A24.com.tr » kadın » Referandum oy kullanırken ne lazım | Yanımızda neler götürülecek?

Referandum oy kullanırken ne lazım | Yanımızda neler götürülecek?

Referandum oy kullanırken ne lazım | Yanımızda neler götürülecek?

Tüm Türkiye'nin aylardan bu yana gündemi haline gelen ve büyük bir merakla beklenen referandum günü geldi çattı. 16 nisan pazar günü sandığa giderken yanımıza ne alacağız, oy kullanırken ne lazım?

 Referandum oylaması için pazar günü sandıklara akacak olan vatandaşlar oy kullanma işlemi sırasında yanında neleri bulunduracak haberimizden öğrenebilirsiniz.

Pazar günü yapılacak olan "Cumhurbaşkanlığı sistemi" halk oylamasına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu (YSK), dikkat edilmesi gereken kurulları açıkladı. YSK açıklamasına göre, açık oy kullanmak, kabine girerken cep telefonu ve kayıt yapabilecek cihazlar kullanmak yasak.

OY VERME İŞLEMİ BAZI İLLERDE 7'DE BAŞLAYACAK

YSK’nin açıklamasına göre, Adıyaman, Ağrı, Artvin, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Antep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Kars, Malatya, Maraş, Mardin, Muş, Ordu, Rize, Siirt, Sivas, Trabzon, Dersim, Urfa, Van, Bayburt, Batman, Şırnak, Ardahan, Iğdır ve Kilis gibi 32 ilde oy verme işlemi saat 07.00’de başlayıp 16.00’da sona erecek. Geri kalan illerde ise oy verme işlemi saat 08.00’de başlayacak ve 17.00’de sona erecek.

Seçmenler adreslerine gönderilen seçmen bilgi kağıdında yer alan ve kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanabilecek. Seçmen bilgi kağıdını almamış olanlar, e-devlet’ten veya Seçmen Sorgulama mobil uygulamasından oy kullanacağı sandıkları bulabilecek...

RESMİ NİTELİKTE BELGE İBRAZ EDİLECEK

Seçmenler TC numarası taşıyan kimlik kartı, nüfus cüzdanı, geçici kimlik belgesi, resmi dairelerce verilen soğum damgaları kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmî nitelikteki belgeyi ibraz ettikten sonra oy kullanabilecek.Kimlik bilgilerini ibraz edemeyenler ancak seçmen bilgi kağıtları ile kendilerine nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz ederek oy kullanabilecek.

YSK UYARDI

YSK oy kullanma işlemine ilişkin de şu uyarılarda bulundu:

"Oyunuzu Kullanırken Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana “TERCİH” mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.

Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın.

ENGELLİLER NASIL OY KULLANACAK?

Görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilirler. Bir seçmen birden fazla engelli seçmene yardım edemez. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremez oy kullanma sırasında yardım edemez. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri “Oy Pusulası Şablonu” aracılığı ile oylarını kullanabilirler."

YORUMLAR
  Televizyon ekranlarından tanıdığımız ünlülerin gerçek yaşamda boyları kaç?
Televizyon ekranlarından tanıdığımız ünlülerin gerçek yaşamda boyları kaç?