A24.com.tr » ekonomi » Dolar güne hareketli başladı (1 dolar ne kadar?)

Dolar güne hareketli başladı (1 dolar ne kadar?)

Dolar güne hareketli başladı (1 dolar ne kadar?)

Merkez Bankası'nın dün aldığı faiz kararıyla önce düşüp sonra kademeli olarak yükselen Dolar/TL, yeni güne de hareketli başladı ve 5.45'i test etti.

Merkez Bankası'nın beklenti doğrultusundaki faiz kararı ve şahin mesajlarına karşın dün 5.44 seviyesine tırmanan dolar/TL, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz kararının izleneceği yeni güne bu seviyelere yakın, 5.43 civarından başladı.

ECB, faiz kararını saat 15:45'de açıklayacak. Faizlerde bir değişiklik beklenmezken, ECB Başkanı Mario Draghi'nin saat 16:30'daki basın toplantısı takip edilecek. ECB'nin bugünkü toplantısında büyüme tahminlerini düşürmesi, ancak ekonomik yavaşlama ile mücadele etmek için ekonomiye verilen desteğin daha ucuz ve uzun vadeli banka kredisi şeklinde yapılacağına dair şimdiye kadarki en güçlü sinyalini vermesi bekleniyor.

Dolar/TL saat 09:45'de 5.4360 seviyesinde. Euro/TL de 6.1550'den alıcı buluyor. Dolar endeksi ise yatayda 96.891 seviyesinde.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, "Türkiye ekonomisine ilişkin endişelerin son dönemde daha da arttığını görüyoruz. Küresel ekonomi yavaşlıyor. Bu yavaşlamaya karşın ABD ekonomisi gücünü koruyor. Bizim en büyük ticaret partnerimiz AB'de ise her geçen gün tahminler kötüleşiyor. Bugün ECB kararı ile birlikte bu tahminleri daha net göreceğiz. Ekonomiye ilişkin endişeler artarken hükümetin bu sürece vereceği tepkiler ise genel olarak maliye politikası genişlemeci adımlar. Bu adımlar artan finansman ihtiyacını beraberinde getirecek. Bunun kısa süreceği beklentisi de açıkçası yok" dedi ve ekledi:

"Seçim öncesi artan endişelere son olarak ise Türkiye ABD ilişkileri eklendi. Türkiye S-400 alımından vazgeçmeye niyetli görünmüyor. Bu da ABD ile yeni bir kriz olacak mı sorusunu beraberinde getiriyor. Bu endişelerle birlikte yatırımcıların TL'ye olan bakışı şu an için olumsuz kalmaya devam edecek görünüyor."

"5.52 direnci kritik önemde"

IKON Menkul'un piyasa notunda dolar/TL'nin seyrine ilişkin şu görüşe yer verildi: "Dolar/TL bir kaç gündür test ettiği 5.39 duvarını aştı ve 5.4450 direnci test edildi. Dün akşam ve Asya seansı itibariyle bir miktar kâr satışı gerçekleşmekte. Bundan sonraki süreçte gün içi hareketlerde 5.41'in altına sarkma olmazsa yükseliş eğilimi devam edebilir. Gün içi ana destek ise 5.39 seviyesidir. Olası ataklarda 5.4450 üzerinde 5.52 direnci kritik öneme sahip gözüküyor. Olası ataklar sonucunda 5.52 direnci aşılırsa dolar lehine sert ataklar görülebilir."

"Yükseliş 5.5026'ya genişleyebilir"

Dinamik Menkul'un notunda da, "Merkez Bankası kararına rağmen sert yükseliş gösteren dolar/TL, önem düzeyi yüksek 5.3982 seviyesi üzerinde işlem görmeye devam etmekte. Son 5 haftadır kademeli olarak yükselişine devam eden kurun bu seyrini sürdürmesi durumunda 5.4467 direnç seviyesi karşımıza çıkmaktadır. Bu seviyenin aşılması durumunda ise yukarı yönlü işlemler 5.5026 seviyesine kadar genişleyebilir. Kurun gün içi kâr satışları ile karşılaşması durumunda ise hem teknik hem de psikolojik açıdan önem düzeyi yüksek olan 5.3982 destek seviyesi gündeme gelebilir" ifadeleri yer aldı.

ABD ile S-400 gerilimi

Piyasalarda ABD ile S-400'lerin neden olduğu gerilimin etkileri izlenmeye devam ediliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün katıldığı bir TV programında, "S-400 konusunda işi bitirdik, geri dönüşümüz asla olamaz. Belki S-400'den sonra S-500'e gireceğiz" açıklamasını yaptı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, NATO'nun Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi almasına karşı çıkmasının kabul edilemez olduğunu söyleyerek, "S-400'lere ihtiyacımız varsa alırız" diye konuştu. 

YORUMLAR
  Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosu belli oldu (Dizide kim kimdir?)
Mehmed Bir Cihan Fatihi dizisinin oyuncu kadrosu belli oldu (Dizide kim kimdir?)