A24.com.tr » sağlık » MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir - Multipl skleroz hastalığı tedavisi nasıldır?

MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir - Multipl skleroz hastalığı tedavisi nasıldır?

MS hastalığı nedir, belirtileri nelerdir - Multipl skleroz hastalığı tedavisi nasıldır?

Günümüzde birçok kişide görülebile MS hastalığı başta yorgunluk, düzgün yürüyememe, kaslarda güçsüzlük, ve görme bozuklukları gibi rahatsızlıkları gösterir. Multipl skleroz hastalığı tedavisi nasıl?

 MS hastalığı birçok vakada benzer belirtiler gösterir. MS hastalığı başta yorgunluk, düzgün yürüyememe, kaslarda güçsüzlük, ve görme bozuklukları gibi belirtiler gösterebilir.

MS Hastalığı (Multipl skleroz), bağışıklık sisteminizin sinirlerinizi kapsayan koruyucu dokuya (miyelin) saldırdığı potansiyel olarak zayıflatan bir hastalıktır. Miyelin hasarı beyniniz, omuriliğiniz ve vücudunuzun diğer kısımları arasındaki iletişimi etkileyebilir. Bu durum sinirlerin kendisinde geri dönüşü olmayacak hasara neden olabilir.

Belirtileri etkilenen sinirlere ve hasarın boyutuna bağlı olarak oldukça değişkenlik gösterir. Şiddetli multipl skleroz hastaları yürüme ve net konuşma yetilerini kaybedebilirler. Multipl skleroz hastalığın başında teşhiş edilmesi zor bir hastalıktır çünkü genellikle belirtileri gelip geçicidir – bazen aylarca görünmeyebilirler.

MS hastalığının tedavisi yoktur. Ancak, tedaviler MS ataklarını tedavi etmeye yardımcı olabilirler, semptomları yönetebilirler ve hastalığın seyrini yavaşlatabilirler.

MS HASTALIĞI BELİRTİLERİ

Multipl Skleroz belirtileri etkilenen sinir tellerinin yerine göre değişiklik gösterir. Multipl Skleroz semptomları şunlar olabilir:

Bir ya da daha fazla uzuvda uyuşma ya da zayıflık

Genellikle tek bir gözde ve sıklıkla göz hareketi esnasında (optik nörit) kısmi ya da tam görme kaybı,

Çift görme veya bulanık görme

Vücudun bazı bölgelerinde ağrı ya da karıncalanma

Belirli baş hareketleri ile ortaya çıkan elektrik-şoku hissi

Tremor, koordinasyon eksikliği veya düzgün yürüyememe

Geveleyerek konuşma

Yorgunluk

Baş dönmesi

Isı hassasiyeti multipl skleroz olan kişilerde yaygındır. Vücut ısısındaki küçük artışlar multipl skleroz belirtilerini tetikleyebilir ya da kötüleştirebilir.

Multipl skleroz olan pek çok kişi özellikle hastalığın başlangıç aşamalarında, tekrarlayan semptomları yaşar ve sonrasında bu semptomlarda kısmen ya da tamamen hafifleme görülür.

Bazı insanlarda iyi huylu multipl skleroz vardır. Hastalığın bu şeklinde, durum sabit kalır ve ilk ataktan sonra MS hastalığı ciddi şekline geçmez.

NEDENLERİ

Multipl sklerozun sebebi bilinmiyor. Vücudun bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırdığı otoimmun bir hastalık olduğuna inanılır. Multipl sklerozda bu süreç, beyin ve omurilikteki sinir tellerini koruyan ve örten madde olan miyeline zarar verir.

Miyelin elektrik tellerinin üzerindeki izolasyonla karşılaştırılabilir. Miyelin zarar gördüğünde, sinirler boyunca iletilen mesajlar yavaşlayabilir veya engellenebilir.

Doktorlar ve araştırmacılar multipl skleroz hastalığının neden bazı insanlarda görülüp bazılarında görülmediğini anlamamaktadırlar. Genetik faktörlerden çocukluktaki enfeksiyonlara kadar bir sürü faktör kombinasyonu bunda rol oynayabilir.

YORUMLAR
  Bilim adamları açıkladı Çay mı bünyemize daha faydalı yoksa Kahve mi?
Bilim adamları açıkladı Çay mı bünyemize daha faydalı yoksa Kahve mi?