Soğuk baklava nasıl şerbetlenir | Baklavaya şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu baklava serbeti sicak mi soguk mu
Saat: 16:44

Evde baklava yapanlar için şerbetleme kısmı en merak edilen aşamalardan birisi. Peki baklavaya şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu? Soğuk baklava nasıl şerbetlenir? Baklava şerbeti nasıl yapılır?
Kurban Bayramı öncesi pek çok kişi evinde baklava açmaya başladı. Baklavanın püf noktalarından birisi de kuşkusuz şerbet kısmı. Peki baklava şerbeti nasıl yapılır? Soğuk baklava nasıl şerbetlenir? Baklavaya şerbeti sıcak mı dökülür soğuk mu? İşte ayrıntılı bilgiler...
Kökeni Orta Asya Türklerine dayanan baklava, bugünkü şeklini Topkapı Sarayı’ında alır. Padişah sofralarına yaraşan bu tatlı, o zamanlarda sadece Ramazan Bayramlarında yapılsa da günümüzde yılın her ayı sofraları taçlandırır. Mahir hanımların ellerinden kat kat çıkan baklavaları şerbetiyle buluşturmak son ve en önemli adımdır. Bu adımda başarıya ulaşmak için ise bazı püf noktalarına dikkat etmek gerekir. Bu yazıda ev baklava şerbeti nasıl yapılır, baklava şerbeti nasıl konulur, baklava şerbeti ne kadar kaynamalı gibi sorularınızın cevabını bulabilirsiniz.
Baklavanın şerbeti yeterince çekmesi, şerbet döküldükten sonra hamurlaşmaması için hamurun yoğrulduktan sonra 4-5 saat dinlendirilmesi gerekir. Şerbet, şeker ve su olmak üzere iki temel malzemeden oluşur. baklava şerbeti ölçüleri yapılacak olan tatlının hacmine ve içine katılan diğer malzemelere göre belirlenir.
Ancak çoğu tatlı için baklava şerbeti su şeker oranı, bire bir olarak ayarlanır. Yani bir bardak su konulacaksa, bir bardak da şeker koymanız gerekir. 1 tepsi baklava şerbeti nasıl yapılır, diye baklava şerbet ölçüsü ayarlamak için, önce hamurunda kullandığınız malzeme miktarını doğru hesaplamanız gerekir.
Baklava Şerbeti Nasıl Yapılır?
Baklavayı açmak kadar baklava şerbetinin yapılışı da büyük bir zanaat gibi gözükse de püf noktalarına dikkat ederseniz kat kat açıp pişirdiğiniz baklavayı altın suyu ile buluşturabilirsiniz.
-Tencere ocağa konulur.
-Bir tepsi baklava için 4 bardak şeker ve 4 bardak hazırlanır.
-Oda sıcaklığındaki su ve şeker tencereye dökülür.
-Bu karışım şeker eriyene kadar tahta bir kaşık yardımı ile karıştırılır.
-Ocak orta hararette açılır.
-Şerbet kaynamaya başlayınca ocak kısılır ve kıvam alıncaya kadar yaklaşık 35 dakika kaynatılır.
-Ocaktan almadan hemen önce 4-5 damla limon suyu eklenir.
Baklava Şerbeti Kıvamı Nasıl Olmalıdır?
Her tatlı için hazırlanan şerbetin kıvamı ve ısısı farklıdır:
-Mesela şekerpare, kalburabastı, revani gibi hamurlu tatlılarda şerbetin kaynar ve ince kıvamlı olması gerekir. Böylece tatlının şerbeti kolayca çekmesi mümkün olur.
-Lokma, tulumba gibi mayalı hamurdan yapılan tatlılarda şerbetin çok ince olmaması gerekir.
-Burgu baklava gibi tek tek açılan gevrek tatlılarda şerbetin ılık, tatlının soğuk olması lazımdır. Böylece tatlının gevrekliği korunmuş olur.
-Antep baklavası yaparken; baklava şerbeti nasıl yapılır güllüoğlu, baklava şerbeti nasıl yapılır oktay usta sorularının cevabı olarak hem tatlının hem de şerbetinin sıcak olması gerekir.
