A24.com.tr » sağlık » Aşil sendromu nedir, kimlerde görülür, belirtileri nelerdir?

Aşil sendromu nedir, kimlerde görülür, belirtileri nelerdir?

Aşil sendromu nedir, kimlerde görülür, belirtileri nelerdir?

İsmini Yunan mitolojisinden almış olup kişinin diğer insanlar tarafından mükemmel, işinde yetkin olarak tanınmasına rağmen öyle düşünmediği durumlarda görülen hastalıktır.

 Gündemde olan ve sıkça araştırılan Aşil sendromu nedir, kimlerde görülür, belirtileri nelerdir?

Hastalık ismini yunan mitolojisinden alır. Aşil ‘in öyküsü şöyledir; Aşil ,ölümsüz gibi görünen her savaşı kazanan ancak gizli ve ölümcül bit hassasiyeti bulunan kahramandır. Annesi su perilerilerinin en ünlüsü Thetis, Zeus la evlenecektir. Kahin doğacak çocuğun babasından daha güçlü olacağını söyler. Zeus bunun üzerine thetis i bir ölümlü yani Tesalya kralı Peleus’ u evlendirmek üzere seçer. Thetis ölümlüler arasına koyulduğu için içerlenir önce kendini bir balığa sonra bir hayvana ardından su dalgasına ve son olarak aleve çevirerek kaçmayı başarır. Fakat Peleus’ un hayatını kurtaran insan başlı at Chiron’ un yardımıyla, Peleus Thetis in kalbini kazanır. Bu birliktelikten doğan ölümlü bebeğin ismine Aşil derler. Thetis oğlu için büyük hayalleri vardır . Bunun için oğluna insanüstü yetenekler verir ve insana ölümsüzlük getirecek dokuz nehirden biri olan Sytx Nehrine daldırır. Bu nehir sayesinde Thetis in tuttuğu topuğu dışında vücudu incitilemez olur. Aşil sırrı güvence altında kaldığı sürece kendinin mükemmel olduğuna emindir ve ayağına özel zırhını Hafestus yapar. Ölümsüz aşil in hayatı işte bu gizli kusuru bilen düşmanının insafına kalmıştır. Bu durumu bilen Apollo (veya Paris) Aşil in korumasız bir anında ona ihanet ederek zehirli mızrakla ölümsüz (!) Aşil in hayatına son vermiştir.

Aşil sendromu yani diğer bir deyişle sözdeyetkinlik yetersizlikten farklıdır kişinin eğitilirken yaşamış olduğu benlik duygusuna zarar veren olaylardan kaynaklanır. Başarılı olduğu dış dünyada kabul edilen ama kişi iç dünyasında bu tezatlığın yüküyle yaşarlar. Bu sendroma sahip olan kişileri anne-babaları ve öğretmenleri verdiği öğütlerle yıkılması zor tabular oluşturabilirler. Örneğin belli bir statüye gelmiş birinin ‘gayri safi milli hasıla’ nın ne olduğunu bilmemesi ve bunu saklama ihtiyacı gören insanlarda da görülmesi muhtemeldir. Örneğin bir konuda yoğunlaşan hatta o konuda ödül alan bir profesöre yöneltilen bazı temel soruları cevaplamakta sıkıntı çekebilir ama belirli bir seviyeye ve yaşa gelmiş birinin tekrardan alt düzey bir bilgiye ihtiyaç duyması kendine göre gurur zedeleyicidir.

Peki aşil sendromu nasıl ortaya çıkar? Aşil sendromu ,öğrenme sürecinin eksik ya da bu süreçte atlanan bazı adımların bizim son noktaya vardıktan sonra arkada bıraktığımız siyah noktalardır ,zincirin eksik parçalarıdır bizim aşil topuğumuzdur. Öğrenme sürecinde bırakılan bu siyah noktaların oluşmasında çevrenin etkisi büyüktür ; sadece yetkinliğini kanıtlamış bir bilim adamının bazı küçük noktaları sonradan unutmasıyla değil , babası tarafından her şeyi bilmeye zorlanan bundan dolayı öğrenme sürecini kısa tutan , öğrenme sürecini göstermeye çekinen kişilerde ortaya çıkar.

Bu sendromun avantajlarından biri ortaya çıkan ürün standartlarında üstünde olmasıdır çünkü kişi kendindeki bu kusuru saklamak için daha fazla çaba sarf eder. Ortaya çıkan ürünün iyi olması sonucunda yöneticinin beklentileri ve çevreden gelen övgülerde artar. Bu durum dışardan bakıldığında onurlandırıcı bir durum olsa da kişi kendini sahtekar hisseder. Bazen yaşadıkları bu huzursuzluğu birine açtığında bunun sahte alçak gönüllük olarak algılanmasının önüne geçemezler hatta bazen bu algının yaşanmasını önceden düşünüp kimselere açamadan gizli olarak yaşarlar.

Sonuçta artan sadece talep değildir artan kişinin omuzlarındaki ezici bir duygudur. onlara yüklenen sadece iş değildir . İç dünyaları her zaman dış dünya ile savaşır. Ellerinde her zaman kılıç ve kalkan vardır. Savaşır ve bunu profesyonelce gizlerler, kendilerini istemeseler de bu yönde eğitirler. Savaşmayı bırakıp kalemi yeniden tutmasına bazen çevresi bazen egosu izin vermez. Bu yüzden tüm derslerinde başarıya ulaşmış bir öğrencinin veya saygınlığa ulaşmış bir bilim adamının bilinmeyen nedenlerden dolayı (!) ardından kıldığımız cenaze namazının üstünü bir gün boyunca manşetinde boy gösteren haberlerin bulunduğu gazetelerle örteriz masumca (?)

 

Velhasıl kelam buraya kadar okuduk bilinçlendik peki yok mu bunun bir çaresi ? Bu hastalığında olduğu gibi tüm hastalıkların reçetesi; kabullenmek … Gün be gün artan iç rahatsızlığı çekemeyecek kadar yük bindiğinde değişim kendiliğinden gelecektir.

‘ Allah’ım bize değiştirebileceklerimiz için cesaret, değiştiremeyeceklerimizi kabullenmek için sabır bu ikisi arasındaki farkı anlamamız için akıl ver.’

YORUMLAR
  Serenay Sarıkaya'nın Instagram hesabı üzerinden paylaştığı resim, Sosyal Medyayada olay oldu!
Serenay Sarıkaya'nın Instagram hesabı üzerinden paylaştığı resim, Sosyal Medyayada olay oldu!