A24.com.tr » eğitim » Merkezi Yerleştirme Sistemi'nde hangi derslerden soru çıkacak | 11 Kasım 2017

Merkezi Yerleştirme Sistemi'nde hangi derslerden soru çıkacak | 11 Kasım 2017

Merkezi Yerleştirme Sistemi'nde hangi derslerden soru çıkacak | 11 Kasım 2017

Bir milyona yakın öğrencinin merakla beklediği TEOG'un yerine getirilen yeni sistem ne olacak sorusu yanıtını buldu. Yeni sistemde hangi derslerden kaç tane soru çıkacak? İsmet Yılmaz açıkladı.

Liselere geçişte yeni sınav sisteminin açıklanmasının ardından bir milyona yakın öğrenci, Merkezi Yerleştirme Sistemi'nde hangi derslerden kaç tane soru sorulacağının yanıtını aramaya başladı. Yeni sistemin ayrıntılarını canlı yayında paylaşan İsmet Yılmaz, yeni sistemde 6. - 7.  ve 8. sınıflar müfredatını işaret etti.

SORULARI BAKANLIK HAZIRLAYACAK

"Sınav yerelde yapılacak ama bütün sorular merkezden Bakanlığımızca hazırlanacak." bilgisini veren Bakan Yılmaz, "Sınav sonuçlarını da kısa süre içerisinde yani Haziran ayı içerisinde ilan edeceğiz." ifadesini kullandı.

YENİ SİSTEMİN MÜFREDATI NASIL OLACAK?

"Sınav çoktan seçmeli soruların yer aldığı, sözel ve sayısal olmak üzere iki bölüm ve tek oturumdan oluşacak. Sınav temel dersleri içerecek. Toplam 60 soru olacak ve 90 dakikalık bir süre verilecek. Sınavı 8'nci sınıf müfredatı ağırlıklı olmak üzere 6., 7. ve 8. sınıf ders müfredatına ve müfredatla amaçladığımız kazanımlara, ders kitaplarımıza uygun şekilde yapacağız."

Yılmaz, "Gerek bizim liselere kayıt sisteminde gerekse Yükseköğretim Kurulu'nun liselerden üniversitelere geçiş sisteminde yaptığı değişikliklerin bütün amacı 21. yüzyılı Türkiye'nin yüzyılı yapmaktır." dedi.

Sınavla öğrenci alan orta öğretim kurumlarına yerleşme amacıyla sınava giren öğrencilere beş tercih sunulacağını belirten Bakan Yılmaz şöyle konuştu:

"Beş tercih, bulunduğu yere en yakın bir tercihtir. Bir de bu sınava girenler için de beş tercih veriyoruz. Ancak gerek bu sınava girenler, gerekse de adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin duyurusunu aynı anda yapacağız ve merkezi olarak yerleştireceğiz.


"Velinin tercihinin dışında öğrencimizi herhangi bir okula göndermeyeceğiz." diyen Bakan Yılmaz sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Biz, eğitim bölgelerini oluştururken, o şekilde oluşturacağız ki velimizin istediği meslek lisesi de olsun, velimizin istediği Anadolu lisesi de olsun, velimizin istediği imam hatip lisesi de olsun. Dolayısıyla bu eğitim bölgesi oluşturması, bu sorunu ortadan kaldıracak."

MADDE MADDE YENİ SİSTEM (MERKEZİ YERLEŞTİRME SİSTEMİ)

LİSEYE YERLEŞMEK İÇİN SINAVA GİRMEK İSTEYEN ÖĞRENCİLERİ NASIL BİR SINAV BEKLİYOR?

Soruları Milli Eğitim Bakanlığı hazırlayacak. Öğrenci sınava kendi okulunun bulunduğu ilde girecek.

KAÇ SORU OLACAK?

60 soru yer alacak.

SINAV NE ZAMAN YAPILACAK?

Sınav haziran ayının ilk hafta sonu yapılacak.

SORULAR NASIL OLACAK?

6, 7 ve 8. sınıf müfredatından sorular hazırlanacak.

SINAV SÜRESİ NE KADAR?

Sınav süresi 90 dakika olacak.

SINAVA GİREN ÖĞRENCİLER LİSE İÇİN KAÇ TERCİH YAPABİLECEK?

Sınava giren öğrenciler için 5 tercih verilecek.

SINAV SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Adrese yakın olarak kaydedilecek öğrencilerin de merkezi sistem sınavına girecek öğrencilerin de duyurusu aynı anda yapılacak.

YABANCI OKULLAR KENDİ SINAVLARINI YAPABİLİR Mİ?

Yabancı okullar isterlerse kendileri özel sınav yapabilirler.

 

YORUMLAR
  Bir dönem Yeşilçam'ın aranan çocuk oyuncusuydu... Büyüdükten sonra hem kendi hem mesleği değişti...
Bir dönem Yeşilçam'ın aranan çocuk oyuncusuydu... Büyüdükten sonra hem kendi hem mesleği değişti...