A24.com.tr » medya » Bilgin: “Basın suçlarında tutuksuz yargılama esas olmalıdır!”

Bilgin: “Basın suçlarında tutuksuz yargılama esas olmalıdır!”

Bilgin: “Basın suçlarında tutuksuz yargılama esas olmalıdır!”

TGC'den yapılan yazılı basın açıklaması:

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, 27 Haziran’da tutuklanan gazeteci Merdan Yanardağ’ın tutuklu yargılanmasının cezalandırmaya dönüştüğünü, bu durumun sadece Yanardağ’a değil, eleştiren ve düşüncelerini özgürce ifade etmek isteyen tüm gazetecilere yönelik bir saldırı olduğunu söyledi.

Bir gazeteciyi sadece düşüncelerini ifade ettiği için aylarca cezaevinde tutmanın sadece iktidarın değil tüm ülkenin ayıbı olacağını ifade eden Bilgin, Yanardağ’ın ilk duruşmasında serbest bırakılması gerektiğini vurguladı.

Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyeleri ile birlikte Yanardağ’ın ilk duruşmasına katılmak üzere geldiği İstanbul Çağlayan Adliyesi önünde “Merdan Yanardağ’a özgürlük” buluşmasına katıldı ve aşağıdaki açıklamayı yaptı:

“Değerli demokrasi sevdalıları,

Basın özgürlüğüne inanan sevgili okurlarımız,

Bugün burada, haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklanan meslektaşımız, gazeteci dostumuz Merdan Yanardağ için bir araya geldik.

Sanmayın ki Merdan Yanardağ’ın 100 gündür süren tutukluluğuna neden olan suçlamada ilk kez hakim karşısına çıkacak olması nedeniyle buradayız. Sadece onun için burada olduğumuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bizi buraya getiren, Yanardağ şahsında tüm gazeteciler için ifade özgürlüğü arayışımızdır. Çünkü cezalandırmaya dönüşen bu tutuklama sadece Yanardağ’a değil, eleştiren ve düşüncelerini özgürce ifade etmek isteyen tüm gazetecilere yönelik bir saldırıdır. Bir gazeteciyi sadece düşüncelerini ifade ettiği için aylarca cezaevinde tutmak maalesef sadece iktidarın değil bütün ülkemizin bir ayıbıdır.

Ben gazeteciliğe 1971 yılında başladım. 52 yıldır bu meslekte görmediğim zulüm, baskı, yargılama kalmadı. Darbeler, darbe girişimleri atlattık, yine de yazmaya devam ettik. Yeri geldi eleştirdik yeri geldi düşüncelerimizi korkusuzca kamuoyuyla buluşturduk. Ama inanın bana, basın özgürlüğü açısından 52 yıldır gördüğüm en karanlık günleri yaşıyoruz. Baskılar, engeller her zaman vardı. Ama şimdi meslektaşlarımız her gün bir yenisi açılan soruşturmalar nedeniyle konuşmaktan, eleştirmekten, düşüncelerini ifade etmekten çekinir hale geldi.

Herkesin gözü önünde mesleğini sürdüren, siyasi yargılamalar nedeniyle cezalandırılan ve daha sonra suçsuz olduğu ortaya çıkan, her yıl yağmur gibi yağan RTÜK cezalarıyla boğuşan bir meslektaşımız olan Merdan Yanardağ 100 gündür tutukludur. Yanardağ’ın bugün serbest bırakılacağına ve bu yanlıştan dönüleceğine inanıyoruz. Çünkü bağımsız yargının tüm yurttaşlar için bir güvence olduğuna inanıyoruz.

Bugün yeni soruşturmalarla nice kıdemli gazeteciler susturulmaya, gazetelerden televizyonlardan uzaklaştırılmaya çalışılmaktadır. Hiçbir gazeteci, yazdıkları ya da düşündüklerini ifade ettiği için yargılanmamalıdır. Bir suç isnadı varsa bile tutuksuz yargılamanın önünde hiçbir engel yoktur. Kaçma şüphesi olmayan, herkesin tanıdığı ve göz önünde olan bir gazetecinin tutuklu olarak yargılanması adeta düşman hukuku uygulamaktır.

Gazetecilere düşmanlık beslemeyi artık bırakın, gazetecilik suç değildir.

Merdan Yanardağ’ın ve haberleri nedeniyle cezaevinde olan tüm meslektaşlarımızın bir an önce serbest kalmasını istiyoruz, gazetecilere özgürlük diyoruz.

Nazmi Bilgin

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı”

YORUMLAR
  Ünlü markaya Ünlü akını!
Ünlü markaya Ünlü akını!