A24.com.tr » ajanda » Yıldız Kenter kimdir, neden öldü? Yıldız Kenter'in kardeşi Müşfik Kenter kimdir?

Yıldız Kenter kimdir, neden öldü? Yıldız Kenter'in kardeşi Müşfik Kenter kimdir?

Yıldız Kenter kimdir, neden öldü? Yıldız Kenter'in kardeşi Müşfik Kenter kimdir?

Geçen günlerde yoğun bakıma alınan ve bugün hayatını kaybettiği haberlerinin gelmesinin ardından Yıldız Kenter, en çok merak edilen isimlerden biri oldu. Yıldız Kenter kimdir, neden öldü?

Yıldız Kenter kimdir, neden öldü? Yıldız Kenter'in kardeşi Müşfik Kenter kimdir? | Geçen günlerde akciğer rahatsızlığı nedeniyle İstanbul'da hastaneye kaldırılan tiyatro dünyasının en önemli kadın oyuncularından biri olan Yıldız Kenter bugün hayatını kaybetti. Haber kısa sürede ülke gündemine bomba gibi düşerken tanımayanlar tarafından da merak edildi. Yıldız Kenter gibi merak edilen bir başka isim ise kendisi gibi tiyatrocu olan 2012 yılında vefat eden erkek kardeşi Müşfik Kenter oldu. İki usta tiyatrocununda biyografileri haberimizde mevcuttur.

YILDIZ KENTER KİMDİR?

11 Ekim 1928 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Asıl adı Ayşe Yıldız'dır. Annesi İngiliz Olga Cynthia Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını aldıktan sonra adı Nadide Kenter olarak değişmiştir ve babası Türk diplomatı Ahmet Naci Kenter'dir.

Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümünü sınıf atlayarak bitirdi. On bir yıl Ankara Devlet Tiyatrosunda çalıştı. "Rockefeller" bursu kazanarak, American Theatre Wing, Neighbourhood Play House ve Actor’s Studio’da oyunculuk ve oyunculuk öğretiminde yeni teknikler üzerine çalışmalar yaptı. Ankara Devlet Konservatuvarı'na hoca olarak atandı.

1959'da Devlet Tiyatrosu’ndan ayrıldı. Muhsin Ertuğrul ile bir yıl çalıştı. Kardeşi Müşfik Kenter ve eşi Şükran Güngör ile Kent Oyuncuları Topluluğunu kurdu. Daha sonraki yıllarda sürekli olarak Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık'ta "Değişen Eğitim Metotları" ve "Oyunculuk Metotları" üzerine çalışmalar yaptı.

1962’de tiyatro hizmetlerinden ötürü “Yılın Kadını” seçildi. 1968’de İstanbul’da Kenter Tiyatrosunun binasının inşaatını tamamladı. Sinema oyuncusu olarak üç kez “Altın Portakal” ödülüne layık görüldü. Sovyetler Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda, Danimarka, Kanada, Yugoslavya ve Kıbrıs’ta İngilizce ve Türkçe oyunlar sergiledi.

100’ün üstünde oyun oynadı. 100’e yakın oyun sergiledi. Shakespeare, Çehov, Brecht, Inoesco, Pinter, Albee, Tennessee Williams, Alan Ayckbourn, Arthur Miller, Brian Freil, Neil Simon, Athol Fugard, Sergey Kokovkin gibi pek çok yazarların yanı sıra Melih Cevdet Anday, Necati Cumalı, Güner Sümer, Adalet Ağaoğlu, Zeki Özturanlı, Güngör Dilmen, Muzaffer İzgü gibi pek çok Türk yazarının oyunlarını da sahneye koydu, oynadı.

1984'te Roma’daki İtalyan Kültür Birliğince “Adalaide Ristori” ödülüne layık görüldü. Profesör Yıldız Kenter, 37 yıldır sahne hocalığı yapmaktadır.

1989 yılında, Korsika - Bastia Film Festivalinde “Hanım” filmindeki rolüyle “En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

1991 yılında tiyatro sanatına hizmetlerinden ötürü Uluslararası Lions Kulübünün “The Melvin Jones” ile ödüllendirildi. İki kez Ulvi Uraz “En İyi Kadın Oyuncu”, üç kez de aynı dalda Avni Dilligil ödülüne laik görüldü.

1994'te “Konken Partisi” oyunundaki Fonsla rolü ile “Olağanüstü Yorum” ödülünü aldı. Finlandiya Dünya Kadın Kuruluşu tarafından yüzyılın en başarılı yüz kadınından biri olarak onurlandırıldı. 1995'te Kültür Bakanlığınca, tiyatro sanatına katkılarından ötürü “Onur” ödülüne layık gördü. Profesör Kenter’e aynı yıl tiyatro sanatına katkılarından dolayı “Mevlana Kardeşlik ve Barış Ödülü” verildi.

1996’da Magazin Gazetecileri Derneği tarafından Ramiz ile Jülide’deki Jülide rolü için “En İyi Kadın Oyuncu” ödülü verildi. 19 Mayıs 1997'de Uluslararası İstanbul Festivali tarafından ömür boyu Tiyatro Sanatına katkısından dolayı verilen onur ödülü Yıldız Kenter’e Dame Diana Rigg tarafından takdim edildi.

