Yeni Şafak yazarı: Rüşvet vermek caizdir (Hayrettin Karaman kimdir)
Saat: 11:17

Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, gündemde bomba gibi konuşulacak bir yazıya imza attı. Yazısında rüşvet vermenin caiz olduğunu ifade etti.
Yeni Şafak gazetesi yazarı Hayrettin Karaman, gündemde bomba gibi konuşulacak bir yazıya imza attı. Kaleme aldığı yazıda, rüşvet vermenin caiz, alınmasının ise haram olduğunu belirtti.
Karaman, yazdığı yazıda Prof. Dr. M. Mustafa Şelebî'yi referans göstererek bu cevabı verdi.
Karaman, "Burada emirin, valinin veya sultanın, rüşvetinizle sizin evrakınıza imza atması, size isteğinizi vermesi, istediğiniz emri çıkarması hadisesi vukua gelmezse, siz hemen bir haftada veya 24 saat içinde ölmezsiniz; ama meşrû bir menfaat elinizden gider ve siz artık ondan istifade edemezsiniz. Edemeyince, demek ki, fıkıh bunu bir zarûret olarak kabul ediyor ve bundan dolayı rüşvet verirsin diyor. Bu senin için caizdir. Ama karşı taraf için haramdır" ifadelerini köşesine taşıdı.
Hayrettin Karaman daha önce de yolsuzluğa “hırsızlık” demenin hata, yalan ve iftira olduğunu iddia etmişti.
Karaman'ın "Zarurete dayalı uygulama örnekleri" başlıklı yazısının ilgili kısmı şu şekilde:
"'Bir insan emir, ya da devlet başkanı nezdinde, bir işini tesviye etsin, düzeltsin, yoluna koysun, böylece meşrû olan bir menfâati elde etsin ve bir zarardan kurtulsun diye, bu maksatla, birine rüşvet verse bu caiz midir?'
'Alana haramdır, verene caizdir' (İbn Nüceym, Risâle fi’r-Rüşve, Mecmuâ, s. 112, 115).
Bakın rüşvetle ilgili hadisten hareket ettik, bu noktaya geldik. Şunu bir daha tekrarlıyorum: Burada emirin, valinin veya sultanın, rüşvetinizle sizin evrakınıza imza atması, size isteğinizi vermesi, istediğiniz emri çıkarması hadisesi vukua gelmezse, siz hemen bir haftada veya 24 saat içinde ölmezsiniz; ama meşrû bir menfaat elinizden gider ve siz artık ondan istifade edemezsiniz. Edemeyince, demek ki, fıkıh bunu bir zarûret olarak kabul ediyor ve bundan dolayı rüşvet verirsin diyor. Bu senin için caizdir. Ama karşı taraf için haramdır. İşte önemli özel veya amme ihtiyacını gidermek için faiz vererek kredi temini de böyledir; günahı, başka türlü, mesela ortaklık yoluyla sermaye vermeyen yüklenir.
Bir insanın hastalığı belli bir ilâcı tatbik etmeden ya geçmez, ya da zann-ı galibe göre geç iyi olursa yasak kılınan tedâvi âlet ve şekilleri geçici olarak mubah olur ve uygulanabilir.
Dileyenler Mecelle’nin 21, 32 ve 58. maddelerine, amme ihtiyacı sebebiyle istimlâki caiz gören 1216. maddeye, bunların şerhlerine, Suyûtî’nin Eşbah’ının (ihtiyacı zarûret sayan) kaidesine ve şerhine (s. 88, Kahire, 1959) bakabilirler. Yine amme ihtiyacı sebebiyle Hz. Ömer’in, Irak topraklarını gazilere dağıtmayıp devlete bırakması, toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için Müslümanlardan zekât dışında bir de vergi alınmasını fukahânın caiz görmesi üzerinde düşünebilirler."
HAYRETTİN KARAMAN KİMDİR?
1934 yılında Çorum'da doğdu. 1959 yılında Konya İmam-Hatip Lisesi'nden, 1963 yılında İstanbul Yüksek İslâm Enstitüsü'nden mezun oldu. 1965 yılında İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'nde asistan olarak çalışmaya başladı. "Başlangıçtan Dördüncü Asra Kadar İslam Hukukunda İçtihad" konulu tezi vermesiyle fıkıh öğretmenliğine başladı.
