Dr. Mithat TOSUN / Gündelik düşüncelerin ötesine yolculuk...

mithattosun@yahoo.de
27.07.2015 / 12:19

Dr. Mithat TOSUN / Gündelik düşüncelerin ötesine yolculuk...

Tatil ve izin kasası

Her yörenin iklimine ve ekonomik, kültürel özelliklerine göre yaz ve kış tatilleri okulların aile birlikleri tarafından ve valilikçe farklı tarihlere alınamaz mı?

Ben Almanya’da lisede okurken, tüm Almanya’da okullar aynı anda tatile çıkardı.

Şimdi bizde olduğu gibi. Almanya’nın o muhteşem üç şerit otobanları izin dönemlerinde tatil yolları boyunca, genelde güneye doğru kitlenirdi. Otobanda kazalar artardı. Özellikle zincirleme kazalar…

Sonra bu duruma basit bir çözüm buldular…
Her eyalette okullar 2-3 gün farkla tatile çıkacak, aynı şekilde de 2-3 gün farkla açılacaktı. Sözgelimi 3 gün geç tatil olduysa okul, 3 gün de geç açılacaktı…
Otobanlar kilitlenmeden ve kazalar azalarak bir çözüm bulunmuş oldu.

Bayram tatilleri için geçerli bir çözüm olmaz belki, ama okul tatilleri bizde de böyle olamaz mı acaba?
Antalya’da yazın sıcağında klimalar altında ders yapmak zordur. Erzurum’da kışın çocuklar karda çamurda okula gitmek zorunda. Adana’da okullar açılırken, pamuk toplama zamanı mesela, çocuklar haftalarca gecikiyorlar okula başlamak için.

Her yörenin iklimine ve ekonomik, kültürel özelliklerine göre yaz ve kış tatilleri okulların aile birlikleri tarafından ve valilikçe farklı tarihlere alınamaz mı?
Hem turizmde yerli turistler aynı anda yüklenmez, turizm daha uzun bir sezona yayılır, hem çocuklar daha rahat eder, hem de belki daha ekonomik olabilirdi.

Okul gün sayısı ve müfredat aynı kaldıktan sonra pek bir sakıncası olmayabilir iyi planlanabilirse. Üniversite giriş sınavlarının tarihi açısından oluşabilecek sıkıntılar için çözümler geliştirmenin olası olduğunu düşünüyorum.

Tatil deyince bir de izin kasası aklıma geliyor.
Her ay maaşlardan kesilecek cuzi bir miktar bir hesapta toplanır ve kişiler adına nemalandırır. Kişiler izine çıkarken biriken paralar toplu olarak maaşlarına ilaveten verilebilir. Yurt dışındaki uygulamaları ayrıntılı incelemek lazım.

Hem bu kuruluş üyeleri için uygun zamanlara rezervasyon yaparak ve toplu pazarlık gücünü kullanarak daha ucuz yurt içi ve yırt dışı tatiller, turlar ayarlayabilir, organizasyonlar yapabilir.
Hatta biriken paralarla kendisi tatil yerleri açıp işletebilir, yatırımlar planlayıp gerçekleştirebilir…




YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ...
 
YORUMLAR

Yazarın Diğer Yazıları

>> Esnek mesai konusu… - 28.07.2015
>> Sınır - 25.07.2015
>> Bizi gören, üç tarafımız denizle çevrili sanır… - 24.07.2015
>> Robot Otel - 23.07.2015
>> Çin’in Amerika’da satın alma tutkusu - 22.07.2015
A24 Yazarları
Recep Ali AKSOYLU Ahmed KAYMAK
Kitap israfına şimdi de EBA mı eklendi
Tüm Yazarlar