A24.com.tr » sağlık » Somon diye biliyorduk! Omega 3 zengini balık başka çıktı

Somon diye biliyorduk! Omega 3 zengini balık başka çıktı

Somon diye biliyorduk! Omega 3 zengini balık başka çıktı

Uzun yıllar boyunca omega açısından en zengin balık olarak somon söylendi. Ancak gerçek hiç de öyle değilmiş. Uskumru omega açısından en zengin balık olarak belirlendi.

Yapılan bilimsel araştırmalar omega 3 açısından en zengin balığın uskumru olduğunu gösteriyor. Uskumruda bulunan omega 3 ve omega 6'nın yüzde 10 dolaylarında olduğu söyleniyor.

Gastronomi Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi İlkay Gök "Uskumru mevsimindeyiz. Izgarada, çok az yağla tavada veya fırında pişirilen uskumru çok sağlıklı" açıklamasında bulundu ve birçok tüyo verdi.

İşte o açıklamalar

"Bilimsel araştırma sonuçları, uskumrunun çok yüksek miktarda omega 3 içerdiğini gösteriyor. Uskumruda omega 3, omega 6 oranı ortalama yüzde 10’dur. Bu yüksek oran kalp sağlığı ve kanser gibi önemli pek çok hastalıktan korunmak için önemli. Somon, hamsi ve istavrite göre uskumrunun omega 3 miktarı çok daha yüksektir, neredeyse sardalyanın omega 3 miktarına yakındır. En yağlı olduğu kış aylarında, özellikle kasım, aralık ayında doğal omega3 için uskumru tüketin. Unutkanlığı olanlar, yaşlılar, çocuklar, sınava hazırlanan öğrenciler, kalp hastalığı olan hastalar şifa niyetine bol bol uskumru tüketmeli."

Uskumrunun içerdiği vitamin ve mineraller 

Uskumru vücudumuz için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Yağda çözünen vitaminler A, D, E ve K’nın yanında yüksek miktarda niasin, B1, B2, B6, B12 vitaminleri, kolin vitaminleri bulunur. 100 gram uskumru vücudumuzun ihtiyacı olan B12 vitaminin yüzde 145’ini, D vitamininin yüzde 90’ınını ve niasinin yüzde 45’ini sağlar.

Çocukların kemik gelişimi için çok önemli 

Özellikle çocukluk dönemlerinde içinde bulunan proteinden kaynaklı olarak çocukların kemik gelişiminde etkili. Göz sağlığı açısından bulunmaz bir nimet olan uskumru karaciğer ve akciğerin kendisini yenilemesi noktasında vücut için önemli destek verir. Ayrıca uskumru balığının içinde bulunan enzimlerin hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlandı.

Uskumrunun vücut için faydaları neler? 

Yapısında kalsiyum, fosfor, potasyum, selenyum ve magnezyum mineralleri yüksek miktardadır. Günlük selenyum ihtiyacımızın yüzde 63’ünü sağlar. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir. Doku esnekliğini arttırarak ve kalp hücrelerini destekleyerek kalp ve damar sağlığının korunmasına yardımcı olur.

İçinde az miktarda cıva bulunduğu için... 

Başta sperm üretimi ve canlılığı olmak üzere, üreme sağlığında rol alır. Vücuttaki zehirli maddelerin zararlı etkilerini azaltır ve vücuttan atılmalarına yardımcı olur. Karaciğerin faaliyetlerini düzenli olarak sürdürmesine katkıda bulunur. Uskumru az miktarda cıva bulundurduğu için hamilelerin tüketiminde dikkat etmesi gerekir.

Uskumru en sağlıklı ve lezzetli şekilde nasıl pişirilir? 

Eti lezzetli oldukça olan uskumrunun ızgarası, tavası, dolması, buğulaması ve çirozu hazırlanır. Tütsülenmiş ve konserve uskumru, balıkçılık endüstrisi gelişmiş Atlas Okyanusu ülkelerinin en önemli ihracat ürünleri arasındadır.

Şubat başına kadar yağlı olan uskumrunun ızgarası, kağıt kebabı, dolması, köftesi ve tuzlaması çok lezzetli olur. Şubattan itibaren yağını kaybetmeye başladığından tavası yapılabilir. Yazın yakalananlar ise plaki ve tava için uygundur. İlkbaharda Karadeniz’e dönüş yapan uskumrular yağsız ve iridir. Bu haline çiroz denir. Çiroz eskiden uzun süreli saklamak için kurutulurdu. Kurutulmuş halinin esas adı çiroz kurusuyken geçen zaman içinde ismi kısaltılarak kurutulmuş balığa yalnızca çiroz denmeye başlanmıştır.Uskumrunun tazeyken eti kırmızı, sulu, derisi canlı ve parlaktır. Bayatladığında deri rengi matlaşır ve kırmızı rengi solar.

YORUMLAR
  Rol aldıkları her dizi hayal kırıklığı yaratan 10 ünlü isim...
Rol aldıkları her dizi hayal kırıklığı yaratan 10 ünlü isim...