A24.com.tr » politika » Hangi sandıkta oy kullanacağım - Referandum seçmen yeri - Seçmen kağıdı sorgulama 2017

Hangi sandıkta oy kullanacağım - Referandum seçmen yeri - Seçmen kağıdı sorgulama 2017

Hangi sandıkta oy kullanacağım - Referandum seçmen yeri - Seçmen kağıdı sorgulama 2017

Türkiye'nin merakla beklediği anayasa değişikliği referandumu için milyonlarca vatandaş sandık başına gidiyor. Peki vatandaşlar oy kullanacağı sandığı nasıl öğrenebilir?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) seçmen sandık sorgulama sistemi aracılığıyla oy kullanılacak okul ve sandık rahatlıkla öğrenilebiliyor. Milyonlarca vatandaşın referanduma saatler kala araştırdığı YSK seçmen sandık sorgulama işlemi, seçmen kağıdı eline ulaşmayan vatandaşlar ve bu kağıtta yer alan bilgileri teyit etmek isteyenler tarafından ilgiyle sorgulanıyor. Peki, TC Kimlik numarası ile YSK seçmen sandık sorgulama işlemi nasıl yapılacak? İşte, merak edilen 'Nerede oy kullanacağım?' sorusunun yanıtı...

SANDIK SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Yüksek Seçim Kurulu ve E-Devlet sistemi üzerinden yapılabilecek olan YSK sandık sorgulama işlemi, vatandaşların seçime hangi merkezlerde gireceği konusunu netleştirecek. YSK, seçime saatler kala bu hizmeti online olarak vermeye devam edecek. Oy kullanma yerinizi sorgulamak için aşağıdaki linki kullanabilirsiniz.

TC İLE OY KULLANMA YERİ SORGULAMAK İÇİN TIKLAYINIZ

NASIL OY KULLANILIR?

Referandumda oy kullanacak olanların nasıl oy kullanacaklarına dair yaşadıkları kafa karışıklığına Yüksek Seçim Kurulu son verdi. Yüksek Seçim Kurulu Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ali Kılıç, doğru oy kullanma işleminin nasıl yapılacağını anlattı.

16 Nisan’da yapılacak anayasa referandumuna ilişkin sosyal medyada oy kullanma işlemlerine ilişkin yapılan yanlış yönlendirmelere karşı Yüksek Seçim Kurulu doğru oyun nasıl kullanılacağını uygulamalı olarak anlattı. Kullanılan oyların geçersiz sayılmaması için sandık başındaki görevlilerin uyarılarının dikkate alınması gerektiğini belirten Yüksek Seçim Kurulu Veri Hazırlama ve Kontrol İşletmeni Ali Kılıç, oy pusulasında beyaz bölümde ‘evet’, kahverengi bölümde ise ‘hayır’ seçeneklerinin bulunduğuna dikkat çekerek, vatandaşların tercih ettikleri kısmın üzerine ‘tercih’ mührünü basmalarını istedi.

Hem ‘evet’ hem de ‘hayır’ kısımlarının üzerine ve ‘evet’ ile ‘hayır’ın tam arasına ‘tercih’ mührünün basılmasının kullanılan oyu geçersiz kılacağını söyleyen Ali Kılıç, mührün; sadece tercih edilen kısmın üzerine basılması gerektiğini, oy pusulasının yırtılmaması ve karalanmaması gerektiğini söyledi. Ayrıca, oy kullanmak için sandık başına gideceklerin nüfus cüzdanlarını mutlaka yanlarında getirmeleri istendi.

BU OYLAR GEÇERSİZ!

Yüksek Seçim Kurulu resmi internet sitesinden, geçerli ve geçersiz sayılacak oyları paylaştı. Sitede, tercih mührünün nasıl kullanılacağının yanısıra, zarf ve pusulular üzerinde hangi mühürlerin olacağı bilgisini verdi. Kurulun sitesindeki paylaşımda, oy verme işlemi sırasında yapılabilecek ve bu nedenle geçersiz sayılacak olası senaryolar görselleri desteğiyle anlatıldı.

YSK oy kullanma işleminde yapılması gerekenleri de şöyle sıraladı:

"Oyunuzu Kullanırken Sandık kurulu görevlisi kimliğinizi alarak seçmen listesinde isminizi bulur ve kontrollerini yaptıktan sonra birleşik oy pusulası, zarf ve mührü size vererek kabinde oyunuzu kullanmanızı ister.

İLGİLİ HABER Referandum kaçta başlıyor kaçta bitiyor - İllere göre sandıklar kaçta kapanıyor Referandum kaçta başlıyor kaçta bitiyor - İllere göre sandıklar kaçta kapanıyor

ÖNEMLİ: Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Bu tür cihazların oy verme işlemi bittikten sonra iade edilmek üzere sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

Mührü, tercih ettiğiniz alanın dışına taşırmayın. Birden fazla alana mühür basmayın. Birleşik oy pusulasında tercih ettiğiniz alana TERCİH" mührünü basın ve mührün kurumasını bekleyin. Mühürlediğiniz yer dışta kalacak şekilde oy pusulasını katlayıp zarfa koyun.

Zarfı sandığa attıktan sonra sandık seçmen listesinde adınızın bulunduğu yerin karşısına imzanızı atın. "

SANDIK GÖREVLİLERİ ENGELLİ SEÇMENLERE OY KULLANMA SIRASINDA YARDIM EDEMEYECEK

YSK’nın duyurusuna göre, görme engelliler; felçliler, elleri eksik olanlar veya bu gibi bedeni engelli açıkça belli olanlar o seçim çevresi seçmeni olan ve o sırada sandık alanında bulunan akrabalarından birinin, akrabası yoksa diğer herhangi bir seçmenin yardımı ile oylarını kullanabilecek. Bir seçmen, birden fazla engelli seçmene yardım edemeyecek. Sandık kurulu başkan veya üyeleri, engelli seçmenlere yardım etmek amacıyla oy verme kabinine giremeyecek, oy kullanma sırasında yardım edemeyecek. İsteyen görme engelli seçmen, yanlarında getirdikleri "Oy Pusulası Şablonu" aracılığıyla oylarını kullanabilecek. 

YORUMLAR
  Evlilikleri ile zamanında gündeme oturan ünlü isimlerin seçtiği gelinlikler...
Evlilikleri ile zamanında gündeme oturan ünlü isimlerin seçtiği gelinlikler...