A24.com.tr » yaşam » Sinop Belediye Başkanı'ndan nükleer tepkisi: Sinop'u gözden çıkarmışlar

Sinop Belediye Başkanı'ndan nükleer tepkisi: Sinop'u gözden çıkarmışlar

Sinop Belediye Başkanı'ndan nükleer tepkisi: Sinop'u gözden çıkarmışlar

Türkiye'nin en mutlu kenti Sinop'a yapılacak olan nükleer santrale tepki gösteren Belediye Başkanı Baki Ergül Patlama olursa daha az kişi ölsün diye Sinop seçildi ifadeleriyle santrale tepki gösterdi.

Türkiye'nin en mutlu insanlarının yaşadığı Sinop'ta nükleer santral yapımı çalışmaları devam ederken, Belediye Başkanı Baki Ergül, karara tepki gösterdi.

BBC Türkçe’ye konuşan Sinop’un CHP’li Belediye Başkanı Baki Ergül, nükleer santral için “Patlama olursa daha az kişi ölsün diye Sinop seçildi” sözleriyle ilgili olarak “Bunun başka türlü izahı yok” dedi.

Aynı zamanda inşaat mühendisi olan Baki Ergül, şunları söyledi:

'Sinop'u gözden çıkarmışlar'

"Sinop dünyanın en güzel yerlerinden bir tanesi, dünya cenneti. Ve en mutlu insanların yaşadığı yer. Demek ki birileri bizim mutluluğumuzu kıskandı. TÜİK verileri, Türkiye’de en mutlu insanların yaşadığı yer olarak 3 seneden beri Sinop’u gösteriyor. Biz de bundan gurur duyuyoruz tabii. Gerçekten mutlu, kanaatkar, natürel yaşayan insanlar. Burada nükleer santral nereden çıktı. Sinop’u gözden çıkarmışlar diyoruz, başka türlü bunun izahı yok.

"Sinop enerji tüketim merkezlerine çok uzak, Karadeniz’in en kuzeyi. Geleceğini turizme ve eğitime bağlamış olan bir kent. Burada sanayi yok, buradan kilometrelerce uzağa gidecek enerji. Enerji Türkiye’de üretilenin yüzde 20’si üretim anında kayboluyor. Bunu, izole etmiş olsan, kayıpları önlemiş olsan zaten 2-3 tane nükleer santral yapmış gibi olursun."

Sinop Belediye Başkanı Baki Ergül, Fukuşima felaket yaşandığında ülke yönetiminde olan Japonya eski Başbakanı Naoto Kan’ın 1 Nisan 2016’da yaptığı “Erdoğan’a Japon nükleer teknolojisini tavsiye ettiğime pişman oldum. Türkiye gibi sismik ve terör riski olan bir ülke nükleer santralden vazgeçmeli” sözlerini de hatırlattı.

'Kanser riski'

Ergül, ‘Karadenizli bir kişi olarak söylüyorum’ dedi ve kanser riskinin tehlikelerine dikkat çekti:

“Karadeniz’de Çernobil’den sonra her evde bir kanserli var. Yazık, kimsenin bunu yaşatmaya hakkı yok. Bu nükleerin atıkları var. ABD dahi çözemedi.

"Ben burada doğdum, Allah’ın verdiği ömrü de burada tamamlayacağım. Nükleer konusunda çok dertliyim. “Bu güzel kente, bu dünya cennetinin içine cehennem gibi bir santralın yerleştirilmesine yüreğim el vermiyor, kabul edemiyorum.

“Dünyaya baktığınızda bu teknolojiden vazgeçmişler. Her yerde güneş tarlaları, rüzgâr panelleri görüyorsunuz, biraz da öyle yapalım şart değildir bu.

Nükleer santral tamamen teknolojik bir şey, bunun istihdamı olmaz. Ağaç kesmeye istihdam sağlanabilir ona bir şey demiyorum…

Balık yuvaları zarar görür

“Orman potansiyelimiz Türkiye ortalamamızın iki katı. Sanayii olmadığı için denizlerimizde 150 km uzunluğunda kumsala her noktaya mavi bayrak takabilirsin. Bizim gelişmimiz ancak turizm ve eğitimle olur. Bunu yaptığınızda, nükleer santralı olan bir yere denize gelir misiniz?

"Türkiye’de üretilen balığın yüzde 10’unu temin eden bir iliz. Hamsinin odak noktasıdır. Deniz suyunda, bugün dünyada 1 derece ısınma olduğunda, küresel ısınma olduğunda felaketler oluyor. Deniyor ki nükleer olduğunda su 2 derece ısınacak. Burası balık yatağı, balıkların yuvalarının olduğu yer, değer mi? İnsanların mutlu değil, bütün enerjiler sizin olsun.”

'Referandum yapılsın'

“Biz Japonya’ya gittiğimizde aynı şeyleri orada da söyledim. 3 şirketin birlikte yapacağı santral olarak düşünülüyor. Japonya’da Fukuşima’dan sonra incelemeye gittik. 46 tane nükleer santralı var, hepsini bakıma almışlar. Ben iki soru sordum. “Bu nükleer santralın deniz kenarında kurulması şart mıdır?” ben böyle bir şart olmadığını biliyordum. Deniz kenarında kurulursa, yatırım maliyeti, soğutma suyu dolayısıyla daha az olur, dediler. İkinci soru da bu 46 santral, bütçesinin yüzde 26 girdisini sağlıyor, Japon hükümeti ilk defa 70 milyon dolar civarında dış ticaret açığı vermiş. Bunu verme nedeni, nükleerin yerine geçecek olan enerjiyi dışarıdan dışarıdan temin etmeleri.

"Ne yapacaksınız bu 46 santralı dedim, bakımdan sonra. Sonra, bunu yöredeki halkımıza soracağız mini bir referandumla. Halkımız istiyorsa, devam ettireceğiz, istemiyorlarsa kapatacağız veya çalışmayacağız. Dediler. Ben de orada ‘Türk insanı da en az Japon insanı kadar değerlidir’ dedim. Gelsinler yapmayı düşünenler, Sinop’ta yaşayan insanlara sorsunlar ‘İstiyorlar mı, istemiyorlar mı. Eğer insanların yüzde 51’i böyle isterlerse benim söyleyecek hiçbir şeyim yok. Ama ben bu kentin belediye başkanı olarak da bazı vatandaşlarımı aydınlatmak zorundayım. 

YORUMLAR
  İşte şehitlerin kimlikleri...
İşte şehitlerin kimlikleri...