A24.com.tr » ajanda » Selenyum nedir? Selenyum nerelerde kullanılır? | Selenyum 74 nedir?

Selenyum nedir? Selenyum nerelerde kullanılır? | Selenyum 74 nedir?

Selenyum nedir? Selenyum nerelerde kullanılır? | Selenyum 74 nedir?

Osmaniye'de satışa hazır şekilde, değeri milyonlarca dolar eden selenyum ele geçirildi. Peki selenyum nedir? Selenyum nerelerde kullanılır? Selenyum 74 neden yasak?

Bugün haberlere yansıyan selenyum maddesi, birçok vatandaş tarafından merak edildi. Osmaniye'de yalnızca 475 gramı 5 milyon dolar değerinde olan selenyum ele geçirildi. Peki selenyum nedir, ne işe yarar? Selenyum nerelerde kullanılır? İşte detaylar...

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, İstanbul'dan Osmaniye'ye, uçak roket malzemesi, cam, plastik üretimi ile kalp ve kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan 'selenyum 74' isimli kimyasal madde getirileceği ihbarı üzerine harekete geçti. Yolcu otobüsü ile kente gelen ve takip edilen S.C.,. Kurtuluş Mahallesi'nde İ.B. ile irtibata geçtiği sırada yakalanarak gözaltına alındı. Şüphelinin yanında bulunan valizde yapılan aramada ise piyasa değeri yaklaşık 5 milyon dolar olduğu değerlendirilen 475 gram ağırlığında selenyum maddesi ele geçirildi.

Madde, Cumhuriyet Başsavcılığının talimatı ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'na analiz yapılmak üzere teslim edildi. Elementel Analiz Laboratuvarında X-lşını Floresans Spektrometresi ile yapılan analiz neticesinde maddenin, saf selenyum olduğu belirlendi. Şüpheliler S.C. ve İ.B. hakkındaki adli işlemlerin sürdüğü öğrenildi.

SELENYUM NEDİR NERELERDE KULLANILIR?

Selenyum Yunanca “selene” kelimesinden türetilmiştir ve bu sözcüğün anlamı Yunanca’da "Ay"dır. 1817 yılında Jöns Jakob Berzelius ve Johan Gottlieb Gahn tarafından bulunmuştur. Her iki kimyager de, İsveç'in Gripsholm yakınlarındaki bir kimya tesisinde sülfürik asit üretmekteydi.

1873 yılında Willoughby Smith gri selenyumun elektrik direncinin ortam ışığına bağlı olduğunu bulmuştur. Selenyum kullanan ilk ticari ürünler, 1870'lerin ortalarında Werner Siemens tarafından geliştirilmiştir. Selenium 1879'da Alexander Graham Bell tarafından geliştirilen fotoğraf makinesinde kullanmıştır. Selenyum, yüzeyine düşen ışık miktarına orantılı bir elektrik akımı iletir. Bu fenomen, ışık ölçen ve benzeri cihazların tasarımında kullanılmıştır. Selenyumun yarı iletken özellikleri elektronikte çok sayıda başka uygulamada kullanılmıştır. Selenyum redresörlerinin gelişimi 1930'ların başlarında başlamıştır.

1954 yılında, selenyumun spesifik biyolojik fonksiyonlarının ilk ipuçları biyokimyacı Jane Pinsent tarafından mikroorganizmalarda keşfedilmiştir. 1957'de memeli yaşamı için gerekli olduğu bulunmuştur. 1970'lerde, iki bağımsız enzim grubunda mevcut olduğu tespit edilmiştir. Bu gelişmeleri, proteinlerdeki selenosistein keşfi izlemiştir.

YORUMLAR
  İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,
İşte dünyanın en zengün sosyal medya fenomeni Xenia Deli,