Mossad nedir kimlerden oluşur ajan ve ajanları ne demek
Saat: 18:03

İsrail'in gizli servisinin kısaltması olan Mossad aslında ne demektir? Kimler görev alır? Ne yaparlar? Detaylar haberimizde...
İsrail'in gizli servisinin kısaltması olan Mossad, İstihbarat ve Özel Operasyonlar Enstitüsü olarak açılır. Peki Mossad ilk olarak ne zaman kuruldu? Asıl görevleri neler? İşte merak edilen detaylar...
Sembolik olarak on iki casus olayıyla kurulan Mossad resmi olarak 13 Aralık 1949'da kurulmuştur. Merkezi Tel-Aviv'dedir. Mossad tarafından doğrulanmasa da Victor Ostrovsky'in iddiasına göre, Mossad'ın dünyanın farklı yerlerinde 20,000'i operasyonel, 15,000'i sleeper olmak üzere toplamda 35,000 personeli bulunmaktadır (1991). Kendi içerisinde de bölümlere ayrılır. Mossad'ın İbranice anlamı enstitüdür. Mossad, genel olarak dış istihbarat konularında görev yapar. İç istihbarat alanında Şin-Bet (Şabak) isimli kurum faaliyettedir.
Mossad'ın bilinen operasyonları arasında 1972 Münih Olimpiyatları'nda Filistinli militanlar tarafından rehin alınıp katledilen İsrailli atletlerin intikamı amacıyla çeşitli ülkelere dağılmış Filistinli liderlere ve İsrailli atletlerin cinayetinden sorumlu üyelere suikast girişimi bulunmaktadır. Dünyanın en güçlü İstihbarat servislerinden biri olarak bilinmesine karşın Mossad çok çalkantılı dönemler geçirmiş ve bazı direktörleri istifa ederek kurumdan ayrılmıştır. Mossad pek çok istihbarat kurumu gibi alanlarında yetiştirilmiş bireylerle İsrail'in ulusal misyonu doğrultusunda faaliyet göstermeyi amaçlamıştır.
Organizasyon Yapısı
Koleksiyonlar (Toplama) Dairesi : Mossad'ın yurt dışı istihbarat toplama faaliyetlerinden sorumludur. İnsan kaynaklı (HUMINT) ham istihbarat bilgilerini toplamaktadır. Çalışanlarının çoğu yurt dışı elçiliklerde diplomatik örtü ile faaliyet gösterir.
Siyasi Eylem ve İrtibat Dairesi : Yabancı istihbarat servisleri ile ilişkilerden sorumludur.
Araştırma Dairesi : Koleksiyonlar Dairesi'nin topladığı ham istihbaratların değerlendirilip işlenmiş istihbarat raporu haline getirildiği analiz birimidir.
Teknoloji Dairesi : Mossad faaliyetleri için teknolojik araç-gereçler üretmekle sorumludur.
Ayrıca Mosssad'ın Kidon adlı bir özel operasyon birimi vardır. Bu birimin suikast alanında uzman olduğu belirtilmektedir.
Bilinen bazı Mossad personelleri
Victor Ostrovsky, Kanada doğumludur. İngiliz aksanıyla konuşabilmesi ve asker kökenli olması dolayısıyla Mossad'a girişi kolaylaşmıştır. Ancak Ostrovsky, kurum içerisinde yaşadığı hayal kırıklığı dolayısıyla Mossad'ı pragmatik davranıp insan hayatını hiçe saymakla suçlamış ve Hile Yolu adlı kuruma giriş sürecini ve yaşadığı olayları kaleme aldığını kitabı yayımlamıştır.
Eli Cohen, Mısır'da fakir bir Arap Yahudisi ailenin çocuğu olarak doğdu. Çeşitli işlerde çalışırken öğrendiği diller ve bir Arap'ı andırışı dolayısıyla kurum tarafından kabul edildi. Kendisini Arjantin'de bir Arap iş adamı olarak tanıtan Cohen, Kemal Emin Taybet adını kullandı. Arjantin'deki görevinin hemen ardından Suriye gönderilmiştir. Golan tepelerinin İsrail'in eline geçmesinde büyük katkısı olan Cohen, Ruslar tarafından Suriye'ye İsrail casusu olduğu ihbar edilip yakalanışından kısa bir süre sonra idamına karar verilmiş ve Şam'da idam edilmiştir
Tzipi Livni, hukuk öğrenimi öncesinde kurumda görev yapmıştır. Livni, kurumda çalıştığı dönemle ilgili olarak Gurur duyduğum işler yaptım ancak ketumiyetimi korumak zorundaydım açıklamasında bulunmuştur.
Rafi Eitan, 1960 yılında Adolf Eichmann'ı Arjantin'de yakalanmasını sağlayan ekibin içerisindeydi.
Direktörler
Reuven Shiloah (1951-1952)
Isser Harel (1952-1963)
Meir Amit (1963-1968)
Zvi Zamir (1968-1974)
Yitzhak Hofi (1974-1982)
Nahum Admoni (1982-1990)
Shabtai Shavit (1990-1996)
Danny Yatom (1996-1998)
Efraim Halevy (1998-2003)
Meir Dagan (2003-2011)
Tamir Pardo (2011-2016)
Yossi Cohen (2016-günümüz)
Vikipedi