A24.com.tr » sağlık » Rahat bir uyku için ne yapmalı?

Rahat bir uyku için ne yapmalı?

Rahat bir uyku için ne yapmalı?

Hızlı şehir hayatında ayakta kalabilmenin kilit noktası rahat bir uyku. Peki stres ve kaygıyla içiçe geçen şehir hayatında iyi ve rahat bir uyku almak için neler yapmalı?

Sağlıklı ve zinde kalmak için spor yapmak kadar önemli bir şey varsa o da kaliteli bir uyku. Uzmanlara göre iyi bir uyku, sağlıklı beslenme ve spor yapmak kadar önemli. Peki kaliteli bir uyku için ne yapmak gerekir?

KALİTELİ BİR UYKU NASIL SAĞLANIR?

Uykunun ne zaman kötü olduğunu biliyorsunuz, sağa sola dönüyorsanız, uykudan uyanıp birşeyler yiyorsanız iyi uyuyamıyorsunuz demektir.. Ancak uykuyu iyi yapan şey, uyku araştırmacıları arasında bir tartışma konusu olmuştur. Bu nedenle Amerikan Ulusal Uyku Vakfı iyi uykuyu tanımlamak için bir uzman paneli hazırladı. Panelistler uyku kalitesi konusunda yaklaşık 300 araştırma yaptı, sonuçlarını gözden geçirdi ve tartıştılar. Sonunda uyku kalitesinin iyi göstergeleri olarak düşündükleri kriterleri seçtiler.

Nihayet ortalama bir insanın kendi uyku kalitesini ölçebileceği bir noktadayız. Aktivite izleyicileri ve diğer araç gereçler, ne kadar uyku moduna geçtiğinizi, ayrıca ne kadar döndüğünüz ve gece boyunca ne sıklıkla uyandığınız gibi diğer ölçütleri sorunsuz bir şekilde izleyebiliyor.

4 ADIMDA KALİTELİ UYKU

Panelin sonuçlarına göre iyi bir gece uykusu uyuyabilmek için uykunuzun sahip olması gereken özellikler şunlar :

Uykuya dalmak 30 dakikadan fazla sürmez.
Gece boyunca bir kereden fazla uyanılmaz.
Gece uyanıldığında, 20 dakikadan fazla uyanık kalınmaz.
Yatılan zamanın en az yüzde 85’inde uyku halinde olunur.
Rahat bir uyku için başka ne yapmalı? Uyku Getiren Şeyler Neler?

Daha iyi bir gece uykusu için, her gece aynı saatte yatmak ve zaman çizelgesine uymak vücudunuzun uyku döngüsünü güçlendirmenize yardımcı olabilir. Diyet, egzersiz, stres ve hatta yatak odanızın dizaynı uyku kalitenizi artırır. Uyku problemini sık sık yaşıyorsanız, doktorunuzla görüşmeniz faydalı olabilir.

Bitki Çayları : Bu çaylar vücudunuzun rahatlamasına ve daha kolay uykuya dalmasına yardımcı olur.

Teknolojiyi bir kenara bırakmak : Akıllı cihazların yaydığı mavi ışık zihninizi yorar ve sürekli düşünmenizi sağlar. Bu yüzden yatmadan en az yarım saat önce bu cihazları kapatın.

Süt için : Ilık bir sütün nasıl uyku getirdiğine şaşıracaksınız.

Işığı kapatın : Tüm ışık ve ses kaynakları iyi bir uyku uyumanızı engeller. Uykuda salgılanan hormonlar çok az ışık olsa bile salgılanmaz ve bir çok hastalık bu sebeple gelişebilir.

Stresten kaçının : Stresli durumlardan uzak durun

Sıcaklığı ayarlayın : Uyumak için en iyi sıcaklık 21 derece civarıdır. Bu sıcaklık aynı zamanda konfor sıcaklığı olarak geçer. 

YORUMLAR
  İşte tok tutan besinler
İşte tok tutan besinler