A24.com.tr » politika » Islak imzalı tutanak nedir sandık açılımı referandum

Islak imzalı tutanak nedir sandık açılımı referandum

Islak imzalı tutanak nedir sandık açılımı referandum

24 Haziran seçimleri için oy kullanma işlemleri sona erdi. Şimdi sandık müşahitlerine büyük görev düşüyor. Sandık görevlilerinin ıslak imzalı tutanağı almadan görevlerinden ayrılmamaları söylendi.

Tarihi seçimde oy kullanma işlemleri sona erdi. Sandık görevlileri kullanılan oyları sayım işlemine başladı. Peki sandık görevlilerinin görevleri nelerdir? Müşahitlere ıslak imzalı tutanağı almadan görev yerlerinizi terk etmeyin uyarısı yapıldı. Peki ıslak imzalı tutanak nedir? 

Müşahit kimdir?

Sandık kurulunun oluşturulması, oy kullanma, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “müşahit” veya “gözlemci” denir.

Müşahit ne iş yapar?

Müşahitler seçim sürecinin başından itibaren tüm işlemleri takip eder, denetler, tutanağa geçirir ve gerektiği yerlerde itiraz eder. Oldukça zor ve meşakkatli bir iştir. Seçim günü oy verme işlemi başlamadan önce sandık başında olmanız ve oy verme işlemi bittikten sonra da sayım için beklemeniz gerekmektedir.

Müşahit görevleri hakları neler?

Her müşahit, müşahit kartıyla erken saatlerden itibaren binaya girme hakkına sahiptir. Görevliye müşahit kartınızı gösterin. İçeri alınmıyorsanız avukatlardan veya bina sorumlularından destek alın. Bunun yasal hakkınız olduğunu unutmayın.
-Sınıf içinde bulunmak yasal hakkınız. Herhangi bir sorun çıktığında sandık başkanına müşahit kartınızı gösterin ve haklarınızı hatırlatın.
-Müşahitler oyların sayımı ve dökümü esnasında sandığı gözlemleme gerektiğinde düzeltme hakkına sahiptir.
-Sayım bittikten sonra itiraz olması halinde oylar tekrar sayılır. İkinci sonuçlar ilkiyle aynı değilde üçüncü defa tek bir kişi tarafından yapılır.
-Sonuçlar belirlendikten sonra ıslak imzalı tutanak almak müşahidin yasal hakkıdır. Müşahide verilecek tutanağın tüm sandık kurulu üyelerince imzalanmış ve diğer tutanaklarla aynı şekilde doldurulmuş olması gerekmektedir.
-Müşahitler; tutanaklar, oy pusulaları, zarflar ve diğer araç gereçler bir torbaya konulup İlçe Seçim Kurulu'na götürülmek üzere mühürlendiğinde sandık kurulunda 3 kişi ile birlikte araçta yer varsa İlçe Seçim Kurulu'na kadar gidebilir ve torbayı gözlemleyebilirler. Eğer araçta yer yoksa kendi araçlarıyla taşınmasını sağlayabilirler.
 

YORUMLAR
  Türk televizyon tarihine geçen en komik spiker gafları!
Türk televizyon tarihine geçen en komik spiker gafları!