A24.com.tr » eğitim » TGC Basın Müzesi'ne Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencilerinden ziyaret

TGC Basın Müzesi'ne Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencilerinden ziyaret

TGC Basın Müzesi'ne Onyedi Eylül Üniversitesi öğrencilerinden ziyaret

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Basın Müzesi, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencilerini ağırladı.

TGC Bandırma Temsilcisi Önder Balıkçı, Bandırmalı gazeteciler, Belit Pektezel ve Nur Uysun’un eşlik ettiği 48 öğrenci, 12 Nisan 2022 Salı günü Basın Müzesi’ni ziyaret etti. Salgın tedbirleri kapsamında yapılan ziyarette Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Bakanı Turgay Olcayto ve Genel Sekreter Sibel Güneş öğrencilere bilgi verdi. TGC Başkanı Turgay Olcayto, basın tarihi, Cemiyetin kuruluşu ve faaliyetleriyle ilgili değerlendirme yaptı. Başkan Olcayto, genç iletişim öğrencilerine sürekli okumalarını, okumadan fikir sahibi olmaktan kaçınmalarını önerdi ve ekledi:

“Yakın tarihi mutlaka iyi öğrenin. Yakın tarihle ilgili olarak Altan Öymen’in, Hıfzı Topuz’un, Orhan Koloğlu’nun çok sayıda değerli kitabı var. Mutlaka araştırın ve bilgi edinin derim.”

Genel Sekreter Sibel Güneş ise Basın Müzesi'nin 30 bin kitaptan oluşan bir iletişim kütüphanesine sahip olduğunu söyledi. Öğrenciler 67 gazetecinin fotoğrafının yer aldığı Öldürülen Gazeteciler Galerisi’ni, Müze’de bulunan Sedat Simavi’den Abdi İpekçi’ye kadar çok sayıda gazetecinin anı eşyalarının, baskı makinelerinin bulunduğu galerileri gezerek bilgi aldılar.

TGC BASIN MÜZESİ'NİN FAALİYETLERİ

Bünyesinde bulundurduğu eserlerle “Türk basın tarihinin hafızası” olarak nitelendirilen TGC Basın Müzesi,  sadece vefat eden gazetecilerin değil, hayatta olan gazetecilerin de eserlerini, hobilerini, kişisel eşyalarını sergiliyor. Şu anda 76  gazetecinin yağlı boya portresi Müze’de sergileniyor. Hem basın teknolojisi hem de bu teknoloji ile üretilen gazeteler ve kitaplarla basın tarihimize ışık tutan Müzede 30 bine yakın kitap bulunuyor. Her yıl 5 bin araştırmacının yararlandığı Basın Müzesi’nin hizmet verdiği bina, 1865 yılında dönemin Maarif Nazırı Safvet Paşa tarafından İtalyan Mimar G. Fosetti’ye Neo Klasik tarzda yaptırıldı. Maarif-i Umumiye Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) ve İstanbul Darülfünunu hizmetlerinin verildiği bina II. Abdülhamit döneminde Sansür Heyeti tarafından kullanıldı. 1908 yılında Şehrülemaneti’ne (İstanbul Belediyesi) devredildi. Tarihi bina, Nezih Demirkent’in başkanlığındaki Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu ile İstanbul Belediye Başkanı Abdullah Tırtıl arasında yapılan anlaşmayla 1983 yılında Cemiyet’e tahsis edildi. 1984 -1988 yılları arasında restore edilen bina 9 Mayıs 1988 tarihinde hizmete açıldı.

YORUMLAR
  Minik Alperen'i ölüme götüren skandalın görüntüleri ortaya çıktı
Minik Alperen'i ölüme götüren skandalın görüntüleri ortaya çıktı