A24.com.tr » politika » Başbakan Yıldırım: "Gerilimin iki ülkeye de faydası yok"

Başbakan Yıldırım: "Gerilimin iki ülkeye de faydası yok"

Başbakan Yıldırım: "Gerilimin iki ülkeye de faydası yok"

Almanya ile yaşanan son gelişmeleri değerlendiren Başbakan Binali Yıldırım, Almanya'nın terör örgütlerine 'geniş alan' tanıdığına vurgu yaparken, "Gerilimin iki ülkeye de faydası yok." dedi.

Siyasetin gündemi Almanya ile yaşanan siyasi kriz. Büyükadam tutuklamarına sert tepki gösteren Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel'e devletin zirvesinden tepki gelmeye devam ediyor. Bugün konuşan Başbakan Yıldırım, Almanya'nın FETÖ ve PKK'ya fazla geniş alan bıraktığını söyledi.

Ege'deki 6.5'lik depreme ilişkin Başbakan Binali Yıldırım açıklamada bulundu. Yıldırım, " Allah'a şükür şu ana kadar raporlanan bir can kaybı yok. 354 vatandaşımız, kimisi panikle, korku nedeniyle ufak tefek sıyrıklar var. Tedavileri görülüyor. 24 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. İstanköy'de bir caminin minaresi yıkıldı bir de bölgedeki devlet hastanemizin duvarında çatlaklar var. Deniz seviyesi yükseldiği için 10 metre civarında bazı tekneleri karaya attı. Ufak tefek hasarlar dışında can kaybımız yok. Büyük bir deprem İzmir'de dahi hissedildi" dedi.

Ege'deki 6.5'lik depreme ilişkin Yıldırım, "Dün gece saat 01.31'de, bir ölçeğe göre 6.3 bir diğerine göre 6.8 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Depremin merkezi Datça'nın 11 kilometre Gökova Körfezi'nde bulunuyor. Hemen valilik ile ve bölgeyle irtibata geçildi bütün bölge tarandı. Allah'a şükür şu ana kadar raporlanan bir can kaybı yok. 354 vatandaşımız, kimisi panikle, korku nedeniyle ufak tefek sıyrıklar var. Tedavileri görülüyor. 24 vatandaşımızın tedavisi devam ediyor. İstanköy'de bir caminin minaresi yıkıldı bir de bölgedeki devlet hastanemizin duvarında çatlaklar var. Deniz seviyesi yükseldiği için 10 metre civarında bazı tekneleri karaya attı. Ufak tefek hasarlar dışında can kaybımız yok. Büyük bir deprem İzmir'de dahi hissedildi. AFAD ile ilgili kurumlar bölgeye intikal etti. Kos'ta bir İsveç bir Türk vatandaşı hayatını kaybetti. Oradaki tahliyeler için tedbirler alınıyor sıkıntımız yok" diye konuştu.

"ALMAYA İLE BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞINDA AYNI CEPHEDE YER ALDIK"

Almanya ile olan Büyükada gerilimine ilişkin Yıldırım şu ifadeleri kullandı: "Almanya Türkiye ile ezeli bir ortaktır. Almanya ile Birinci Dünya Savaşı'nda aynı safta yer aldık. Öncesinde de ilişkilerimizin köklü bir geçmişi var. Bugün de hükümetimiz Almanya'yı Avrupa'da stratejik ortak olarak görmeye devam ediyor. Zaman zaman iç siyasetten kaynaklanan mülahazalarla ilişkilerde gerginleşeme olabiliyor.

İLİŞKİLERİN ZARAR GÖRMESİ İKİ ÜLKENİN DE ALEYHİNE

Benim çağrım teenni ile hareket etmektir. İlişkilerin zarar görmesinin iki ülkeye de yararı yok. En büyük anlaşmazlıkların başında FETÖ, PKK sempatizanlarının ve terör örgütü mensuplarının çok geniş alan bulması ve ülkemiz aleyhine faaliyetlerini sürdürmesi. Gerekli tedbirlerin alınmasını istiyoruz. Uluslararası hukukun gereği. Ülkemiz aleyhinde faaliyet gösterenlerin dostlarımız tarafından korunuyor görüntüsünü oluşması Türk milletini derinden üzer. Almanaya'da 3 buçuk milyon vatandaşımız var. Onlar Almanya işle Türkiye arasında köprüdür ilişkilerin teminatıdır.

EKONOMİK TEHDİTLERDEN VAZGEÇİLMELİ

Buradaki yatırımcıları tedirginliğe itecek bu tür açıklamalardan uzak durulmalı. Herhangi bir araştırma, soruşturma yok. Türkiye güvenli bir ülkedir. Almanya ne kadar güvenli ise Türkiye de o kadar güvenlidir. Hiç kimse kendisine güvenmesin terör herkesin kapısını çalabilir. Çaresi birlikte terörün üzerine gitmek terör ile korkutmak değil.

 

YORUMLAR
  Mavi balinanın dev kalbi
Mavi balinanın dev kalbi