1998’de Ankara Sanat Kurumu “Yılın Kadın Sanatçısı” ödülü, 1998 Muhsin Ertuğrul yaşam boyu tiyatro sanatına katkılarından dolayı onur ödülü, 1998 Cumhurbaşkanlığı Büyük Kültür ve Sanat Ödülü, “Martı” adlı oyunda Madam Arcadina rolüyle 1999, Afife Tiyatro Ödülleri - En İyi Kadın Oyuncu ödülü.

MÜŞFİK KENTER KİMDİR?

Müşfik Kenter 9 Eylül 1932 tarihinde İstanbul'da doğdu. Babası bir diplomat, annesi ise bir İngiliz'dir. Eğitimine İltekin İlkokulu'nda başlayan Kenter, Atatürk Lisesi'nde öğrenim hayatını bıraktı. Daha sonra tiyatrocu ablası Yıldız Kenter ile birlikte Kent oyuncularını kurdu.

1950 senesinde girdiği Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü'nden 1955 yılında yüksek bir dereceyle mezun oldu. Kurdukları grupla Anadolu'nun farklı bölgelerini gezerek tiyatro oyunlarını sergilediler. Ayrıca İngiltere, Amerika, Yugoslavya, Almanya, Fransa, Kıbrıs gibi pek çok ülkede sahne aldılar. Tiyatronun yanı sıra sinema oyunculuğuyla da uğraştı. Yerli ve yabancı televizyon filmlerinde de seslendirme yaptı.

EVLİLİKLERİ

1. evliliği: İlk eşi Oya Kenter ile yaptı. 23 şubat 1963 tarihinde şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşandılar.

2. evliliği: 3 Mayıs 1963 de ikinci evliliğini iki yıllık bekarlıktan sonra Esin Şerbetçi ile yaptı. Bu birliktelikten Elvan isminde bir kız çocuğu oldu.

3. evliliği: Mehlika Kenter ile evlenip ayrıldı. Melissa adında bir kızı ve Mahmut adında engelli bir oğlu oldu.

4. evliliği: Gülsüm Kamu ile evlendi. Ancak bu birliktelik çok kısa sürdü.

5. evliliği: Kadriye Demirel ile 1976 senesinde evlendi. Balam adında bir oğlu oldu.

FİLMLERİ

Dişi Kurt, Sessiz Harp, Dişi Örümcek, Murtaza, Şeytanın Kurbanları, Sevmek Zamanı, Bozuk Düzen, O Kadın, Üç Arkadaş, Seni Kalbime Gömdüm, Hayallerim Aşkım ve Sen, Kurtuluş, Dar Alanda Kısa Paslasmalar, Amerikalılar Karadeniz'de 2

ÖDÜLLERİ

- 1966 – 3. Antalya Film Şenliği – En İyi Erkek Oyuncu – Bozuk Düzen

- 1993 – Olağanüstü Yorum Ödülü – Konken Partisi

- 1997 – 1. Afife Tiyatro Ödülleri – Muhsin Ertuğrul Özel Ödülü

- 2002 – 6. Afife Tiyatro Ödülleri – En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu

- 2005 – 8. Uluslararası Kukla Festivali Onur Ödülü

TV DİZİLERİ

- Avrupa Yakası

- Mevlana Aşkı Dansı

- Sessiz Gemiler

- Kapıları Açmak

- Zümrüt

- Şapkadan Babam Çıktı

- Yasemince

- Hayat Bazen Tatlıdır

- Kurtuluş

- Elveda Yabancı

- Geçmiş Bahar Mimozaları

- Ateşten Günler

- Gecenin Öteki Yüzü

- Emekli Başkan

- Çöl Faresi

SÖZLERİ

- Dolu dolu caddeleɾde, tıklım tıklım kaldıɾımlaɾda elleɾi cebinde dolaşan kişidiɾ yalnız

- Bence aɾtık kendinize gelin. Çünkü paɾlatıcıyla aydınlanmaz gelecek, fon çekince düzelmez hayat ve fondotenle kapanmaz yaɾalaɾ

- Ölünce ne diyecekleɾ? Muhtemelen; ölüm sana yakışmadı. Noɾmal tabi, diɾimizi beğenmedileɾ ki ölümüzü beğensinleɾ.

- Unutulmamalı ki; gözleɾi güzel yapan ɾengi yada boyası değil, bakışlaɾın ta kendisidiɾ.

- Bir tek ona gönderdiğin halde altına 'toplu mesaj' yazmaktır çaresizlik.

- Nedir gençlerdeki bu lens merakı? Gözler de sahte olduktan sonra, insan neye bakıp inanmalı?

- Sevmediğin birine asla "seni seviyorum" deme. İçinde olmayan duygulardan varmış gibi söz etme. Kimsenin hayatına kalbini kırmak için girme. Sevgi dolu bakan gözlere asla yalan söyleme, çünkü birine verebileceğin en büyük acı, aşık olmadığın birini kendine aşık etmektir.

- Heρ söylenir, ilk öpücük gibisi yok diye. Doğru! Ama her öpücükte ilk öpücük gibi hissetmek var. Bu da doğru.

YORUMLAR
  İşte Samsung'un son sürprizi: Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus
İşte Samsung'un son sürprizi: Galaxy S9 ve Galaxy S9 Plus