A24.com.tr » ramazan » Kan alınca oruç bozulur mu

Kan alınca oruç bozulur mu

Kan alınca oruç bozulur mu

Ramazan ayı geldi çattı. Milyonlarca kişi ilk sahura bu gece kalkacak ve yarın oruca başlayacak. Ancak oruç tutacak bazı kişiler kan vermenin ya da kan almanın orucu bozup bozmayacağını merak ediyor.

Kan vermek orucu bozar mı? ve oruçluyken kan verilir mi? gibi sorularına yanıt arayan çok sayıda vatandaş, konuyla ilgili detayları internet üzerinden soruşturmaya devam ediyor. İşte, Ramazan ayında oruç ibadetini gerçekleştirecek olan vatandaşların merak ettiği kan vermek orucu bozar mı? sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklaması...

KAN VERMEK ORUCU BOZAR MI?

Oruç tutup da kan vermek zorunda kaşan insanların en çok merak ettiği konulardan biri de hiç kuşkusuz kan vermenin orucu bozup bozmayacağı. Bu konu hakkında Diyanet İşleri Başkanlığının açıklaması şöyle; Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz. Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar.

Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, vatandaşların inanç, ibadet, ahlak ve sosyal hayat ile ilgili sorularını yanıtlıyor. Güncel fetva, karar ve mütalaa veriyor.

Bunlardan biri de oruçluyken kan vermenin orucu bozup bozmayacağı...

İşte cevabı...

Ramazan’da oruçlu iken kan verenin orucu bozulmaz (İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 50-52). Vücuda kan almak ise, beslenme, gıda alma kapsamına girdiği için orucu bozar. Kan vermenin orucu bozup bozmaması ile ilgili olarak birbirine zıt iki rivayet vardır. Bunlardan birine göre Hz. Peygamber (s.a.s.), “Hacamat yapanın ve yaptıranın (vücuttan tedavi maksadıyla kan alanın ve aynı amaçla vücudundan kan aldıranın) orucu bozulur.” (Ebû Dâvûd, Savm, 28) buyurmuştur. Öte yandan Resûlullah’ın (s.a.s.) oruçlu iken hacamat yaptırdığı rivayet edilmiştir (Buhârî, Savm, 32; Ebû Dâvûd, Savm, 29). Bu iki hadisi birlikte değerlendiren bilginlerin çoğu, birinci hadisi “Hacamat yapan kişinin, kanı özel alet ile emerken ağzına kaçırabileceği, hacamat yaptıran ise kan verdiği için zayıf düşerek hasta olabileceği için oruçları bozulma tehlikesi ile karşı karşıya kalır.” şeklinde yorumlamış ve ikinci hadisi esas alarak kan vermenin orucu bozmayacağı sonucuna varmışlardır. 

YORUMLAR
  Dizi yıldızlarının ekranlardaki ilk rolleri
Dizi yıldızlarının ekranlardaki ilk rolleri