A24.com.tr » medya » Podcast endüstrisinin 2024 ve sonrasında rekorlar kırması bekleniyor

Podcast endüstrisinin 2024 ve sonrasında rekorlar kırması bekleniyor

Podcast endüstrisinin 2024 ve sonrasında rekorlar kırması bekleniyor

Podcast sektörü kayda değer bir büyümeye hazırlandığı bu yılda, beklentilere meydan okuyan rakamlarla kendi başarı öyküsünü yeniden yazıyor.

Giderek daha da yüksek sesle konuşan podcastlerin dinleyicileri ve içerik üreticileri gelişen bir sektörün kalbine doğru yolculuklarına devam ediyor. 

İçerik seçenekleriyle dolu bir dünyada, podcast'ler tüm dünyada dinleyicileri büyülüyor. “Podcasting Rönesansı” diye anılan dönemde 2024'ün anlık bir görüntüsü de ortaya çıkıyor. Aşağıdaki istatistikler podcast mecrasının süregelen cazibesini ve katlanarak büyümesini gözler önüne seriyor: 

·  Şu anda dünya çapında 4,2 milyondan fazla podcast'e sahip olan sektör, eşi benzeri görülmemiş bir küresel büyüme yaşıyor. 

·  "Podcast" anahtar kelimesi 133 bin arama hacmiyle, 1,2 milyonluk şaşırtıcı bir küresel arama hacmini yansıtıyor ve bu içerik biçimine yönelik doyumsuz bir iştahı gösteriyor. 

·  2023 yılında dünya çapında 464,7 milyon podcast dinleyicisi kaydedildi ve bu rakam 2019'daki rakamları neredeyse ikiye katladı. 2024 yılı için yapılan tahminler bu rakamın 504,6 milyon dinleyiciye çıkacağını öngörüyor. 

Ekonomik Etki ve Gelir Artışı: 
Podcaster'lar artık daha yeni ve daha özgün etkileyiciler haline geldi. Z kuşağının yarısından fazlası (yüzde 58) diğer bir medya formuna kıyasla podcastte üreticiye daha yakın ve samimi hissediyor. Bu da üreticileri çekerek dinleyici kitlesinin bu kadar yoğun bir hacimde Poddy'ye gelmeye başlamasının ardındaki neden olarak dikkati çekiyor. Ancak podcast'lerin çekiciliği bunlarla da sınırlı değil. Herkesin özgürce sesini duyurabildiği sosyal podcast uygulaması Poddy'nin CEO'su Cüneyt Göktürk bu gelişmelerle ilgili görüşlerini şöyle ifade ediyor: “Araştırmalar podcast endüstrisinin sadece kültürel bir güç değil; aynı zamanda finansal bir güç merkezi olduğunu gösteriyor. Şu anda 23,56 milyar dolar değerinde olan küresel podcast pazarının 2030 yılına kadar 131,13 milyar dolara fırlayacağı tahmin ediliyor. ABD'de 2021 yılında 1 milyar doları aşan podcast gelirinin 2024 yılında 4 milyar dolara ulaşması bekleniyor.” 

Değişen dinamikler ve çeşitlenme ile podcast'ler çok popüler! 
Podcast'ler beklentilerin ötesinde gelişiyor ve geleneksel tanımlardan kurtuluyor. Zira podcast'ler artık yalnızca bir eğlence kaynağı değil; eğitim araçları, pazarlama platformları ve daha fazlası haline geldi. Belirli konulara veya sektörlere odaklanan niş podcast'ler ve interaktif formatlar büyük popülerlik kazanıyor. 

Reklamlarda da etkin 
Podcast reklamcılığı sadece etkili olmakla kalmıyor; önemli ölçüde gelir de sağlıyor. Podcast tüketicilerinin yüzde 90'ı podcast reklamlarını etkili buluyor ve yüzde 55'i podcast reklamlarından etkilenerek alışveriş yapıyor. 

Dinleyicilerin yüzde 60'ı bir podcast'te duyduktan sonra o ürün veya hizmetleri ararken, podcast reklamcılık sektörü hızla büyüyor ve gelirin 2027 yılına kadar 5 milyar doları aşacağı tahmin ediliyor. 

Günlük yeni kullanıcı kayıtlarında yüzde 330, podcast dinlemelerinde yüzde 500 artış 
Türkiye'de podcast yayıncılığı eşi benzeri görülmemiş bir yükseliş yaşıyor. Poddy'nin son verileri, günlük yeni kullanıcı kayıtlarında yüzde 330, podcast dinlemelerinde yüzde 500 ve uygulama kullanımında genel bir artış olduğunu gösteriyor. Platformun sesli medya ortamına yeni araçlar eklemesi yalnızca daha fazla içerik ve dinleyici çekmekle kalmadı, aynı zamanda reklamveren talebini de artırdı. 

YORUMLAR
  Giza Piramidi'nin sırrı çözüldü
Giza Piramidi'nin sırrı çözüldü