A24.com.tr » dünya » Barack Obama kimdir? Obama Müslüman mı?

Barack Obama kimdir? Obama Müslüman mı?

Barack Obama kimdir? Obama Müslüman mı?

8 yıllık ABD başkanlık serüveni sona eren Barack Obama kimdir? Obama ile ilgili bilinmeyenler haberimizde...

 Barack Hussein Obama ABD’nin başkanıdır. Demokrat Partili Barack Hussein Obama, Kenya asıllı Müslüman bir baba ve beyaz bir Amerikalı annenin oğlu olarak 4 Ağustos 1961 tarihinde dünyaya gelmiştir. Anne ve babası Hawaii Üniversitesinde tanışıp evlenmiş ve Obama 2 yaşındayken anne baba boşanmıştır. Harvard Üniversitesi’nde burslu okuyan babası daha sonra Kenya’ya dönüş yapmış ve orada hükümet için çalışmıştır.

Obama 6 yaşındayken, annesi bu kez bir Endonezyalıyla evlenmiş, aile Cakarta’ya taşınmıştır. Endonezya’da yaşadığı 4 yıl boyunca laik ve Hıristiyan okullarda okuyan Obama, daha sonra büyükanne ve büyükbabasıyla yaşayacağı Hawaii’ye dönmüş, eğitimine burada devam etmiştir. Obama, New Yorktaki Columbia Üniversitesinde Siyasal Bilimler okumuş 1988’de Harvard Hukuk Fakültesi’ne girmiştir. Buradaki öğrenciliği sırasında “Harvard Law Review” dergisinin ilk Afrika kökenli Amerikalı yöneticisi olmuştur.

IRAK'A MÜDAHALEYE KARŞIYIM DEMİŞTİ

Obama, 1996-2004 yılları arasında Illinois eyalet senatörü olmuş 2004 yılında da ABD Senatosu’na seçilmiştir.Bu zaferin ardından popülerliği artan Obama, Washington’un en gözde isimlerinden biri haline gelmiştir. Barack Obama, 2007’nin başlarında başkan aday adayı olduğunu ilan etmesiyle birlikte, diğer aday adayı, eski ABD Başkanı Bill Clinton’ın eşi Hillary Rodham Clinton ile uzun süreli bir mücadeleye girişmiştir.

Barack Obama’nın Demokrat Parti’nin resmen başkan adayı olduğu Haziran 2008’de kesinleşmiştir. Seçim kampanyasında “değişim” sloganını kullanmıştır. ABD’nin Irak’a müdahalesi öncesinde savaşa karşı olduğunu söyleyen ve Irak savaşının başından beri bunu eleştiren Obama, İranlı liderlerle de koşulsuz görüşmeden yana olduğunu söylemesi ilk başlarda tepkiyle karşılanmıştı.

Barack Obama, 1964 doğumlu olan ve kendisi gibi Harvard Hukuk Fakültesi mezunu olan Michelle Robinson ile evlidir. Çiftin, Malia ve Sasha adlı iki kız çocuğu bulunmaktadır. Obama, ikinci adının “Hussein” olmasından dolayı muhafazakar çevrelerden soğuk bir tutum görmüştür ve görmektedir. ABD tarihinde ilk siyahi başkan olan Barack Obama olmuştur. Etkileyici bir konuşmacı/hatip olan Obama aynı zamanda ABD’de bestseller olan bir yazardır.

ASIL MESLEĞİ AVUKAT

Barack Obama’nın Doğum tarihi : 4 Ağustos 1961’dir. Hawaii. Etnik köken: Baba Kenyalı bir siyah, anne Kansaslı bir beyaz. Atalarında, Çeroki Kızılderilisi, İrlanda ve İskoç kanı da var. Barack ismi, “bereket” kelimesinden geliyor. Göbek adı Hussein.Dini ve mezhebi : Reformcu ve radikal olmayan bir cemaate sahip Hz. İsa’nın Birleşik Kilisesi’ne bağlı bir Protestan. Dedesi bir Müslümandı.
Eğitim durumu: İlkokula Endonezya’da, ortaokula Hawaii’de gitti. Columbia Üniversitesi’nde siyaset bilimi, Harvard’da hukuk okudu.Mesleği: Avukat, akademisyen ve 2005’ten beri federal düzeyde Senatör. Askerlik durumu: Hiç askerlik yapmadı. Lakabı: Ailesi ve arkadaşları ona “Barry” diyor, anneannesi ise “Bear” (Ayı). Gizli servis korumaların taktığı ad ise “Renegade” (Kaçak).En çok tekrarladığı laf: “Bakın size bir şey söyleyeyim.” Mezar taşında ne yazacak: İyi ve dürüst bir adamdı. İyi bir baba ve kocaydı. Dünyayı daha iyi bir yer yapmak için kendisinden birşeyler verdi. Kullandığı otomobil: Chrysler 300C

Başlıca sloganları: “İnanabileceğimiz değişim” ve “Evet, yapabiliriz.” Rakipleri nasıl karaladı: Cumhuriyetçiler ona “Paris Hilton gibi bir meşhur” dediler. Genç kalabalıkları çekmesi nedeniyle “rock yıldızı” diye nitelendi. Gizli Müslüman olduğu, sosyalist eğilimleri bulunduğu ima edildi. CNN, ismini El Kaide lideri Usame bin Ladin ile karıştırdı.

En sevdiği özlü söz: “Senin önünde garibiz, yabancıyız, atalarımız gibi. Yeryüzündeki günlerimiz bir gölge gibidir, kalıcı değildir.” (Zebur’da, Hz. Davud’un duasını içeren “Tarihler” bölümünde 15’inci ayet. Obama, yazdığı biyografiye de bu ayetle başlamıştı) En sevdiği kitap: İncil ve Nobel ödüllü Tony Morrison’dan “Song of Solomon.” En sevdiği yemekler: Acılı yemekler ve pizza.

YORUMLAR
  Ali Ağaoğlu kızına kına yaktı
Ali Ağaoğlu kızına kına yaktı