Baklava Şerbeti Nasıl ve Ne Kadar Kaynatılır?
-Şeker suda eridikten yani şerbet kaynamaya başladıktan sonra kıvama gelmesi için kısık ateşte ortalama 35 dakika kaynatılır ve ara sıra kaşık testi yapılarak kıvamı kontrol edilir.
-Bu süre ateşin harı ve malzemenin oranına göre değişiklik gösterir.
-Bu noktada baklava şerbeti kaç dakika kaynatılır sorusunun net cevabını bir kaç denemeden sonra kendiniz belirlemiş olursunuz.
-Baklava şerbeti kıvamı kaşık testi ile anlaşılır. Kaşığa biraz baklava şerbeti alınır ve yavaşça dökülür.
-Dökülürken kaşıktan kesik kesik değil, ip gibi aralıksız akıyorsa şerbet olmuş demektir, tebrikler.
Baklava Şerbeti Ne Zaman Dökülür?
-Hamurlu tatlılarda şerbet kaynar olur ve tatlı fırından çıkar çıkmaz şerbet dökülür.
-Her katı tek tek açılan tatlı çeşitlerinde şerbet ocaktan alınarak ılık kıvama getirilir ve sıcak tatlıya ılık şerbet dökülür.
-Bu durumlarda şerbeti bekletme süresi oda sıcaklığına bağlı olarak değişir.
-Şerbetin ılık kıvama gelmesi yazın 15 dakika sürerken kışın 10 dakikada istenilen sıcaklığa ulaşacaktır.
-Buna bağlı olarak şerbeti hazırlama süresi hesaplanıp tatlıyı pişirmeden önce şerbeti pişirmekte yarar vardır.
-Baklava şerbetini çekmedi ise sebepleri arasında şunlar sayılabilir; tatlının hamuru katı olmuş, gereğinden fazla ya da az un kullanılmış, şerbetin ya da tatlının sıcak ya da soğuk olması ilkesine bağlı kalınmamış, tatlı yeteri kadar pişmemiş, şerbetin kıvamı koyu veya fazla sulu olmuş olabilir.
BAKLAVAYA ŞERBETİ SICAK MI DÖKÜLÜR SOUĞUK MU?
Baklava şerbeti hazırlanışı bittikten sonraki aşamada yeni bir sorun ortaya çıkar: Baklava şerbeti sıcak mı olmalı?
-Baklava şerbeti dökümü işlemine başlamadan önce yaptığınız tatlının çeşidine göre şerbetin veya tatlının sıcak ya da soğuk olmasına dikkat etmek lazımdır.
-Oktay Usta baklava şerbeti sıcak mı soğuk mu dökülür sorusunun cevabında hem baklavanın hem de şerbetinin sıcak olmasını tavsiye eder ve böylece kıtır kıtır bir baklava elde edeceğimizi söyler.
-Peki, baklavanın şerbeti nasıl verilir? Şöyle ki; şerbeti direk tencereden dökmek yerine kepçe kullanarak şerbetin tatlıya eşit bir şekilde yayılmasına dikkat edilmelidir.
-Ayrıca şerbeti döktükten sonra tepsinin üzeri kısmen kapatılarak tatlının demlenmesi, şerbeti iyice çekmesi sağlanır.
Baklava Şerbetinin Şekerlenmemesi İçin Ne Yapılır?
-Baklavanın şerbetinin şekerlenmemesi için baklava şerbeti kaynama aşamasına geçtiğinde limon suyu ya da limon tuzu ekleyebilirsiniz.
-Ayrıca suya şekeri ekledikten sonra şeker eriyene kadar karıştırıp sonrasında ocağın altını yakarsanız tatlınız şekerlenmez.
-Bu işlemleri yapmayı unutur ve tatlınız şekerlenirse, üzülmeyin. Şekerlenme oranı az ise tatlınızı bir tavaya koyarak hafifçe ısıtırsanız hem şeker çözülecek hem de tatlınız tazelenir.
-Şekerlenme oranı yüksek ise bire bir ölçü ile hazırlanan şerbeti tatlı üzerinde gezdirmeniz yeterli olur.