A24.com.tr » eğitim » KPSS Ortaöğretim Tercihleri ne zaman? KPSS Ortaöğretim Tercihleri nasıl yapılır

KPSS Ortaöğretim Tercihleri ne zaman? KPSS Ortaöğretim Tercihleri nasıl yapılır

KPSS Ortaöğretim Tercihleri ne zaman? KPSS Ortaöğretim Tercihleri nasıl yapılır

Milyonlarca memur adayının merakla beklediği KPSS Ortaöğretim Tercihleri ne zaman? KPSS Ortaöğretim Tercihleri nasıl yapılır? İşte ayrıntılar...

 20 Kasım’da düzenlenen ortaöğretim KPSS sınavı 3 buçuk milyondan fazla kişinin katılımıyla gerçekleşmişti.

KPSS PUAN HESAPLAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

KPSS SONUÇLARI İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

2017 Yılında Yapılacak Memur Alımı ve KPSS Ortaöğretim Tercihleri Hakkında Bilgiler

Ocak ayının 3. Haftasına da girilmişken, KPSS kapsamında ortaöğretim ve ön lisans tercihleri ile ilgili Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi’nden (ÖSYM) henüz herhangi bir açıklama gelmiş değil. Ancak, Şubat ayı içerisinde KPSS Ortaöğretim mezunları için açıklama yapılması bekleniyor. Adayların, ÖSYM resmi internet adresi olan www.osym.gov.tr’yi gelebilecek açıklamalar için takip etmeleri tavsiye ediliyor. Açıklama her an gelebilir.

2017 yılında, Sağlık Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Milli Eğitim Bakanlığı’nda çeşitli görevlerde değerlendirilmek üzere, 60 bin adet sözleşmeli memur alımı yapılacak, açıklama geçtiğimiz günlerde Çalışma Bakanlığı tarafından yapılmıştı. 2017 yılı içerisinde düzenlenecek 2 KPSS sınavı olan KPSS 2017/1 ve KPSS 2017/2 sınavlarının sonucuna göre ise 5 bin adet atama yapılması bekleniyor. Yapılacak 5 bin atama memur kadroları için olacak.

Bu seneki KPSS Ortaöğretim tercihlerini bekleyenlerin çok olmasının bir başka sebebi ise, KPSS 2016/2 sınavına 3 buçuk milyondan fazla kişinin katılım sağlaması ve bu sınavdan alınan puanların 2 sene boyunca tercihlerde kullanılabilecek olması. 60 bin adet sözleşmeli memur alımı ve 5 bin adet KPSS 2017 kadrosunun açıklanması ise, KPSS 2016/2 kapsamında puan alan milyonlarca ortaöğretim mezununun merakını ikiye katlamış durumda. Peki, KPSS kapsamında ortaöğretim mezunları hangi puanlarla atanabiliyor ve hangi kadrolara atanabiliyor? İşte cevabı..

KPSS Ortaöğretim Mezunlarının Atama Yapılması İçin Alması Gereken Puanlar ve Tercih Edebilecekleri Bölümler

KPSS Ortaöğretim mezunlarının, KPSS kapsamında açılan kamu kurum ve kuruluşlarındaki memurluk ve benzeri kadrolara atanmaları genellikle çok zor oluyor ve yüksek puan gerekiyor. Ancak tabii bazı bölümlere atanmak, diğer bölümlere atanmaktan daha kolay olabiliyor. Bunun nedeni açılan kontenjan sayıları. Açılan kontenjanlar ne kadar yüksek sayıda ise, alınması gereken puan o kadar düşük, ne kadar az kontenjan varsa alınması gereken puan o kadar yüksek oluyor. KPSS 2016/2 kapsamında, 1 milyondan fazla ortaöğretim mezunu aldıkları puanlarla tercihler yapmış ancak 151 adet alım yapılabilmişti.

Bilgisayar işletmenliği veya düz memurluk yapabilmek için, genel olarak ortaöğretim mezunlarının alması gereken puan 90 veya 95 puan üstü olarak görülüyor. 70 puan üzeri bir puana sahip olan ortaöğretim mezunları ise, genel atamalar dışında ara atamalar ile de çeşitli kadro ve pozisyonlara yerleşebiliyor, çünkü birçok kurum ara atamalarla da alım yapabiliyor. Açıktan atama denilen bu uygulamaya, en çok Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri Komutanlıkları ile Jandarma Genel Komutanlığı Başvuruyor. Ve bu açıktan atamalar ile işçi ve memur alımı KPSS’den alınan puanlar ile yapılabiliyor.

Açılan kadro sayısı çok olduğu için atanması da daha kolay olan bölümler ise, Veterinerlik, Beslenme ve Diyetik, Mütercimlik, Sosyal Hizmet Bölümleri ve Sağlık ile ilgili bölümler olarak görülüyor. Açılan açık kadro sayısına göre, 60 hatta 55 puanla bile atamaların gerçekleştiği bölümler olabiliyor. Bu noktada mezun olduğunuz lise türü de önem kazanıyor.
Düşük puanla ortaöğretim mezunlarının tercih edebileceği bazı kadrolar ise, şoförlük, ebelik, sağlık memurluğu ve teknisyenlik. Birçok kamu kurum ve kuruluşunun bu kadrolarda ihtiyacı oluyor. Sağlık memurluğu için, ilgili alanda eğitim veren kurumlardan mezun olmak gerekiyor. Aynı şey ebe kadroları için de geçerli. Ebe kadrolarına atanabilmek için, KPSS tercih kılavuzunda da yer alan ‘Ortaöğretim kurumlarının Ebelik veya Ebelik-Hemşirelik Bölümlerinden mezun olmak’ koşulunu, tercih eden adayın karşılaması gerekiyor.

KPSS Tercihleri Nasıl Yapılır?

KPSS tercihi yapacak adayın, öncelikle yerleşmesi mümkün olan kadro ve pozisyonları bir liste halinde hazırlaması ve bütün bu kadroların nitelik kodlarını kontrol etmesi gerekir. Bu nitelik kodlarını, tercih yapmak isteyen adayın karşılaması gerekir, yanlış nitelik kodu ile yapılan tercihlerin başarılı olma şansı yok denecek kadar azdır. Yapacağınız 30 adet tercihi, kontrolleri sağladıktan sonra ÖSYM internet adresine girerek KPSS tercihleri alanından T.C. kimlik numaranız ve şifrenizi girdikten sonra tercihlerinizi yapabilirsiniz.

YORUMLAR
  Dünyadan birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri (Yeni yıla farklı ritüellerle giren ülkeler)
Dünyadan birbirinden ilginç yılbaşı gelenekleri (Yeni yıla farklı ritüellerle giren ülkeler)