A24.com.tr » ramazan » Ağza su vermek orucu bozar mı

Ağza su vermek orucu bozar mı

Ağza su vermek orucu bozar mı

Ramazan ayında oruç tutan bazı vatandaşlar abdest alırken orucu bozma endişesi yaşıyor. Peki oruçlu halde abdest alırken ağza su vermek orucu bozar mı?

Ramazan ayı bugün başladı. İlk iftar bu akşam açılacak. Oruçlu vatandaşlar gün içinde de ibadetlerini gerçekleştirmeyi sürdürüyor.

Ancak bunu yaparken bazı konular kafalarda soru işareti yaratıyor. Bunlardan biri de abdest alırken ağza ve burna su verilip verilmeyeceği konusu.

Peki oruçluyken abdest alan kişinin ağzına su alması caiz midir? İşte yanıtı...

Nebi -sallallahu aleyhi ve sellem-, mideye su kaçmasına sebep olacak sakıncalı durumun meydana gelmemesi için oruç halinde ağza su alırken (mazmaza sırasında) ve burna su çekerken (istinşak sırasında) mübalağadan uzak durmaya dikkat çekmiştir. Oruçlu iken sadece ağza su almaya gelince, oruçlunun karnına su girmediği sürece bunda bir şey yoktur.

Bu bir vesvesedir; ağzınızdaki suyu boşalttıktan sonra hemen yutkunun ve yutkunmaya devam edin; yoksa şeytan sizi rahat bırakmaz. Kısacası vesvese yapmanıza gerek yoktur.

Ağız ve buruna su vermek abdestin farzlarından değil, sünnetlerindendir. Dolayısıyla bunları terk etmeniz halinde abdestiniz yine de tamam olur. Fakat Peygamberimizin oruçlu iken de abdest esnasında ağzına ve burnuna su verdiğini hatırlatmamız gerekir.

YORUMLAR
  Photoshop olmadan harikalar yaratmanın sırları...
Photoshop olmadan harikalar yaratmanın sırları...