A24.com.tr » teknoloji » TBT (TB) nedir, neden kullanılır?

TBT (TB) nedir, neden kullanılır?

TBT (TB) nedir, neden kullanılır?

Sosyal medyada çok sık gördüğümüz etiketlerden TBT veya TB'nin anlamı kullanıcılar tarafından merak edildi. Peki TBT (TB) nedir, neden kullanılır?

Her geçen gün yeni akım moda olurken en son şişe kapağı açma akımı gündem olmuştu. Ama bazı akımlar var ki süresi, zamanı ve dönemi yoktur. Bu akımlardan biri de hashtag olarak TBT veya TB'nin kullanılmasıdır. Her binlerce sosyal medya kullanıcısı fotoğraf paylaşıp altına TBT veya TB hashtaglerini kullanıyorlar. Tabii ki bir çok kişi de bilmeden yanlış kullandığıda oluyor. O zaman TBT'nin anlamını bilmeyenler için bizde ufak bir yazı hazırladık.

TBT nedir?

TBT, Throw Back Thursday yani Perşembe'ye Dönüş ibaresinin kısaltmasıdır. TBT, kullanıcıların daha önce çektiği, yani güncel olmayan fotoğraflarını paylaşırken kullandığı bir kavramdır, hashtag'dir. Örneğin 10 yıl önce çekildiğiniz ya da çektiğiniz bir fotoğrafı ele alalım. Bu fotoğrafı bugün Instagram'dan veya herhangi bir sosyal medya mecrasından paylaşırken eski olduğunu belirtmeniz gerekir; bunun için uzun uzun yazmaktansa kısaca TBT yazmanız paylaştığınız bu fotoğrafın eski bir güne ait olduğunu gösterecektir. Evrensel bir kavram olduğundan bu fotoğrafı ve TBT'yi gören herkes de aynı mesajı alacaktır.

Diğer yandan TBT'nin açılımı yani Throw Back Thursday'da Perşembe gününün önemine gelecek olursak. Aslında perşembenin bir özelliği yok. Sadece cumadan önceki gün, kullanıcılar birbiri ardına eski fotoğraflarını paylaşma akımını başlattığından ve haftanın bu günü tercih ediliğinden TBT kavramının sonundaki T, perşembe günü için ayrılmıştır. Yani perşembenin özel bir sebebi olmamakla birlikte herkes anlaşmış gibi arşiv fotoğraflarını perşembe günü paylaştığından TBT ifadelerini de daha çok bugünlerde görmekteyiz. Eğer perşembe günü dışında bir fotoğrafa TBT yazarsanız bunun bir anlamı olmaz.

Eğer perşembe günü haricinde, örneğin salı veya çarşamba günü eskilerden bir fotoğraf paylaşmak istiyorsanız o zaman TBT'nin T'sini atıp TB şeklinde de paylaşabilirsiniz. Böylece Throw Back yani Geçmişe Dönüş şeklinde yaptığınız bu paylaşım her gün için geçerli olur. Zaten dikkat ederseniz TBT kadar TB kısaltmasını da fotoğrafların altında görüyoruz. İşte TB de tam bu noktada ortada çıkıyor.

Ama herkes perşembe günü eskilerden bir fotoğraf paylaşma alışkanlığında olduğundan, TBT daha popüler bir ifadedir ve siz de hashtag'lerinizd #TBT'yi sıkça kullanmaya özen gösterebilirsiniz. Böylece Instagram hesabınız herkese açıksa TBT hashtag'iyle dünya genelinde yeni takipçiler kazanabilir, takipçi sayınızı artırabilirsiniz. 

YORUMLAR
  Telefonsuz bir hayat mümkün mü?
Telefonsuz bir hayat mümkün mü?