Şaka gibi: Hayvanseverler Derneği Başkanı, avcı çıktı!
Saat: 14:44

Dernek başkanı seçildikten 4 ay sonra "Avcı" olduğu gerekçesiyle başkanlıktan alınmak istenen Yılmaz Gökbar, "Seçildiğimde avcı olduğum biliniyordu" dedi.
İşte en sıkı şakayı bile geride bırakacak türden gerçek bir yurdum insanı olayı:
(Daha kolay okumak için fotoğrafı tıklayabilirsiniz )
AV YASAKLARI NEDEN UYGULANIR?
Hemen hemen her ülkenin ilgili mevzulatlarında yer alan avlanma yasakları ve avlama kotaları, sektörün içinde aktif olarak alışan ve iş yapan herkesin dikkat etmesi gereken önemli bir konudur. Ne zaman nerede ve hangi araçlarla avlama yapılamayacağı yada hangi ülkenin belirli bir popülasyondan ne kadarını avlayabileceğini belirlemek, popülasyonların sürdürülebilirliğini etkileyen ve sağlayan en önemli faktörlerden biridir.
Sürdürülebilirlik, daimi olma yeteneğidir. Yani bugün bizlerin elde edebildiğini, bizden sonra gelecek olan nesillerin de sahip olabilmesi için gerekli koşulların şimdiden sağlanmaya çalışılması çabasıdır.
Tıpkı diğer sektörlerde olduğu gibi su ürünleri avcılığı işinde de çeşitli mevzu hukuk kuralları ve emirler yayınlanır. Bunları genel olarak av yasakları olarak tanımlayabiliriz. Ceza yaptırımı bulunan ve uyulması zorunlu olan bu yasakların koyulmasındaki temel amaçları arasında üreme zamanlarında türlerin üreme fonksiyonlarını yerine getirebilmelerini sağlamak, soyu tehlikede olanların popülasyonlarını toparlamak, üreme göçleri esnasında popülasyon dengesini korumak, canlıların tüketimlik boya gelmelerini sağlamak sayılabilir. Av yasakları, genel olarak türe, boya ve bireylerin avlanma sayılarına göre belirlenebilir ve her tür için hemen hemen farklı zamanlarda av yasağı uygulanır. Bu durum, canlının yıl içindeki üreme zamanına, büyüme hızına ve üreme miktarına göre değişebilir.
Av yasakları ile av kotaları, birbiri ile sıklıkla karışıtırılan kavramlardır. Av yasakları, popülasyonun içinden bireylerin avlanmasını müeyyidelerle yasaklarken av kotaları, bir ülkenin yada bölgenin, bir kıyıyı kullanarak bir su kütlesi içinde yer alan belirli bir popülasyondan ne kadarını avlanarak çekebileceğini belirler. Yani daha açık bir dille, Türkiye'nin Karadeniz'den bir yılda ne kadar hamsi avlayabileceği sorusunun yanıtı, av kotasını ifade eder.
Av kotaları belirlenirken çeşitli faktörlerin güncel durumları göz önüne alınır ve bu faktörlerin en önemli parametrelerinden birisi popülasyonun yoğunluğudur. Popülasyon, bir topluluk içindeki bireyler tümü olarak kabul edilir ve eğer bu denge, azalmaya doğru bir eğim gösteriyorsa kotalar azaltılabilir yada av yasakları getirilebilir veya popülasyon büyüme eğilimindeyse kotalar arttırılabilir. Bu da, güncel olarak Karadeniz'de avlanan hamsi ile daha anlaşılır hale getirilebilir. Bazı seneler Karadeniz'den avlanan hamsinin miktarının az olduğunu duyarız, bu da tek başına olmasa bile popülasyonun daraldığına işaret edebilir. Bazı senelerde ise Karadeniz'de hamsi bolluğunun yaşandığını ve tezgahlarda balığın ucuzladığını görürüz. Bu da yine başka faktörlerle birlikte popülasyonun kendini toparladığına yorulabilir.