A24.com.tr » politika » İYİ Parti kurucusu Yusuf Halaçoğlu kimdir nereli neden milletvekili adayı yapılmadı?

İYİ Parti kurucusu Yusuf Halaçoğlu kimdir nereli neden milletvekili adayı yapılmadı?

İYİ Parti kurucusu Yusuf Halaçoğlu kimdir nereli neden milletvekili adayı yapılmadı?

İYİ Parti'nin 24 Haziran seçimlerindeki milletvekili adayları belli oldu. Partinin kurucuları arasında yer alan Yusuf Halaçoğlu'nun liste dışı kalması ise kriz yarattı.

24 Haziran 2018'deki seçimlere katılacak siyasi partiler milletvekili listelerini dün akşam Yüksek Seçim Kuruluna sundu.

Meral Akşener liderliğindeki İYİ Parti'de ise büyük bir sürpriz dikkat çekti.

İYİ Parti kurucularından Yusuf Halaçoğlu liste dışında kaldı. Sözcü’ye yaptığı açıklamada Halaçoğlu, “Bana bir yer bulamadılar, kırgınım ve tepkiliyim” dedi.

"KIRGINIM"

İYİ Parti’nin kuruluşundan itibaren Meral Akşener’in yanında yer alan ve TBMM’deki İYİ Partili 5 Milletvekilinden biri olan Halaçoğlu, bu gelişme üzerine şunları söyledi:

“Ben MHP'den istifa edip İYİ Parti'ye geçtiğim zaman araştırma görevlisi olan eşimi Ankara’dan İzmir'e tayin ettiler. Eşim orada kalınca, iki küçük çocuğuma da ben bakmak zorunda kaldım. Aile bütünlüğümüz bozuldu. Aileyi bir araya getirmek için İzmir ya da Ankara’dan aday gösterilmeyi talep ettim. Parti yönetimi tekrar Kayseri'den aday olmamı isteyince kabul etmedim. İYİ Parti için bu kadar mücadele etmiş bir adama, bir yer bulamadılar. Aday yapılmamama çok tepki var. Milletvekili olmam önemli değil ama yapılan uygulamaya kırgınım” dedi. 

Yusuf Halaçoğlu kimdir?

1949 yılında Adana'nın Kozan kazasında doğdu. 1967'de liseyi, 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nden "Fırka-i İslâhiye ve Kozan" isimli lisans tezini hazırlayarak mezun oldu. 1974 yılında aynı üniversitede Yeniçağ Tarihi Kürsüsü'nde asistan, 1978 yılında "XVIII. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu'nda İskân Siyâseti" konulu doktora tezi ile doktor oldu. 1982'de Yardımcı Doçent, Nisan 1983'te de "Osmanlı İmparatorluğu'nda Menzil Teşkilâtı ve Yol Sistemi" isimli doçentlik tezini hazırlayarak doçentliğe yükseldi. 1983-84 öğretim döneminde bir yıl süreyle 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 41. maddesi uyarınca Elâzığ Fırat Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü'nde görev yaptı. 1986 yılında Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü'ne geçti. 20 Mart 1989'da "XVI. Yüzyılda Sosyal, Ekonomik ve Demografik Bakımdan Balkanlar'da Bazı Osmanlı Şehirleri" konulu takdim tezi ile profesörlüğe yükseldi. Aynı tarihlerde Türk Tarih Kurumu asıl üyesi seçildi.

1989 yılında Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'na tayin edildi ; 17 Aralık 1990'da da Genel Müdür Yardımcılığına getirildi. Bu sırada, Osmanlı Arşivi'nin otomasyonunu başlattı. Bu görevinden 2 Mart 1992'de istifa etti ve Marmara Üniversitesi'ndeki görevine döndü. 26 Ağustos 1992 tarihinde Rektör yardımcısı oldu. 23 Ekim 1992'de Rektör vekili ve Kasım 1992'de tekrar rektör yardımcılığında bulundu. Bu görevdeyken 21 Eylül 1993'de Türk Tarih Kurumu Başkanlığı'na getirildi. Bu görevi 23 Temmuz 2008 tarihine kadar sürdürdü.

Tarih Kurumu Başkanlığından sonra Gazi Üniversitesi’nde Strateij Araştırmalar Merkezi Müdürü olarak görev yaptı.

28 Ocak 2011 tarihinde törenle MHP'ye katıldı. Genel seçimlerde Kayseri'den 2 dönem MHP Milletvekili seçildi.

25 Ekim 2017 tarihinde Meral Akşener öncülüğünde kurulan İyi Parti'nin kurucuları arasında yer aldı.

YORUMLAR
  Televizyon dünyasının unutulmaz karakterleri
Televizyon dünyasının unutulmaz karakterleri