A24.com.tr » medya » SPUTNİK İŞVERENİ ÇAĞ DIŞI TUTUMDAN DÖNMELİDİR!

SPUTNİK İŞVERENİ ÇAĞ DIŞI TUTUMDAN DÖNMELİDİR!

SPUTNİK İŞVERENİ ÇAĞ DIŞI TUTUMDAN DÖNMELİDİR!

Gazeteciler Cemiyeti'nin yaptığı yazılı basın açıklaması:

SPUTNİK İŞVERENİ ÇAĞ DIŞI TUTUMDAN DÖNMELİDİR!

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nazmi Bilgin, Sputnik Türkiye ofisi yöneticilerini çağ dışı tutumlarını terk etmeye, greve çıkan gazetecilerle ve Türkiye Gazeteciler Sendikası ile yeniden masaya oturmaya çağırdı. Bilgin, “Ücretli kölelik düzenini sürdürmeye çalışan Sputnik yöneticileri Sanayi Devrimi’nin gerisinde kalmış bu zihniyeti temsil etmeyi artık bırakmalıdır” dedi.

Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bilgin, Sputnik Türkiye ofisinde Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi gazetecilerin hak ettikleri ücretleri alabilmek için başlattıkları grevin 27. güne ulaşması ve Sputnik yöneticilerinin 24 sendikalı gazeteciyi işten çıkarması hakkında yazılı açıklama yaptı. Yıllarca Sputnik için emek veren gazetecilerin taleplerine gözlerini kapayan yöneticilerin haber akışını sürdürebilmek için grev kırıcılığı da dahil olmak üzere her yola başvurduğunu belirten Nazmi Bilgin, Gazeteciler Cemiyeti olarak haklı talepleri için yaklaşık bir aydır grevde olan meslektaşlarının bir an önce işlerine iade edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı yetkililerini de Sputnik işvereninin yasaları ihlal eden uygulamalarına karşı harekete geçmeye çağıran Bilgin şunları vurguladı:

“Ağır ekonomik kriz ortamında, asgari ücret seviyesindeki maaşlar ve 11 saati aşan mesailerle köle gibi çalışmak zorunda kalan gazeteciler artık Türkiye’de yaşam mücadelesi vermektedir. Hakkını arayabilmek ve insanca bir yaşam için yetecek ücret talebiyle sendikada örgütlenen meslektaşlarımız daha önce de örneklerini gördüğümüz gibi hukuksuz biçimde işten çıkarılmıştır. 24 gazeteciyi sadece yasal hakkını aradığı için işten çıkarmanın hiçbir haklı gerekçesi olamaz. Hatırlatmak gerekir ki sendikalı olduğu için Hürriyet gazetesinde işten çıkarılan meslektaşlarımız mahkemede haklarını almıştır. Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Sputnik yöneticileri yasalarımıza uymak mecburiyetindedir ve yasalarda açıkça ifade edilen haklarımıza da saygı duymak zorundadır. Aynı şekilde Türkiye Gazeteciler Sendikasının da belirttiği gibi 6356 sayılı Kanunun 68’nci maddesine göre kanuni grev sırasında iş sözleşmeleri askıda kalan işçilerin yerine sürekli ya da geçici olarak işçi alınması da yasaktır. Sputnik Türkiye işvereninin bu tür uygulamalarının devam eden soruşturma dosyasına eklediğini hem işverene hem greve çıkan meslektaşlarımızın yerine çalışmaya başlayanlara hatırlatan TGS’nin hukuki girişimlerini ve hak mücadelesini Gazeteciler Cemiyeti olarak sonuna kadar desteklediğimizi bir kez daha vurgulamak isteriz.

İşyerinde sendikayı yasaklamaya çalışarak, sendikalı gazetecileri işten atarak, yerlerine başka kişileri çalıştırarak ücretli kölelik düzenini sürdürmeye çalışan Sputnik yöneticileri Sanayi Devrimi’nin gerisinde kalmış bu zihniyeti temsil etmeyi artık bırakmalıdır.”

Gazeteciler Cemiyeti

YORUMLAR
  Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler (2018 güncel liste)
Türk vatandaşlarından vize istemeyen ülkeler (2018 güncel liste)