A24.com.tr » ekonomi » Dolar neden artıyor | Seçimden sonra dolar ne olacak | Dolar bugün ne kadar 1 dolar kaç tl tcmb dolar kuru

Dolar neden artıyor | Seçimden sonra dolar ne olacak | Dolar bugün ne kadar 1 dolar kaç tl tcmb dolar kuru

Dolar neden artıyor | Seçimden sonra dolar ne olacak | Dolar bugün ne kadar 1 dolar kaç tl tcmb dolar kuru

Son dönemde Türkiye'de de çok sayıda vatandaşın parasını yatırdığı dolar tırmanışa geçti. Peki dolar neden artıyor? Seçimden sonra dolar ne olacak? 1 dolar kaç TL? İşte ayrıntılar...

Dolar ne kadar? 1 dolar kaç TL? Dolar neden artıyor? Seçimden sonra dolar artacak mı? İşte madde madde dolardaki yükselişin sebepleri ve döviz piyasasındaki son durum...

Amerikan Merkez Bankası (FED), yıl sonuna kadar faizleri artırmayacağını açıklayarak küresel piyasaları rahatlatmaya çalıştı. Ancak yerel seçim öncesi dövize yapılan yatırımın artması, Türkiye ile ABD ilişkileri arasındaki gerilim, İngiltere'nin AB'den çıkış sürecindeki belirsizlik, ekonomik alanda yakın iş birliği içinde olduğumuz Almanya'da üretim verilerinde yaşanan düşüş, ABD-Çin gerilimi gibi nedenler, gelişmekte olan ülkelerdeki dövizi yeniden tırmanışa geçirdi. Dolar/TL bugün 5.77 seviyesini test etti.

İşte 22-23 Mart 2019 tarihinde döviz piyasasında son durum...

DOLAR NEDEN ARTIYOR?

S-400 geriliminin ardından ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri çıkışıyla artan risk algısı TL'yi baskı altında bırakıyor. Dolar/TL Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 5.60'a kadar yükseldi. Böylece 3 Ocak'tan bu yana en yüksek seviyesini görmüş oldu. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi de 103.755 puandan 100 bine geriledi.

Kur, önceki gün Fed'in yılın kalanı boyunca faiz artırmama kararıyla 5.4850'lerden sert şekilde 5.40 seviyesine düşmüştü. Daha sonra Türkiye'ye F-35 teslimatlarının askıya alınabileceği haberiyle dün yükselişe geçerek günü 5.46'nın hemen üzerinde tamamlamıştı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Amerika Başkanı'nın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir. Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz" diye konuştu.

Bu arada kurda yaşanan ani artışın ardından Merkez Bankası (TCMB) 1 hafta vadeli repo ihalelerine ara verdi. TCMB'den yapılan açıklamada, "Finansal piyasalarda yaşanan gelişmeler dikkate alınarak, 1 hafta vadeli repo ihalelerine bir süreliğine ara verilmesi kararlaştırılmıştır" ifadelerine yer verildi.

Bankacılar, S-400 kaynaklı endişelerin sürdüğü bir ortamda Golan Tepeleri'ne yönelik egemenlik tartışmalarını ABD ile ilişkileri daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme olarak yorumluyor.

Rabobank gelişmekte olan ülkeler döviz stratejisti Piotr Matys, kurda bugün görülen sert hareket için, "ABD-Türkiye arasındaki diplomatik tansiyonun yeniden yükseleceğine yönelik piyasa endişesini gösteriyor. Piyasa ABD ile diplomatik ilişkilerde tansiyonun yeniden artacağından endişeli" dedi.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi de, "Teknik seviyelerin aşılmasıyla birlikte hızlı bir yükseliş gördük. Fiyatlamalar Erdoğan'ın İsrail'e yönelik söylemlerin ardından geldi. Yerel seçimler öncesi lokallerin tek yönlü sadece alımda olduğunu biliyoruz. 5.55 seviyesi önemli üzerinde kapanış kalıcı bir şekilde yeni yukarı yönleri işlemleri beraberinde getirebilir" değerlendirmesini yaptı.

Vatandaşın yaklaşık altı aydır döviz birikimlerini kesintisiz artırmaya devam etmesi de TL'yi baskı altında bırakan bir başka unsur olarak öne çıkıyor.

Sadece geçen hafta 1.64 milyar dolar döviz alan bireylerin yabancı para cinsinden toplam mevduat ve fonları 105.7 milyar dolar ile rekor kırdı. Şirketler de dahil edildiğinde 15 Mart haftasında döviz mevduat ve fonlar 4 milyar dolar artışla 175.8 milyar dolara yükselerek tarihi zirveyi gördü. 

ANLIK DÖVİZ KURU RAKAMLARI İÇİN TIKLAYINIZ

YORUMLAR
  • Bu içeriğe 1 yorum yapıldı.
  • BURCU 2019-03-23 07:29:41

    Golan Tepeleri' ile doların ne alakası var? Dış borcun 420 milyar dolar olmuş üretim yok fabrikaların kapanmış her şey ithal. Üretim maliyetleri yüksek kimse üretmek için risk almak istemiyor.Ürettiğin maliyetin altında ithal mallar. Ne S400'ü .

  Değeri bilinmeyen 15 icat
Değeri bilinmeyen 15 icat