A24.com.tr » dünya » Putin ile Esad, Soçi'de kucaklaştı

Putin ile Esad, Soçi'de kucaklaştı

Putin ile Esad, Soçi'de kucaklaştı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad, Rusya'nın Soçi kentinde bir araya geldi. İki liderin selamlaşırken kucaklaşması dikkat çekti.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, yıllardır iç savaşla boğuşan Suriye'de desteğini hiç çekmediği Beşar Esad'ı ağırladı.

Görüşmede Putin ve Esad’ın kucaklaşmaya varan samimi görüntüsünün, yarın Soçi’de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve Putin arasında yapılacak zirve öncesine rastlaması manidar bulundu.

Kremlin’den görüşmeye ilişkin yapılan açıklamaya göre, Putin, Suriye’de terörizmle mücadeledeki başarılarından dolayı Esad’ı kutlarken, Suriye’nin terörizmle mücadelede sona yaklaştığını söyledi.

Terörizmle mücadele sona erdikten sonra, barışçıl bir siyasi çözüm bulunmasının süreçteki en önemli amaçlarından biri olduğunu belirten Putin, bu hafta Türkiye ve İran cumhurbaşkanlarıyla yapacağı görüşmelere vurgu yaptı.

Görüşmede, Suriye kongresi düzenlenmesi konusu da gündeme geldi. Putin, Suriye konusunda Katar emiri, ABD başkanı ve bölgesel liderlerle görüşmeyi düşündüğünü ifade etti.

Kremlin’den verilen bilgiye göre, Putin’in özel temsilcisi 22-23 Kasım’da Riyad’da yapılacak Suriye muhalifler toplantısına gözlemci olarak katılacak.

Esad ise Suriyeliler arasındaki diyaloga başka ülkelerin karışmaması için Rusya’nın desteğine ihtiyacı olduğunu belirtti. Siyasi çözümden yana olan herkesle diyaloğa hazır olduğunu kaydeden Esad, Rus silahlı kuvvetlerine ülkenin kurtarılmasındaki rolü için teşekkür etti. 

YORUMLAR
  Anna Swabey
Anna Swabey