A24.com.tr » politika » Maciej Popowski'nin Ankara ve İstanbul ziyareti

Maciej Popowski'nin Ankara ve İstanbul ziyareti

Maciej Popowski'nin Ankara ve İstanbul ziyareti

Avrupa Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdür Yardımcısı Maciej Popowski'nin Ankara ve İstanbul ziyareti, 24-26 Ocak arası gerçekleşecek.

Komşuluk ve Genişleme Müzakereleri Genel Müdür Yardımcısı Maciej Popowski, 26 Ocak'a kadar sürecek üç günlük ziyaret için bugün Ankara'ya geldi. Maciej Popowski, Türk makamlarıyla genel olarak ikili ilişkiler, ticaret, AB'nin Türkiye'deki yatırımlara desteği ve AB'nin mültecilere ve ev sahibi toplumlara desteği konusunda görüşmelerde bulunacak.
 
Komisyon, ekonomik işbirliği, yüksek düzeyli diyaloglar, insanlar arası işbirliği ve göç dâhil olmak üzere, bir dizi ortak çıkar alanında işbirliğini geliştirmek için Türkiye ile birlikte çalışmaktadır. Bu adımlar, AB'nin Türkiye ile aşamalı, orantılı ve geri çevrilebilir bir şekilde ilişki kurmaya hazır olduğunu ifade ettiği Mart ve Haziran 2021 tarihli Konsey Kararlarını izlemektedir.
 
Türkiye'deki mültecilere ve ev sahibi toplumlara yönelik AB fonları ile ilgili olarak, ziyaret, AB tarafından sağlanan ek AB fonları için ortak önceliklerin tanımlanmasını daha da ilerletmeyi amaçlayacaktır. Haziran ayında yapılan Konsey toplantısının ardından Komisyon, Türkiye’deki mülteciler ve ev sahibi toplumlar için 3 milyar Avro tahsis etti ve 2021 sonu itibariyle temel ihtiyaçlar, eğitim ve göç yönetimi alanlarındaki projeler için bu miktardan 885 milyon Avroluk kısmın taahhüdü yapıldı. Ziyaret, aynı zamanda Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) (2016-2019, 6 milyar Avro) kapsamında kaydedilen başarıların sürdürülebilirliğini güçlendirmek üzere, geri kalan fonlar için önceliklerin neler olacağı hakkında bir mutabakata varabilmeyi amaçlıyor.   
 
Bununla birlikte Komisyon, Türkiye’deki kamu ve özel sektör yatırımlarına yönelik AB desteğini arttırmak üzere tasarlanan yeni bir mekanizma olan Türkiye Yatırım Platformu’nu da sunacak. Türkiye Yatırım Platformu altında yer alan bu yeni dizi araçlar yoluyla karbondan arındırma, dijitalleşme, finansmana erişim ve yeşil yatırımlar gibi alanlarda yatırımın arttırılması için ortaklarla birlikte çalışılacak.
 
Ziyaret sırasında özel sektör kuruluşları ve uluslararası finans kurumlarıyla da görüşmeler yapılacak olup sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelinerek endişelerin paylaşıldığı konularda görüş alışverişinde bulunulacak.

YORUMLAR
  Bu kasabada ölmek ve gömülmek yasak!
Bu kasabada ölmek ve gömülmek yasak!