirimler ise yetkili temsilcileri aracılığıyla e-Devlet üzerinden olacaktır.

Kayıtlı sitelerin duyurusu ne şekilde yapılacak?
Bildirimde bulunanların internet adresleri ile bakanlıkça gerekli görülen diğer bilgileri “www.eticaret.gov.tr” adresinden yayımlanacak, bu şekilde internetten alışveriş yapan kişilerin de bilgilendirilmesi sağlanacaktır.

Bildirim yükümlülüğü hangi tarihten itibaren başlayacak?
Yükümlülük 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren geçerli olacak. Ancak, Aralık ayı itibarıyla faaliyette olan hizmet sağlayıcı ve aracı hizmet sağlayıcıların yükümlülüklerini 1 Aralık’tan itibaren 30 gün içinde yerine getirmeleri gerekecek.

YORUMLAR
  Kraliyet ailesi mensuplarının uyması gereken tuhaf kurallar silsilesi...
Kraliyet ailesi mensuplarının uyması gereken tuhaf kurallar silsilesi...