A24.com.tr » yaşam » İHD Adana Şubesi'nden kayyum açıklaması

İHD Adana Şubesi'nden kayyum açıklaması

İHD Adana Şubesi'nden kayyum açıklaması

İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi, HDP'li belediyelere kayyum atanmasıyla ilgili basın açıklaması yaptı.

İçişleri Bakanlığı idari bir kararla 19 Ağustos 2019 tarihinde HDP'nin Mardin, Diyarbakır ve Van Büyükşehir Belediye Başkanlarını görevden alarak yerlerine o şehirlerin valilerini kayyum olarak atamıştı. 31 Mart 2019 tarihinde yapılan yerel seçimlerde Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) onayı ile aday olup seçimi kazanan belediye başkanlarının görevden alınma gerekçesi olarak ise 'seçimden önceki dönemde haklarında açılan ve devam eden soruşturmalar' gösterilmişti.

İHD Adana Şubesi, bu idari kararın yasal dayanaktan yoksun olduğunu ve toplumsal meşruiyetinin bulunmadığını savunup, Türkiye'nin pek çok yerinde demokratik protesto eylemleri gerçekleştirildiğini ancak güvenlik birimlerinin orantısız güç kullanarak eylemleri bastırmaya çalıştığını, çıkan olaylarda da birçok göstericinin yaralandığını ve gözaltına alındığını belirtti.

Kayyum atamalara karşı yapılan demokratik eylemlerin Adana'da yapılmak istendiği ancak eylemlerin yapılması muhtemel tüm park ve meydanların demir bariyerlerle kapatıldığına dikkat çekildi.

İHD Adana Şubesi'nin açıklamasına göre; eylem yapmak isteyen kitlenin basın açıklaması yapması kolluk kuvvetlerince engellenmeye çalışıldı, özellikle HDP il binası abluka altına alınarak parti binasındakilerin sokağa çıkmasına bile izin verilmedi.

Hukuka aykırı olduğu belirtilen bu yasaklama ve engelleme, daha sonra Adana Valiliğinin resmi yasaklama kararı gerekçe gösterilerek kayyum atamasına karşı yapılacak tüm basın açıklaması ve etkinliklerin yasaklanmasına kadar vardı.

Dernek, söz konusu yasağın hala devam ettiğini ifade etti.

YORUMLAR
  Kısa saçın en çok yakıştığı ünlü isimler
Kısa saçın en çok yakıştığı ünlü isimler