A24.com.tr » yaşam » Türkiye'nin plastik ithalatı 2 yılda 5 kat arttı

Türkiye'nin plastik ithalatı 2 yılda 5 kat arttı

Türkiye'nin plastik ithalatı 2 yılda 5 kat arttı

Çevre örgütü Greenpeace'in raporuna göre; plastik ihtiyacını dışarıdan karşılayan Türkiye'nin plastik atık ithalatı 2 yıl içinde 5 kat arttı.

İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinden yapılan plastik ithalatında ödeme de döviz kuru üzerinden gerçekleşiyor. Bu da Türkiye’nin ithal ettiği plastik atığın bile döviz kuru nedeniyle pahalandığı anlamına geliyor.

Deutsche Welle’den (DW) Pelin Ünker’in haberine göre ajanslar Türkiye’ye 2018’in ilk çeyreğinde İngiltere’den 27 bin 34 ton, 2018’de de Almanya’dan 50 bin ton plastijk atık geldiğini duyurdu.

İLGİLİ HABER Greenpeace: Plastik atık çöplüğünün yeni adresi Türkiye Greenpeace: Plastik atık çöplüğünün yeni adresi Türkiye

İthalatı yasak plastik de geliyor

Artan ithalatın çevreye zarar veridiği ve sağlık açısından tehlikelere yol açtığına dair endişeler arttığı vurgulanan habere göre plastik sanaticileri ithalatı yasak türlerin binde bir oranda bile olsa Türkiye’ye girdiğini tespit etti.

İLGİLİ HABER Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklandı Tek kullanımlık plastik ürünler yasaklandı

Bakanlığın mevzuat değişikliği sözü var

Plastik sanayiciler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile yaptıkları toplantıda bakanlıktan çöp ithalatında kontrollerin artması için mevzuat değişikliği sözü almış.

DW’ye konuşan Türk Plastik Sanayicileri Araştırma Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu konuşa ilişkin şu değerlendirmeleri yapıyor: “Türkiye’de yurtdışında çok bilinmeyebilir ama ‘çantacı’ dediğimiz bir meslek var. Bu tür suistimal işlerin altından çok çıkıyorlar. Ton başına 60 euro birşey var, ama bunların da çoğu ne olmuş, çimento fabrikalarına göndermişler yakmak için. Ama hoş olmayan şey, böyle birşeyi nasıl aradan geçirebildin?”

İLGİLİ HABER Denizlerde plastik kirliliğiyle mücadele için 400 bin imza Denizlerde plastik kirliliğiyle mücadele için 400 bin imza

Eroğlu, mevzuat değişikliğinden sonra atık ithalatını sadece bu işin sanayisini yapan, alt yapısı olan ve kapasite raporuyla bunu belgeleyebilen firmaların yapacağını belirtti.

Her yıl 15 Mayıs’ta iklim değişikliği ve küresel ısınmaya dikkat çekmek için kutlanan Dünya İklim Günü’nde yayınlanan haber, ekosistemin dengesini bozan en önemli kirleticilerden birinin de plastikler olduğunu tekrar hatırlatıyor.

YORUMLAR
  IMDb verilerine göre 2017 Yılının en iyi ilk 10 filmi
IMDb verilerine göre 2017 Yılının en iyi ilk 10 filmi