Aynı yıl İzmir Yüksek İslam Enstitüsü'ne tayin edildi. 1975'te tekrar İstanbul Yüksek İslam Enstitüsü'ne döndü. Yüksek İslam Enstitülerinin İlahiyat Fakülteleri'ne dönüşmesinin ardından akademik çalışmalarını tamamlayarak sırasıyla doktor, doçent ve profesör unvanlarını aldı. Eylül 1976-Eylül 1980 yılları arasında yayımlanan Nesil dergisini çıkaranlar arasında bulundu. Yarım asra yaklaşan fikir ve meslek hayatı boyunca, yurtiçi ve yurtdışında binlerce konferans, seminer, panel, vaaz, hutbe, kurs, yazılı ve görsel medya programı, eğitim programında yer alarak eğitim, öğretim, tebliğ ve irşad faaliyetini sürdürdü.
Aralarında bugünün tanınmış bilim ve fikir adamları olan binlerce öğrenci yetiştirdi. 2001 yılında, özgürlüğün şart olduğu üniversite ortamında hüküm süren baskılara karşı çıkarak Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesindeki görevinden –yaş haddi dolmadan emekliliğini isteyerek- ayrıldı. 2001-2004 yılları arasında Avrupa Uluslararası İslam Üniversitesinde (Hollanda) misafir öğretim üyeliği yaptı. Arapça,Farsça ve okuduğunu anlayacak kadar Fransızca bilmektedir. İslam'ın İlk Emri Oku, Nesil, İzlenim,Gerçek Hayat, Eğitim Bilim gibi dergilerde devamlı yazdı. Çıktığı günden beri Yeni Şafak Gazetesi'nde köşe yazısı yazmaktadır. M.Ü. İlahiyat Fakültesinde İslam Hukuku Anabilim dalı başkanlığı, Fakülte Kurulu üyeliği yapmıştır.
2001 yılı başı itibariyle emekliye ayrılan Hayrettin Karaman, bilimsel eser çalışmaları yanında halen günlük Yeni Şafak Gazetesi'nde köşe yazıları yazıyor. Arapça, Farsça ve Fransızca bilen Hayreddin Karaman'ın periyodik yazıları, Gerçek Hayat Dergisi ve Eğitim-Bilim Dergisi'nde de yayınlanmaktadır. Kitap ve makalelerinin yer aldığı bir internet sitesi de mevcuttur.
Yayınlanmış eserleri
Arapça Sarf-Nahiv ve Arapça Metinler (Ders Kitabı, Bekir Topaloğlu ile birlikte, 1964)
Fıkıh Usûlü (ders kitabı, 1965)
Hadis Usûlü (ders kitabı, 1965)
Arapça-Türkçe Yeni Kâmus (Bekir Topaloğlu ile birlikte, 1966)
İslam Hukukunda İçtihad (tez, 1975)
Günlük Hayatımızda Haramlar Helâller (1979, İz Yayıncılık, 2007)
Anahatlarıyla İslam Hukuku (I. 1984; II, 1985; III, 1986)
İslam'da Kadın ve Aile (I, 1993; II, 1994)
İslamlaşmanın Önündeki Engeller (1995)
Gerçek İslam'da Birlik (İz Yayıncılık, 1996)
İnsan Hakları (1996)
Yeni Gelişmeler Karşısında İslâm Hukuku (genişletilmiş 4. baskı, İz Yayıncılık, 1998)
Her Şeye Rağmen (söyleşiler, 2001, 2004 İz Yayıncılık)
Hayatımızdaki İslâm (1, 2002, 2003; 2, 2006 İz Yayıncılık)
Dert Söyletir (şiirler, İz Yayıncılık 2002, 2004)
İmam-ı Rabbani ve İslâm Tasavvufu (İz Yayıncılık, 2003)
Bir Varmış Bir Yokmuş -Hayatım ve Hatıralar- (İz Yayıncılık, 2008)
Türkçe Yeni Kamus (Bekir Topaloğlu ile birlikte, 1966)
Mukayeseli İslam Hukuku (1974, 1982, İz Yayıncılık, 1991)
İslam Hukuku Tarihi (1975, İz Yayıncılık)
İslam Hukukunda İctihad (1975)
İslam'ın Işığında Günümüzün Meseleleri (1975, 1988, İz Yayıncılık, 1992)
İslam'da İşçi-İşveren Münasebetleri (1981)
İslam'da Kadın ve Aile (1993)
Laik Düzende Dini Yaşamak (İz Yayıncılık, 1997)
Dinlerarası Diyalog Nedir? (Ufuk Kitap, 2005)