A24.com.tr » yaşam » 7. Güzel Ordu Öykü Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

7. Güzel Ordu Öykü Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

7. Güzel Ordu Öykü Yarışması'nda Ödüller Sahiplerini Buldu

Güzel Ordu Kültür ve Sanat Vakfı’nın yedi yıldır düzenlediği öykü yarışmasının bu yılki ödülleri 3 Mayıs’ta Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen törenle sahiplerini buldu.

Bu yıl “Aidiyet” temasıyla başvuruları kabul eden 7. Güzel Ordu Öykü Yarışması’na katılım yoğun olurken Nermin Yıldırım, Sibel Oral, Ümran Özbalcı, Sibel Sezer, Oya Akman gibi seçkin isimlerden oluşan jüri, eserleri titizlikle inceledi.

Mor Mozaik Sigorta’nın sponsorluğunda gerçekleşen yarışmada yapılan değerlendirmeler sonucu Ayşe Baki’nin yazdığı “İkiz Evler” isimli öykü birinciliğe layık görülürken Fatma Nur Çelik’in yazdığı “Annem Neden Öldü” isimli öykü ikinci, Gürdal Görhan’ın kaleme aldığı “Ben Hep Burasıyım” adlı öykü ise üçüncü oldu. Ayrıca hep kitap’ın sponsorluğunda verilen Jüri Özel Ödülü’nü “Fanus” adlı öyküsüyle Leyla Yıldırım kazandı.

Ödül töreninde açılış konuşmasını gerçekleştiren, vakfın Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Serdar Köksal yaptığı konuşmada başta yarışmanın organizasyonunu üstlenen vakfın kurucu üyelerinden, hep kitap Genel Yayın Direktörü Erdeniz Türkmen’e ve etkinliğe katkıda bulunan tüm gönüllülere teşekkürlerini sunarak Güzel Ordu Kültür ve Sanat Vakfı’nın; sanatı, sanatçıyı ve sanatçı adaylarını çeşitli faaliyetlerle desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Dünya Basın Özgürlüğü Günü’nde gerçekleştirilen ödül töreninde günün anlam ve önemine dair konuşmayı ise gazeteci ve yazar Sibel Oral yaptı. Konuşmasına “Üç ayda en az 195 gazetecinin yargı karşısına çıktığı, en az 20 gazetecinin ‘cumhurbaşkanına hakaret’ davasında sanık olduğu, 41 gazetecilik içeriğine engel getirildiği Türkiye’nin, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde de altı çizildiği üzere ‘çok vahim’ durumda” olduğunu dile getirerek başladı. Türkiye’de yaşanan basın özgürlüğü problemlerine ve sansüre atıfta bulunan Oral, konuşmasını şu sözlerle bitirdi: Herkes, düşünce ve kanaat hürriyetine sahiptir. Her ne sebep ve amaçla olursa olsun kimse, düşünce ve kanaatlerini açıklamaya zorlanamaz; düşünce ve kanaatleri sebebiyle kınanamaz ve suçlanamaz. Bugün Dünya Basın Özgürlüğü Günü. Hatırlatıyoruz: İfade özgürlüğü, demokrasiyi güçlendiren ve insan haklarını koruyan bir olmazsa olmazdır. İfade özgürlüğü, aynı zamanda edebiyatta da hayati bir öneme sahiptir. Yazarlar toplumsal sorunlara, siyasi baskılara, kişisel zorluklara, çağının tanıklığına dair şiirle, romanla, öyküyle, denemeyle dile gelir. Edebiyat, insanlığın ortak mirasıdır ve bu mirasın korunması ve çeşitliliğin sağlanması için ancak yazar özgürse olabilir. Yazarların baskı altında olduğu, kitapların suç delili sayıldığı, soruşturmaya uğradığı- toplatıldığı bu ülkede yasakları değil, kitapları savunuyoruz!

 

Güzel Ordu Kültür ve Sanat Vakfı Hakkında:

Yaptığı başarılı çalışmalar ve sürdürülebilir projelerle kamuoyunda takdir toplayan derneğimiz 2022 yılının 29 Aralık günü Başkanımız Tevfik Serdar Köksal ve Yönetim Kurulu üyelerimizden Çağatay Öztürk, Ahmet Eksal Kargı ve Mustafa Tarkan Doğan kuruculuğunda hazırladığı Vakıf Senedini İstanbul Beyoğlu 57. Noterliğine tasdik ettirerek Güzel Ordu Kültür Sanat Vakfı’nın kuruluş işlemlerini başlattı.

Güzel Ordu Kültür Sanat Vakfı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün 23 Mart 2023 tarihinde 7252 Merkezi Sicil No ile tescil edilerek faaliyetlerini Vakıf olarak sürdürmektedir

YORUMLAR
  Börü dizisinin Asena'sı Ahu Türkpençe: "Börü daha önce yapılmamış bir proje"
Börü dizisinin Asena'sı Ahu Türkpençe: "Börü daha önce yapılmamış bir proje"